tromaktiko: Ektasis: Επιχειρεί come back, μετά τo "κανόνι" του 2009

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ektasis: Επιχειρεί come back, μετά τo "κανόνι" του 2009



Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Η Ektasis Development υπήρξε η πρώτη μεγάλη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που υπέβαλε το 2009 αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του...
Πτωχευτικού Δικαίου ως αποτέλεσμα ακύρωσης σειράς συμφωνιών πώλησης ακινήτων συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, ο επικεφαλής της εταιρείας Παναγιώτης Ευθυμίου επιδιώκει μια καινούργια αρχή. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του (6/13.1.2017) ενέκρινε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης της Ektasis Development σε συνέχεια αίτησης που είχε υποβάλει η εταιρεία τον Μάιο του 2016.

Η Ektasis το 2010 επικύρωσε τη συμφωνία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές, έχοντας, από τότε έως σήμερα, προχωρήσει σε σημαντική απομείωση του δανεισμού της. Ταυτόχρονα, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Ο επενδυτής

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές στο Capital.gr, το λονδρέζικο hedge fund Spinnaker ενδιαφέρεται για την απόκτηση της Ektasis, με τις διαπραγματεύσεις, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι πιστώτριες τράπεζες, να είναι σε προχωρημένο στάδιο.
"Ενδεχόμενη επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγούσαν στην είσοδο της Spinnaker στην Ektasis, θα δημιουργούσε ένα πρότυπο για την υλοποίηση μελλοντικών αναδιαρθρώσεων στον κλάδο των ακινήτων" σημειώνουν στο Capital.gr όσοι παρακολουθούν την υπόθεση.

Το Spinnaker βολιδοσκοπεί τα τελευταία χρόνια την ελληνική αγορά, έχει τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα και θα επενδύσει στην πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση εταιρείας στα ακίνητα, εάν το deal με την Ektasis λάβει χώρα.

To fund Sankaty

Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, το αμερικανικό fund Sankaty επιδίωξε, μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, την απόκτηση ακινήτων leasing της Ektasis, λόγω "κουρέματος" της αξίας των ενοικίων που εισπράττει.

Το Sankaty, που απέκτησε τέλη του 2014 την Credit Agricole Leasing Hellas και έχει μετονομαστεί σε Hellas Capital Leasing (πρώην Εμπορική Leasing), εισπράττει μισθώματα ύψους 100 χιλ. ευρώ που είναι μειωμένα περίπου κατά 25 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο, η απόφαση για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης απέτρεψε τη συγκεκριμένη εξέλιξη, την οποία, παράγοντες της αγοράς, αποδίδουν στην πρόθεση του fund να αποκτήσει σε πολύ χαμηλή (distressed) τιμή τμήμα του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Ektasis.

Η αναδιάρθρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της οικογένειας Ευθυμίου, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει μειώσει, μέσω πωλήσεων, τα δάνειά της κατά 150 εκατ. ευρώ. Σήμερα εμφανίζει δανειακές υποχρεώσεις 200 εκατ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που περιλαμβάνει σουπερμάρκετ και ημιτελή ακίνητα, με αξία εκτίμησης 120 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Ευθυμίου φερόταν να είχε εμπλοκή στην υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ωστόσο, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η Ektasis οι Παναγιώτης, Μαγδαληνή, Χρήστος και Ευάγγελος Ευθυμίου και η Ektasis απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες (άμεσης συνέργειας, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού).

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!