tromaktiko: Βρετανία: Γερμανική πρόταση προμήθειας αρμάτων Leopard 2!

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Βρετανία: Γερμανική πρόταση προμήθειας αρμάτων Leopard 2!



Ποτέ δεν ήταν μυστικό ότι οι Βρετανοί δεν έχουν ξεπεράσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη συλλογική τους μνήμη...
Ούτε καν τώρα, που μπήκαμε αισίως στην όγδοη δεκαετία μετά το ξέσπασμά του. Μυστικό δεν είναι επίσης, ότι το βρετανικό άρμα μάχης Challenger υπολείπεται των ανταγωνιστών του, πλέον ακόμα και στον τομέα της θωράκισης που κάποτε ήταν το δυνατό του σημείο, καθώς κι εδώ φέρεται να έχει ξεπεραστεί από τις τελευταίες αναβαθμισμένες εκδόσεις των ανταγωνιστών του.

Παρότι αυτό προφανώς δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στις ένοπλες δυνάμεις, αφού υπολείπεται σε ισχύ και των κύριων εκδόσεων των ρωσικών αρμάτων μάχης, η Βρετανία απέρριψε γερμανική πρόταση δια της κατασκευάστριας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) για την απευθείας προμήθεια από τα γερμανικά αποθέματα, 100- 400 αρμάτων μάχης Leopard (με 700 εκατομμύρια στερλίνες συμβόλαιο για την αναβάθμιση, δημιουργούσε στόλο 200 αρμάτων), δημιουργώντας έναν ισχυρό στόλο αρμάτων για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Αντ’ αυτού, επέλεξε να προχωρήσει με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Challenger, παρότι η επέκταση του επιχειρησιακού τους βίου θα είναι μικρότερη, καθώς θα παραμείνουν σε υπηρεσία 20 χρόνια. Βιομηχανική πηγή της εφημερίδας Times αποκάλυψε, ότι η μεγάλη φοβία των Βρετανών ήταν τα αρνητικά πρωτοσέλιδα, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η επιλογή της βέλτιστης λύσης – επιλογής. Αυτοκρατορικό «σύνδρομο», εθνική υπερηφάνεια, όπως θέλει το λέει ο καθένας…

Η προμήθεια και η αναβάθμιση των παλιότερων εκδόσεων Leopard 2 θα κόστιζε 3,5 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα και όσα αγοραζόντουσαν θα υπηρετούσαν για 30 χρόνια, ενώ η αναβάθμιση καθενός από τα Challenger 2 θα κυμανθεί από πλευράς κόστους ανάμεσα σε 3,1-3,5 εκατομμύρια στερλίνες ανά μονά δα, για επιχειρησιακή αξιοποίηση 20 ετών.

Η σύγκριση ανάμεσα στα δυο άρματα μάχης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το βρετανικό, καθώς το Leopard 2 διαθέτει πολύ ισχυρότερο πυροβόλο που μπορεί να εξουδετερώσει στόχο στα 5 χιλιόμετρα, έναντι 3 χιλιομέτρων – χονδρικά – του βρετανικού. Το γερμανικό άρμα μάχης χρησιμοποιεί επίσης τα στάνταρ πυρομαχικά των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ενώ το βρετανικό χρησιμοποιεί τα δικά του πυρομαχικά, τα οποία κατασκευάζει η BAE Systems.

Οι πιο εύσχημες δικαιολογίες για την απόρριψη της γερμανικής πρότασης είναι αφενός η ανάγκη εκ νέου εκπαίδευσης των πληρωμάτων των βρετανικών αρμάτων, καθώς επίσης και οι αναμφισβήτητες επιπτώσεις στην εφοδιαστική – υποστηρικτική «αλυσίδα» του άρματος Challenger 2, καθώς η εγκατάλειψή του θα είχε επιπτώσεις στη βρετανική βιομηχανία με απώλειες θέσεων εργασίας.

Μια πρόταση μεσοβέζικη που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι να παραμείνουν τα Challenger 2, αλλά να χρησιμοποιηθεί – μετά από αναβάθμιση – πυροβόλο και πυρομαχικά των Leopard 2. Είναι σαφές ότι το λόμπι της BAE Systems στη Βρετανία είναι πολύ ισχυρό, τόσο που να έχει τη δυνατότητα να «σκοτώσει» μια πρόταση, ασχέτως του πόσο πιο λογική φαντάζει τουλάχιστον από επιχειρησιακής απόψεως.

Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι το θέμα ίσως και να μην έχει τελειώσει. Παρότι κοινή είναι η διαπίστωση ότι το τρέχων διάστημα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας γερμανικών αρμάτων. Τη στιγμή που οι ίδιοι προειδοποιούν για σημαντικό πρόβλημα στην ισορροπία με τις ρωσικές αρματικές δυνάμεις, οι Βρετανοί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην εθνική του υπερηφάνεια και την επιχειρησιακή ουσία.

Αν και η στάση τους στα ζητήματα πατριωτισμού ήταν διαχρονικά αντικείμενο θαυμασμού και ακαδημαϊκής μελέτης, η Ιστορία κατέγραψε νικητές και ηττημένους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει και το ότι τα βρετανικά άρματα μάχης είναι υποδεέστερα των γερμανικών.

Σε τελική ανάλυση, οι δυο χώρες μοιράζονται ένα κορυφαίων επιδόσεων μαχητικό, όπως το EF-2000 Typhoon, ή το ευρωπαϊκό αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών A400M. Για ποιον λόγο να μην επεκτείνουν την «ομογενοποίηση» των ενόπλων τους δυνάμεων και στον τομέα των αρμάτων μάχης;

Την Ιστορία τη σεβόμαστε, τη μελετάμε, εξάγουμε συμπεράσματα, γινόμαστε σοφότεροι. Η υιοθέτηση των Leopard από τις βρετανικές χερσαίες δυνάμεις δεν θα τη μειώσει, δεν θα την αμαυρώσει. Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν χωρά συναισθηματισμούς αλλά μακιαβελικούς υπολογισμούς, στους οποίους οι Βρετανοί με το αυτοκρατορικό τους παρελθόν έχουν… διακριθεί. Ίσως το θέμα να διέρρευσε για να μετρηθούν οι αντιδράσεις, καθώς οι στρατηγοί γνωρίζουν.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!