tromaktiko: Κίνα: Το αεροπ/φόρο Liaoning κόβει βόλτες στα Στενά με Ταϊβάν

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Κίνα: Το αεροπ/φόρο Liaoning κόβει βόλτες στα Στενά με Ταϊβάν



Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως αντίδραση στην ανάπτυξη στην Ιαπωνία της ...πρώτης μοίρας των αμερικανικών μαχητικών F-35B Lightening II STOVL (short take-off vertical landing), τα οποία επιχειρούν από πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων, στέλνοντας το αεροπλανοφόρο Liaoning με την ομάδα μάχης του, να περάσει επιδεικτικά στα όρια της «ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας» (Air Defense Identification Zone – ADIZ), στα Στενά που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα από την Ταϊβάν.

Η ομάδα μάχης που επισήμως πραγματιοποιεί ασκήσεις και δοκιμάζει όπλα και τακτικές, είχε περάσει ξανά από την περιοχή στις 27 Δεκεμβρίου και η Ταϊβάν έστειλε στην περιοχή μαχητικά F-16 και φωτογραφικά RF-16, καθώς επίσης και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2K Hawkeye.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει βέβαια και το ότι οι κινήσεις του Liaoning είναι άσχετες με την ανάπτυξη των αμερικανικών μαχητικών στην Ιαπωνία, η οποία σε τελική ανάλυση είχε προαναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, σε αντικατάσταση των μαχητικών F/A-18 Hornet που βρίσκονταν πολλά χρόνια στην περιοχή.

Ωστόσο, θεωρητικά τουλάχιστον, τα F-35B έχουν την Ταϊβάν εντός εμβέλειας εάν χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, με τη συνολική απόσταση Ιαπωνίας-Ταϊβάν να υπολογίζεται στα 2.000 χιλιόμετρα. Πρόσφατα δοκιμάστηκαν επί του πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων USS America (LHA 6).

Το συγκεκριμένο πλοίο αναμένεται να αναπτυχθεί στην περιοχή του Ειρηνικού σύντομα. Είναι ένα από τα συνολικά τρία πλοία του τύπου που έχει το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy), μαζί με τα USS Tripoli (LHA 7) και USS Bougainville (LHA 6).

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!