tromaktiko: Τα gadget που κατάφεραν να...απογοητεύσουν το κοινό της CES

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τα gadget που κατάφεραν να...απογοητεύσουν το κοινό της CES



Πολλά είναι τα gadget που έχουν κάνει μέσα στα χρόνια το ντεμπούτο τους στην CES όπως το VCR, το CD player και το Xbox, έχουν ...
σημειώσει μεγάλες πωλήσεις κι έχουν κάνει τους φανατικούς της τεχνολογίας να παραμιλήσουν. Από την άλλη, άλλα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην τεχνολογική έκθεση απέτυχαν να ταιριάξουν με τις προτιμήσεις του κοινού και να κεντρίσουν το βλέμμα των κριτικών.

Μερικές από τις επικές αποτυχίες της 50χρονης τεχνολογικής παράστασης του Λας Βέγκας είναι οι συσκευές αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου, ο φορητός υπολογιστής της Apple, Newton καθώς και η κονσόλα παιχνιδιών Jaguar της Atari. εκτός από τις αναχρονιστικές και παρωχημένες βέβαια, υπάρχουν και αρκετά πρόσφατα παραδείγματα αποτυχίας που απογοήτευσαν παρά τις πρώτες θετικές εντυπώσεις κοινό και κατασκευαστές. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από αυτά.

Έξυπνα γυαλιά




Η Google κατάφερε να δημιουργήσει ένα κύμα αισιοδοξίας όταν αποκάλυψε τα συνδεδεμένα στο internet γυαλιά της, Google Glass, στο συνέδριο των προγραμματιστών της το 2013. Στην CES του 2014, παρουσιάστηκε ένας σωρός από τέτοιου τύπου γυαλιά συμπεριλαμβανομένων των Epson Moverio BT-200 και των Vergence Labs’ Epiphany glasses, τα οποία επέτρεπαν να ελέγχει κανείς το drone του με χειρονομίες. Μέχρι και τις αρχές του 2017,η ανταπόκριση για τα έξυπνα γυαλιά υπήρξε μικρή το ίδιο και οι πωλήσεις.

Εκτυπωτές 3D



Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ήταν το τεχνολογικό επίτευγμα που κέρδισε τις εντυπώσεις στην CES 2013. Το CubeX της 3D Systems Inc. κέρδισε το βραβείο στις αναδυόμενες τεχνολογίες, Best of CES 2013. Παρόλο που οι 3D εκτυπωτές σημειώνουν σταθερή πρόοδο από τότε, προτιμούνται κατά κύριο λόγο για βιομηχανικές χρήσεις, και δεν έχουν καταφέρει να μπουν μαζικά σε σπίτια και γραφεία. Η MakerBot, πρωτοπόρος στον τομέα των 3D εκτυπωτών το 2013 μάλιστα, δεν κατάφερε να έχει μια σταθερή πορεία έκτοτε και η πτώση των πωλήσεων της οδήγησε με τη σειρά της σε μείωση προσωπικού και τέλος στην εξαγορά της από την Stratasys Ltd.

Lily, GoPro Drones



Η Startup, Lily Robotics, κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο καινοτομίας στην CES 2016 για τα drone της με κάμερα. Βέβαια δεν παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη η συσκευή στην έκθεση και η μαζική παραγωγή του προϊόντος καθυστέρησε σε σχέση με τις ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί. Ο ιδρυτής της GoPro Inc., Nick Woodman, μάλιστα, είχε ανέβει στη σκηνή της CES για να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν. Το πολυπόθητο gadget τελικά τέθηκε προς πώληση τον Οκτώβριο, αλλά η εταιρεία προχώρησε σε ανάκληση του προϊόντος αφού χιλιάδες από αυτά σταμάτησαν να λειτουργούν. Η GoPro ήρθε και στην φετινή CES αναδεικνύοντας το νέο προϊόν της το Karma με την εταιρεία να δηλώνει ότι θέλει να ξεκινήσει την μαζική διάθεση μέσα στο 2017.

Hoverboards



Στην CES 2016, οι κατασκευαστές των hoverboards, των σύγχρονων μεταφορικών μέσων, εμφάνισαν τα σχέδια της νέας αυτής τεχνολογίας. Τα ηλεκτρικά skateboards κέρδισαν τις εντυπώσεις, εν μέρει χάρη σε προσωπικότητες όπως ο Justin Bieber, οι οποίοι πόσταραν φωτογραφίες όπου χρησιμοποιούσαν τις συσκευές μετακίνησης. Μάλιστα στο παιχνίδι μπήκε την ίδια χρονιά και μια κινεζική εταιρεία, η Future Motion, η οποία παρουσίασε το ηλεκτρικό skateboard αυτό-εξισορρόπησης που είχε παρουσιάσει. Όμως, σε λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, η Amazon.com Inc. και άλλοι μεγάλοι λιανοπωλητές σταμάτησαν την διάθεση του hoverboard αφού η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ θεώρησε το προϊόν μη ασφαλές λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης και δεν πληροί τα πρότυπα ασφαλείας. Κάπως έτσι ήρθε το άδοξο τέλος των hoverboards.

Pebble



Ήταν στην έκθεση τεχνολογίας του 2013 όταν η Pebble Technology Corp. παρουσίασε το έξυπνο ρολόι της διευκρινίζοντας πως οι παραγγελίες θα είναι έτοιμες για αποστολή στα τέλη του Ιανουαρίου. Τον επόμενο χρόνο το ατσάλινο μοντέλο της Pebble κέρδισε πολλές διακρίσεις συμπεριλαμβανομένης και της κατάταξής του στη λίστα The Verge’s Best Smartwatch. Η εταιρεία βέβαια που δημιούργησε το περίφημο ρολόι δεν κατάφερε να αντέξεισ το χρόνο. Υπό το βάρος των χρεών της, πούλησε το λειτουργικό της στην Fitbit Inc. τον περασμένο μήνα. Σήμερα δεν υποστηρίζεται ούτε η επισκευή ρολογιών που είχαν αγοραστεί στο παρελθόν.

Smartwatches



Στην CES 2014, έναν χρόνο μετά από την παρουσίαση του Pebble, πολλά smartwatches παρουσιάστηκαν. H Google αποκάλυψε τo Android Wear smartwatch ενώ η Apple παρουσίασε την δική της εκδοχή έξυπνου ρολογιού τον Σεπτέμβριο. Η ελπίδα ότι τα έξυπνα ρολόγια θα ήταν το επόμενο καυτό τεχνολογικό gadget όμως διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016, οι πωλήσεις των έξυπνων ρολογιών παγκοσμίως έπεσαν 52% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και κανείς δεν μοιάζει να εντυπωσιάζεται από τα ρολόγια υπολογιστές…

Dell Venue 8 Tablet



Αποκαλώντας το, το λεπτότερο tablet παγκοσμίως, η συσκευή της Dell, Venue 8, κέρδισε τα βραβεία καινοτομίας στην CES. Πολλοί ανέφεραν ότι ήταν μέρος της προσπάθειας της Intel να προωθήσει τα εξαρτήματά της σε όλο και περισσότερους κατασκευαστές tablet και κινητών τηλεφώνων. Το tablet περιλάμβανε μια real sense κάμερα και έναν επεξεργαστή Atom. Παρόλα αυτά το tablet δεν είχε την απήχηση που υπολόγιζε η εταιρεία ενώ η Intel παρότι κατάφερε να προωθήσει τα τσιπ της σε μερικά από τα νέα iphone, δεν κατάφερε να κατακτήσει την βιομηχανία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων., μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!