tromaktiko: Γιατί τα McDonald's έκαναν μήνυση στην Φλωρεντία

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Γιατί τα McDonald's έκαναν μήνυση στην Φλωρεντία



Του Γιώργου Κολέμπα
Τα McDonald 's έχουν μηνύσει την πόλη της Φλωρεντίας. Η πόλη δεν επέτρεψε στην αλυσίδα fast-food να ανοίξει ένα υποκατάστημα σε ένα αναγεννησιακό κτήριο στην περίφημη πλατεία...
του καθεδρικού ναού της. Μέχρι τώρα  είναι σπάνιες τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά αυτό θα αλλάξει αν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη υλοποιήσουν το σχέδιό τους με τη θέσπιση του Επενδυτικού Δικαστηρίου MIC (Multilateral Investment Court).

Η ιδέα αυτού του δικαστηρίου έγινε γνωστή από το εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙΡ και CETA. Θα πρέπει να συσταθούν δικαστήρια τα οποία θα στελεχωθούν με δικαστές με αδιαφανή τρόπο και να μην είναι ανεξάρτητοι. Μια πρόταση που έρχεται σε αντίθεση με το κράτος δικαίου σε όλο τον κόσμο.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών παντού έχουν εν τω μεταξύ ως αποτέλεσμα να μπει στον πάγο η εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ. Και ταλαντεύεται επίσης και η CETA.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τον Καναδά, έχει προτείνει την «παλιά» ιδέα των ιδιωτικών ειδικών δικαστηρίων με ένα νέο «κουστούμι». Αντί για μεμονωμένα δικαστήρια, πρέπει να υπάρξει ένα παγκόσμιο, μόνιμο ειδικό δικαστήριο. Αυτό το δικαστήριο θα είναι επίσης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τα συμφέροντα των εταιρειών.

Για τις εταιρείες, όπως η McDonald's, θα ήταν μετά πολύ πιο εύκολο να μηνύουν κυβερνήσεις για αποζημιώσεις διαφυγόντων κερδών- και να κερδίζουν.

Μέχρι στιγμής πρόκειται για μια μόνο ιδέα και έτσι έχουμε την ευκαιρία κα δυνατότητα-σαν κίνημα ενάντια στις διεθνείς αυτές συμφωνίες- να την «πετάξουμε στα μπάζα» έγκαιρα.

Εν όψει των διαπραγματεύσεων, θα υπάρξουν δημόσιες ακροάσεις όπου θα πρέπει να παρέμβει το κίνημα. Να καταστήσουμε σαφές ότι τα προνόμια για εταιρείες και μεγάλους επενδυτές σε βάρος του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας δεν είναι αποδεκτά!

Πολυεθνικές όπως η McDonald 's κινητοποιούν όλη τους την επιρροή για την επιβολή των ειδικών δικαστηρίων.

Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, ώστε η φωνή μας - η φωνή των πολιτών - να ακουσθεί. Θα πρέπει να βρεθούν και έμπειροι δικηγόροι στο πλευρό μας, οι οποίοι να είναι πολύ εξοικειωμένοι με το εμπορικό δίκαιο. Όπως και με τις ΤΤΙΡ - CETA θα πρέπει το κίνημα να προσαρμόσει την αντίστασή του και τη σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε μια μακροπρόθεσμη βάση.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!