tromaktiko: Στρατηγός Μάτις: Ο Πούτιν προσπαθεί να "διασπάσει" το NATO

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Στρατηγός Μάτις: Ο Πούτιν προσπαθεί να "διασπάσει" το NATO



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν "προσπαθεί να διχάσει" την ατλαντική συμμαχία, έκρινε σήμερα ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας ο Τζέιμς Μάτις, ο στρατηγός ε.α. των ...
Πεζοναυτών τον οποίο επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει ο επόμενος υπουργός Άμυνας της χώρας.

Ο μέλλων επικεφαλής του Πενταγώνου, κατά την ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του, υποστήριξε επίσης ότι η Κίνα "καταστρέφει την εμπιστοσύνη" στις σχέσεις της με τους γείτονές της.

Όσον αφορά τη Ρωσία ο στρατηγός ε.α. Μάτις πρόβαλε την ανάγκη κατά τον ίδιο να υιοθετηθεί μια σθεναρή στάση, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους Ρεπουμπλικάνους, που ανησυχούν για το πώς ο εκλεγμένος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τον ένοικο του Κρεμλίνου.
Ο πρώην στρατιωτικός "υποστηρίζει τη βούληση" του Ντόναλντ Τραμπ να ξαναρχίσει διάλογος, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η Ρωσία "επέλεξε να είναι στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ".

Οι ΗΠΑ πρέπει να "είναι ικανές να αντιμετωπίσουν" τη Μόσχα σε κάθε περίπτωση, και να "αμυνθούν εάν τα συμφέροντά τους απειληθούν", εξήγησε ο Μάτις, διαβάζοντας από τις γραπτές απαντήσεις στις ερωτήσεις που του έθεταν οι γερουσιαστές.

Εξάλλου ο στρατηγός ε.α. επαίνεσε θερμά στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αντίθετα με τον εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος εξέφρασε για άλλη μια φορά χθες την οργή του για τον τρόπο που ενεργούν μετά τις διαρροές για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την πιθανή ύπαρξη επιβαρυντικών στοιχείων για τον ίδιο στην κατοχή των ρωσικών αρχών.

"Όλα τα χρόνια που υπηρέτησα στον στρατό είχα μια στενή σχέση" με τις υπηρεσίες πληροφοριών, εξήγησε ο Τζέιμς Μάτις ενώπιον των γερουσιαστών, προσθέτοντας ότι "μπορούσα να εκτιμήσω την αποτελεσματικότητά τους, ενίοτε καθημερινά".

"Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κοινότητα των πληροφοριών" των ΗΠΑ, επέμεινε ο στρατηγός.
Αναφερόμενος στην Κίνα και τις κινήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα, ο Μάτις είπε ότι πρέπει να επιδιώκεται "η συνεργασία με την Κίνα όποτε είναι δυνατόν" αλλά επίσης οι ΗΠΑ να είναι έτοιμες "να εναντιωθούν σε ανάρμοστες συμπεριφορές" του Πεκίνου ειδικά στην περίπτωση που η κινεζική ηγεσία "επιλέξει να δράσει κατά τρόπο που αντιτίθεται στα συμφέροντά μας".

Ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο ο Τραμπ έχει επιλέξει για να αναλάβει επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμφανίστηκε ακόμη πιο σκληρός από τον Μάτις χθες, ερωτηθείς κατά τη δική του ακρόαση στη Γερουσία για το ίδιο θέμα, όταν φάνηκε να προτείνει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να επιδιώξουν να αναγκάσουν την Κίνα να εγκαταλείψει τα τεχνητά νησιά της σε περιοχές η κυριαρχία επί των οποίων τελεί υπό αμφισβήτηση.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!