tromaktiko: Η ποσοτική χαλάρωση QE είναι ακραία υπερεκτιμημένη – Ακόμη και με ένταξη θα ξεθωριάσουν γρήγορα τα οφέλη

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Η ποσοτική χαλάρωση QE είναι ακραία υπερεκτιμημένη – Ακόμη και με ένταξη θα ξεθωριάσουν γρήγορα τα οφέλη



Προειδοποιούμε ότι όταν – και εάν – ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι επιδράσεις από αυτή την μεγάλη απόφαση… θα είναι ένα μικρό αποτέλεσμα που θα απογοητεύσει….

Ως ακραία υπερεκτιμημένη θεωρούν πολλοί την ποσοτική χαλάρωση η οποία μονοπωλεί το ελληνικό ενδιαφέρον και την ελληνική πολιτική σκηνή.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει πολλές φορές ότι τα μέτρα που λαμβάνονται και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα έχουν αντίκρισμα με την αναδιάρθρωση του χρέους και την ποσοτική χαλάρωση.

Όμως είδαμε ότι όταν ανακοινώθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προέκυψε ότι για τα πρώτα 5 χρόνια υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση και όχι ελάφρυνση, οπότε τα 8 δισεκ. όφελος που αναφέρει ο ESM αποτελεί μια εκτίμηση που αφορά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλών ετών.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν οπισθοβαρή χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο πολλές φορές – και ειδικά ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός – έχουν επικοινωνήσει το εξής ότι οι θυσίες των ελλήνων θα πιάσουν τόπο καθώς με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση QE θα αλλάξει η οικονομική εικόνα της χώρας.

Είναι τα πράγματα έτσι ή απλά έχει υπερεκτιμηθεί η ποσοτική χαλάρωση κατά τρόπο που όταν συμβεί – εάν συμβεί – να ξεθωριάσει πολύ γρήγορα;

Η Κύπρος αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα χώρας που πέρασε από την φάση των μνημονίων, πλέον δεν έχει πρόγραμμα διάσωσης η Κύπρος… και δεν είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Κύπρος δανείζεται με επιτόκια 2,5% με 3,25% κατά μέσο όρο χωρίς να είναι ενταγμένη σε ποσοτική χαλάρωση.

Εάν πάρουμε το ευνοϊκό σενάριο για την Ελλάδα ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τι θα συμβεί;

Πρωτίστως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ το πολύ 3,8 με 4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα όχι μηνιαίως αλλά συνολικά.

Άρα ως προς το σκέλος αυτό ελάχιστα πράγματα.

Ως προς τις αποδόσεις προφανώς θα υποχωρήσουν και οι τιμές θα ανακάμψουν θα ανατιμηθούν, καθώς στα ομόλογα όταν αυξάνονται οι τιμές υποχωρούν οι αποδόσεις.

Όμως στην 10ετία το 7% θα γίνει 5% στο καλύτερο σενάριο και στα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα 3,5% με 4,5%.

Πάλι η Ελλάδα θα έχει τα υψηλότερα επιτόκια και όπως έχουμε αναλύσει η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Πορτογαλία λόγω τεράστιας διαφοράς σε πιστοληπτική ικανότητα έως 8 βαθμίδες με βάση την Moody’s.

Βέβαια η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί, όπερ σημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch και Moody’s θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία αλλά οι αναβαθμίσεις θα είναι με το σταγονόμετρο όπως επίσης έχουμε αναλύσει διεξοδικά τους λόγους.

Άρα η ποσοτική χαλάρωση – στο σενάριο που τελικώς ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε QE – δεν θα ωφελήσει τόσο καίρια την Ελλάδα καθώς ακόμη και με ποσοτική χαλάρωση δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το Καλοκαίρι του 2017.

Όχι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές…

Συν τοις άλλοις η Ελλάδα έχει την πιο εύθραυστη οικονομία σε σχέση με τις χώρες που πέρασαν από μνημόνια και ειδικά την Πορτογαλία οπότε η καχυποψία θα συνεχίσει να επιδρά… μεταξύ των επενδυτών.

Όμως δεν θα μειωθεί το country risk λόγω μείωσης των αποδόσεων και εγγύησης που θα παρέχει η ΕΚΤ άπαξ και θα αγοράζει έστω και το ελάχιστο ελληνικό χρέος;

Ναι το country risk το ρίσκο χώρας θα μειωθεί αλλά η μείωση θα είναι μικρότερη από το προσδοκώμενο.

Προειδοποιούμε ότι όταν – και εάν – ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι επιδράσεις από αυτή την μεγάλη απόφαση… θα είναι ένα μικρό αποτέλεσμα που θα απογοητεύσει….

Όταν – και εάν – συμβεί πολλοί θα πουν τελικά αυτό ήταν η ποσοτική χαλάρωση;

Η ποσοτική χαλάρωση έχει υπερεκτιμηθεί καθώς δεν είναι δημοσιονομική πολιτική αλλά ένα νομισματικό μέσο που έχει προκαλέσει ακραίες στρεβλώσεις όπως ότι 115 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικά επιτόκια…

Τα αρνητικά επιτόκια είναι μια οικονομική αρρώστια που ζημιώνει χωρίς να ωφελεί.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!