tromaktiko: Ο αλλοπρόσαλλος Ερντογάν βυθίζει την Τουρκία στο χάος

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ο αλλοπρόσαλλος Ερντογάν βυθίζει την Τουρκία στο χάος



Του system failure
Η Τουρκία φαίνεται να πληρώνει όλο και πιο βαρύ τίμημα, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης γεωπολιτικής στρατηγικής του Ταγίπ Ερντογάν. Οι πιο πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις σε ...
Κωνσταντινούπολη και Ιζμίρ, δείχνουν το βάθος των ανοιχτών μετώπων που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας μιας σειράς άστοχων, εν θερμώ κινήσεων του Τούρκου προέδρου.

Το κακό άρχισε τη στιγμή που ο Ερντογάν αποφάσισε να συνασπιστεί με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να ανατρέψουν τον Σύριο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, το βασικό σχέδιο του Ερντογάν από την αρχή, ήταν να χρησιμοποιήσει τους τρομοκράτες του ISIS και άλλες ομάδες για τον δικό του proxy πόλεμο ενάντια στους Κούρδους. Ο Ερντογάν είχε ξεκάθαρα τη δική του ατζέντα και αυτό ήταν κάτι που μάλλον ενόχλησε τις ΗΠΑ.

Τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμα περισσότερο, όταν η Ρωσία αποφάσισε να επέμβει υπέρ του Σύριου προέδρου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες. Το περιστατικό με την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού από τις Τουρκικές δυνάμεις ήταν άλλη μια αδέξια κίνηση του Ερντογάν, ο οποίος πιθανώς να πόνταρε στο γεγονός ότι οι Ρώσοι θα απαντήσουν με ανάλογο τρόπο και έτσι θα ανάγκαζε το ΝΑΤΟ, βάσει του καταστατικού του, να κινηθεί εναντίον τους.

Ο Πούτιν όμως δεν έπεσε στην παγίδα του. Παρόλα αυτά, η Τουρκία πλήρωσε ακριβό τίμημα λόγω των Ρωσικών αντιποίνων σε οικονομικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν δημιούργησε ένα εκρηκτικό κλίμα εντός της Τουρκικής επικράτειας μέσα από αυξανόμενη καταστολή κατά του Κουρδικού πληθυσμού, κατά της πολιτικής αντιπολίτευσης και γενικά κατά οποιουδήποτε τολμούσε να αμφισβητήσει τον τρόπο διακυβέρνησής του. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η αυταρχικότητα του Ερντογάν χτύπησε κόκκινο, με τη φυλάκιση χιλιάδων αντιφρονούντων. Παράλληλα, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας υποβαθμίστηκαν ακόμα περισσότερο, λόγω της επιμονής του να κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ για παροχή προστασίας στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Όταν όμως είδε ότι χάνει το παιχνίδι στη Βόρεια Συρία με την ήττα του ISIS από τον Συριακό στρατό και τους συμμάχους του, αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και να στραφεί εναντίον των υπολημμάτων του ISIS. Προφανώς ήθελε να είναι παρόν στις τελικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία από θέση ισχύος, έτσι ώστε να αποτρέψει μια αυτόνομη Κουρδική οντότητα στη Βόρεια Συρία-Ιράκ. Παρά την πρόσφατη απόπειρα να έρθει σε συμφωνία με Ρωσία και Ιράν, χωρίς την παρουσία των Αμερικανών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κερδίσει κάτι από αυτή.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής άρχισαν να φαίνονται με έντονο και δυσάρεστο τρόπο για την Τουρκία. Το ISIS που βλέπει να χάνει τον πόλεμο στη Συρία, απαντάει με επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, ενώ οι Κούρδοι επιτίθενται κατά στόχων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, τον έχουν οδηγήσει σε στρατηγικά λάθη, που μπορεί να επιφέρουν μεγάλη και άκρως επικίνδυνη αστάθεια για την Τουρκία.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!