tromaktiko: Μπορούν να σε παρακολουθούν από την κάμερα του laptop ή του κινητού σου;

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μπορούν να σε παρακολουθούν από την κάμερα του laptop ή του κινητού σου;



Κι όμως, το ενδεχόμενο να πέσεις θύμα παρακολούθησης μέσα από την κάμερα κάποιας από τις ηλεκτρονικές συσκευές που...
χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου είναι πολύ μεγαλύτερο απ' όσο νομίζεις. Από την άλλη, βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος προφύλαξης απέναντι σε έναν από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εποχή της απόλυτης διασύνδεσης στην οποία ζούμε. Για την ακρίβεια, το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξεις μια ματιά εδώ.

Παρά τα όσα ενδεχομένως νομίζεις, δεν είναι μόνο οι «επαγγελματίες» hackers που ενδιαφέρονται για να σε κατασκοπεύσουν χρησιμοποιώντας την κάμερα του laptop σου ή κάποιας άλλης ηλεκτρονικής συσκευής την οποία χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση. Όπως έχει αποδειχθεί, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη αδυναμία στην συγκεκριμένη μέθοδο παρακολούθησης έχουν δείξει... οι πάντες: από το προσωπικό και τους φοιτητές των μεγαλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον κόσμο μέχρι τις Υπηρεσίες Ασφαλείας των ισχυρότερων κρατών στον πλανήτη.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι, εκτός από τις κάμερες των laptops αλλά κι εκείνες των κινητών (θυμήσου τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για το πώς η NSA έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια πρόσβαση στις συσκευές iPhone και Blackberry), επίφοβες για «χακάρισμα» είναι ακόμη και οι κάμερες των σούπερ εξελιγμένων συστημάτων ενδοεπικοινωνίας που χρησιμοποιούν κάποιοι νέοι γονείς για να παρακολουθούν τα βρέφη τους καθώς επίσης και εκείνες που αποτελούν κομμάτι κάποιου συστήματος ασφαλείας.

Πώς μπορούν οι hackers να αποκτήσουν πρόσβαση στην κάμερά μου;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της κάμερας του laptop, του tablet ή του κινητού σου, ωστόσο, ο πιο δημοφιλής από αυτούς δεν είναι άλλος από τα λεγόμενα Trojans, τα κακόβουλα εκείνα προγράμματα που, ξεγελώντας τον χρήστη να τα εγκαταστήσει στην εκάστοτε συσκευή του (κλικάροντας κάποιο φαινομενικά «αθώο» link, φερ' ειπείν), ουσιαστικά δημιουργούν μια «κερκόπορτα» που επιτρέπει σε κάποιον τρίτο να έχει πρόσβαση στην συσκευή αυτή και ειδικότερα στα αποθηκευτικά μέσα που αυτή διαθέτει (για παράδειγμα, σε κάποιο σκληρό δίσκο ή σε κάποια κάρτα μνήμης) αλλά και στα επιμέρους περιφερειακά της (άρα, και στην κάμερά της).

Tελικά, πώς μπορώ να αποφύγω ή έστω να περιορίσω το ενδεχόμενο να πέσω θύμα παρακολούθησης;

Αν χρησιμοποιείς κάποια εξωτερική κάμερα USB, πολύ απλά φρόντισε να την αποσυνδέεις από τον υπολογιστή σου όποτε δε τη χρησιμοποιείς.

Στην περίπτωση πάλι που το laptop σου έχει ενσωματωμένη κάμερα ή, αντίστοιχα, αν πρόκειται για την κάμερα που έχει το tablet ή το κινητό σου, η πλέον ενδεδειγμένη λύση θεωρείται η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος antivirus, το οποίο θα κρατήσει τη συσκευή σου ασφαλή όχι μόνο από τους hackers αλλά και από κάθε είδους malware. Η συνδρομή σε ένα αξιόπιστο «αντιβιοτικό» πρόγραμμα μπορεί να κοστίζει από μερικές δεκάδες έως αρκετές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, όμως αποτελεί μια από τις πλέον ενδεδειγμένες και αξιόπιστες μεθόδους προστασίας απέναντι σε κάθε είδους ηλεκτρονικούς εισβολείς.

Βέβαια, αν αυτό το τελευταίο δεν σου αρκεί, μπορείς να καταφύγεις πάντα στη δοκιμασμένη λύση της κολλητικής ταινίας ή εναλλακτικά, του post it στην κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή σου, με τον τρόπο που σου δείχνει ο "Mr Facebook", Mark Zuckerberg στη φωτό εδώ...

Τελικά, οι πιο απλές λύσεις είναι πάντα και οι πιο αξιόπιστες...

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!