tromaktiko: Bloomberg: Οι 7 στρατηγικές της May για το Brexit - Πως μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση της

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Bloomberg: Οι 7 στρατηγικές της May για το Brexit - Πως μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση της



Σύμφωνα με το Bloomberg, πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός καταφέρει να υπονομεύσει τη...
συνοχή της ΕΕ.
Καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May ετοιμάζεται να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως χρειαστεί να κάνει «βρώμικο παιχνίδι» εάν θέλει να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία.
Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταφέρει να υπονομεύσει τη συνοχή της ΕΕ.
Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζεται και ένας οδηγός σχετικά με το πως η Βρετανία μπορεί να κινηθεί στην προσπάθεια της να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ:

1. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον πλούτο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πρωταρχικό λόγο θα έχει το… χρήμα.
Οι πλουσιότερες χώρες έχουν μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στη συγκέντρωση των χρημάτων για τα έργα υποδομών (όπως η κατασκευή νέων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών και των σχεδίων αστικής ανάπλασης) στις φτωχότερες χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης.
Η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα αφήσει μια τρύπα περίπου 304 εκατ. δολ. ανά εβδομάδα στον προϋπολογισμό, λόγω της ενδεχόμενης αφαίρεσης της ζωτικής σημασίας χρηματοδότησης προς τις φτωχότερες χώρες.
Μετά το Brexit, θα υπάρξει «άμεση ανάγκη για αντικατάσταση της συμμετοχής τους Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ εκείνου που συνεισφέρουν και εκείνων που αποδέχονται» αναφέρει ο Iain Begg από το London School of Economics & Political Science.
Πριν από το τέλος του 2018, οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν να συζητούν την επόμενη φάση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για την περίοδο 2021-27, και «με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, αυτές είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις που κάνουν μια συμφωνία για άλλα θέματα όλο και πιο δύσκολη» αναφέρει ο ίδιος.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Οι διπλωμάτες από την ανατολική Ευρώπη -προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση- έχουν υπονοήσει ότι ίσως θα μπορούσαν να σκεφτούν το ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει την πρόσβαση του στην ενιαία αγορά, ακόμα κι αν αυτό περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, μια στάση που θα θέσει αυτά τα κράτη μέλη σε πορεία σύγκρουσης με τις πλουσιότερες, δυτικά έθνη που επιμένουν ότι οι δύο πολιτικές είναι αδιαχώριστα.
Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δεσμευτεί να καταβάλλει το ποσό που του αναλογεί μέχρι το τέλος του 2020 ή και ακόμα πιο μετά.

2. Αιφνιδιασμός της ΕΕ

Από τη στιγμή που οι 27 χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να διαπραγματευτούν ταυτόχρονα με το Ηνωμένο Βασίλειο, βασίζονται στους εκπροσώπους τους στις Βρυξέλλες να κάνουν τη σκληρή δουλειά.
Το πρόβλημα για την ΕΕ είναι ότι υπάρχει μια μακροχρόνια αντιπαλότητα μεταξύ των θεσμικών οργάνων του μπλοκ που είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η Ένωση.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η May μπορεί να επωφεληθεί από τις κόντρες σχετικά με την εξουσία, προσπαθώντας να συμφωνήσει απευθείας με τις εθνικές πρωτεύουσες.
Αυτό θα μπορούσε να αιφνιδιάσει την Κομισιόν, η οποία υποτίθεται ότι θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Επισημαίνεται οι κυβερνήσεις πολλών χωρών έχουν δείξει δυσπιστία έναντι της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι θα αντικατοπτρίζει πάντα τα συμφέροντά τους.

3. Αξιοποίηση της διαμάχης σχετικά με τον Trump και τον Putin

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νίκη του Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 αλλά και οι δηλώσεις του σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα θα μπορούσε να δώσει ακόμα ένα «όπλο» στη May.
Εν μέσω των αμφιβολιών για το ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Donald Trump, η ΕΕ γνωρίζει ότι θα μπορούσε να κερδίσει από τη διατήρηση των σχέσεων με τις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές ικανότητες της Βρετανίας, ιδιαίτερα εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση της τρομοκρατίας και τις επεκτατικές βλέψεις του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.
Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στο ΝΑΤΟ.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η άμυνα θα μπορούσε να γίνει ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη May.
Η ΕΕ δεν έχει κρατήσει μυστικό ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit πρέπει να διασφαλίζει και τη σταθερότητα του μπλοκ.
Χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι ανοικτές στη συνέχιση της βοήθειας από το Η.Β. δεδομένης της επιθετικότητας του Putin κοντά στα σύνορά τους.
Τι μπορούν να επιτρέπουν σε αντάλλαγμα;

4. Το δέλεαρ της βιομηχανίας

Η ανακοίνωση της Nissan Motor Co, που έχει μια βάση παραγωγής στη Βρετανία, τον Οκτώβριο του 2016 ότι είχε εξασφαλίσει επαρκή εχέγγυα για να κρατήσει την επένδυση στο Η.Β., έδωσε μια πρώιμη ένδειξη για τη στρατηγική της May όσον αφορά στο Brexit.
Η κυβέρνηση είπε ότι υποσχέθηκε στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που η Βρετανία θα επιδιώξει να διατηρήσει την άνευ δασμών πρόσβαση της στην ΕΕ μόλις φύγει από το μπλοκ.
Το ίδιο παράδειγμα αναμένεται να ακολουθήσουν και βιομηχανίες άλλων κλάδων, όπως των φαρμακευτικών ή οι χρηματοπιστωτικές.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Το Η.Β. γνωρίζει ότι ορισμένες βιομηχανίες της ΕΕ θέλουν να συνεχίσουν να πουλούν άνευ δασμών στη Βρετανία.
Ενώ οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιμένουν ότι η May δεν μπορεί να διαλέξει τι θα κρατήσει από την ΕΕ και τι όχι, το Ηνωμένο Βασίλειο κατανοεί ότι με τη διατήρηση των μεγάλων εταιρειών στη Βρετανία και την ανάδειξη του ελεύθερου εμπορίου ως ευεργετικό για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, έχει ένα ισχυρό επιχείρημα.

5. Αξιοποίηση των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Η.Β.

Τρία εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία και τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το εάν θα μπορούν να παραμείνουν και να εργαστούν εκεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Ενώ η μόχλευση της Βρετανίας στον τομέα αυτό μειώνεται επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Βρετανών υπηκόων που ζουν στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας δεσμεύσεις για την προστασία των Ευρωπαίων που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η May θα μπορούσε να κερδίσει κάποια αρχική καλή θέληση.

6. Η απειλή των φορολογικών περικοπών 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις χώρες που έχουν τους χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ.
Και παρόλο που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει τα επιτόκια στο 17% μέχρι το 2020 από 20% που ισχύει σήμερα, έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να μειώσει περαιτέρω για να προσελκύσει εταιρείες κι από άλλες χώρες της ΕΕ. 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε απειλή να το πράξει μπορεί να πιέσει τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια εμπορική συμφωνία που είναι ευνοϊκή για το Ηνωμένο Βασίλειο, ή να επιτραπεί στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες να διατηρήσουν την πρόσβαση τους στην ενιαία αγορά.

7. Ελπίδα ότι η Ευρώπη είναι έξαλλος

Το Brexit δεν είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της ΕΕ για το τρέχον έτος, καθώς αναμένονται οι εκλογές στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Το Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να προετοιμαστεί για όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να κρατήσουν την ΕΕ απασχολημένη κατά τη διάρκεια των επόμενων δυο ετών.
Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιήσει απρόβλεπτα γεγονότα για να κερδίσει κάποια επιρροή.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!