tromaktiko: Το Facebook λογόκρινε ακόμη και το γυμνό άγαλμα του Θεού Ποσειδώνα

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Το Facebook λογόκρινε ακόμη και το γυμνό άγαλμα του Θεού Ποσειδώνα



Έντονες επικρίσεις δέχεται το Facebook, καθώς το λογισμικό του φαίνεται πως μπλόκαρε μία φωτογραφία του γυμνού αγάλματος του...
16ου αιώνα που δείχνει το θεό Ποσειδώνα, στην Piazza del Nettuno στην ιταλική πόλη της Μπολόνια, υποστηρίζοντας πως είναι «σεξουαλικό».

Η τοπική συγγραφέας Ελίζα Μπαρμπάρι επέλεξε το συγκεκριμένο άγαλμα, που δείχνει τον Ποσειδώνα γυμνό να κρατά μία τρίαινα, για έναν άρθρο της στη σελίδα της στο Facebook «Ιστορίες, περίεργα και απόψεις της Μπολόνια». Αλλά η συγκεκριμένη φωτογραφία έπεσε θύμα της πολιτικής προστασίας της ιδιωτικής ζωής του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δήλωσή του το Facebook, λέει στην καλλιτέχνη: Η χρήση της εικόνας δεν εγκρίθηκε γιατί παραβιάζει τις οδηγίες του Facebook σχετικά με τη διαφήμιση. Παρουσιάζει μία εικόνα με περιεχόμενο σεξουαλικό, που εκθέτει σε υπερβολικό βαθμό το σώμα, εστιάζοντας άσκοπα σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο με γυμνά σώματα δεν επιτρέπεται, ακόμη και αν αυτή είναι για καλλιτεχνικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους».

Η Μπαρμπάρι απάντησε με δυσπιστία, σημειώνοντας στη σελίδα της στο Facebook: «Ναι στον Ποσειδώνα, όχι στη λογοκρισία».

Όπως δήλωσε η ίδια στην Telegraph: «Ήθελα να προωθήσω τη σελίδα μου, αλλά φαίνεται πως το άγαλμα ήταν πολύ σεξουαλικό για το Facebook. Αλήθεια τώρα, ο Ποσειδώνας;. Αυτό είναι τρελό. Πώς μπορεί ένα έργο τέχνης να αποτελεί αντικείμενο λογοκρισίας;».

Το άγαλμα δημιουργήθηκε το 1560 από τον Φλαμανδό γλύπτη Ζαν ντε Μπουλόν και κοσμεί την πλατεία εδώ και 500 χρόνια.

Εκπρόσωπος του Facebook αργότερα ανέφερε σε δήλωση πως η λογοκρισία ήταν ένα λάθος. «Η ομάδα μας επεξεργάζεται εκατομμύρια των διαφημιστικών φωτογραφιών κάθε εβδομάδα, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί εσφαλμένα να απαγορεύσουμε κάποια διαφήμιση. Αυτή η εικόνα δεν παραβιάζει τις πολιτικές διαφήμισής μας. Ζητούμε συγνώμη για το λάθος και ενημερώσαμε τον διαφημιζόμενο πως εγκρίνουμε την φωτογραφία του».
 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!