tromaktiko: Ο CIA Γούλσεϊ άνοιξε την πόρτα, ποιοι θα ακολουθήσουν άραγε;

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ο CIA Γούλσεϊ άνοιξε την πόρτα, ποιοι θα ακολουθήσουν άραγε;



Μπορεί ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ να κινείται ως ταύρος εν υαλοπωλείο στη σχέση του...
με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, ωστόσο, για να διατηρηθεί η δυναμική της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί συνοχή και όχι συνεχείς «μάχες» στους διαδρόμους εξουσίας της Ουάσιγκτον, πολλώ δε μάλλον «εμφύλιοι», τόσο ανάμεσα στον στενό του κύκλο και τους Ρεπουμπλικάνους που πολέμησαν τον Τραμπ, όσο και μεταξύ της ομάδας αυτής και των επιλογών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ φέρουν την ειλογή του Τραμπ για το πόστο του υπουργού Άμυνας, στρατηγό Μάτις ως πολύ δυσαρεστημένο, ενώ ένα σημαντικό πλήγμα ήρθε με την αποχώρηση από την ομάδα των συμβούλων του νέου προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, του πρώην επικεφαλής της CIA,Τζέιμς Γούλσεϊ, μια αποχώρηση που δεν θα πρέπει να δυσαρέστησε και πολλούς στην Αθήνα, αφού ο εν λόγω θεωρούνταν ως εκ των αξιωματούχων που δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν εύκολα από την αντιμετώπιση της Τουρκίας ως εκ των ων ουκ άνευ σύμμαχο των ΗΠΑ…

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέιμς Μάτις φέρεται να έχει συγκρουστεί με την «ομάδα μετάβασης» (transition team) του Τραμπ για τις επιλογές που έχουν γίνει για τις κορυφαίες θέσεις στο Πεντάγωνο και για το ποιος πρέπει να έχει την τελευταία λέξη στον διορισμό τους, λίγες ημέρες προ της ακρόασης στη Γερουσία που θα επικυρώσει τον διορισμό του.

Εν τω μεταξύ, Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στον Τραμπ με κάθε τρόπο, φέρονται να έχουν θεωρήσει την επιλογή του στρατηγού Μάτις ως την ευκαιρία που αναζητούσαν για να διαθέτουν πρόσβαση στη νέα ηγεσία του Πενταγώνου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές τριβές στις σχέσεις του Μάτις ακόμα και με τον ίδιο τον Τραμπ, τη στιγμή μάλιστα που ο νέος υπουργός φέρεται να πιέζει για να δοθεί πράσινο φως να υπηρετήσουν κάποιες σε θέσεις πολιτικά και επιχειρησιακά ευαίσθητες.

Στο παρασκήνιο φαίνεται πως ο στρατηγός έχει διαφωνήσει έντονα με αρκετά πρόσωπα τα οποία προορίζονται ή ήδη επιλέχθηκαν να καταλάβουν κορυφαίες θέσεις του μηχανισμού. Για παράδειγμα, ο Μάτις φέρεται να πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης την επιλογή του δισεκατομμυριούχου πρώην αξιωματικού του αμερικανικού Στρατού, Βίνσεντ Βιόλα, για τη θέση του υπουργού Στρατού (Secretary of the Army), με αποτέλεσμα να εξοργιστεί. Έκτοτε, οι σχέσεις με την ομάδα μετάβασης πήραν την κάτω βόλτα…

Θέμα φαίνεται να υπάρχει και με τον υπεύθυνο για τον μηχανισμό πληροφοριών υφυπουργό (Undersecretary of defense for intelligence), μια θέση σημαντική ισχύος και επιρροής, καθώς εποπτεύει όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών των Κλάδων, αλλά και τις NSA και DIA!

Κάπου εκεί όμως εισέρχεται ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, ο οποίος είχε χρηματίσει επικεφαλής της DIA προτού αποπεμφθεί ουσιαστικά από τον απερχόμενο διευθυντή εθνικών πληροφοριών DNI (Director of National Intelligence), στρατηγό εν αποστρατεία Τζέιμς Κλάπερ, όταν συγκρούστηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό Μάικλ Βίκερς.

Ο Φλιν και για λόγους ουσίας, ίσως δε και για λόγους απωθημένου, καθώς στην ιεραρχία του αμερικανικού Στρατού ήταν υφιστάμενος του Μάτις, θα επιχειρήσει να του επιβληθεί, εκμεταλλευόμενος την προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Τραμπ. Κάπου εκεί μπορεί να προκύψουν σκηνές απείρου κάλους, με τον Φλιν να «πατάει» στην αρμοδιότητά του όσον αφορά στον συντονισμό των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην εθνική ασφάλεια της χώρας…

Είναι προφανές ότι τα «καμπανάκια» έχουν χτυπήσει για τον τομέα της εθνικής ασφάλειας, αν και η ομάδα μετάβασης του Τραμπ δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και πως το έργο της στελέχωσης των κρίσιμων πόστων έχει προχωρήσει ταχύτερα του αναμενομένου. Ηεμεπιρία όμως δείχνει ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά!

Στο πλαίσιο αυτό, μάλλον ενισχυτική των υποψιών είναι η αποχώρηση του Τζέιμς Γούλσεϊ από τη θέση του συμβούλου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, διαμαρτυρόμενος ευθέως ότι ο νέος πρόεδρος χρησιμοποιεί προς όφελός του την επιρροή, την αξιοπιστία και το όνομα ενός πρώην αξιωματούχου της κοινότητας πληροφοριών -και όχι μόνο- που υπηρέτησε με τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις, χωρίς να τον ακούει, σε έναν σαφή υπαινιγμό για διαφωνίες με τις σκέψεις του Τραμ για τον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η δυσαρέσκεια του Γούλσεϊ έχει επικεντρωθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στο πρόσωπο του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν… άλλος ένας… πάρτε σειρά. Ο Φλιν κατηγορείται από τον Γούλσεϊ ότι τον άφησε έξω από την ενημέρωση και τη συζήτηση που αφορά στις αλλαγές που σκέφτεται να εισαγάγει ο νέος πρόεδρος στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, φυσικό χώρο του παραιτηθέντα.

Το αν ο αντιστράτηγος Φλιν θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει στην κυβέρνηση Τραμπ, μένει να αποδειχθεί. Η αρχή του πάντως είναι κάπως προβληματική.

Πηγή


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!