tromaktiko: Reuters: Για πρώτη φορά ο Mπασάρ Άσαντ συνδέεται με χημικές επιθέσεις

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Reuters: Για πρώτη φορά ο Mπασάρ Άσαντ συνδέεται με χημικές επιθέσεις



Για πρώτη φορά ερευνητές διεθνών Οργανισμών δήλωσαν πως εκτιμούν ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και ο αδελφός του είναι...
υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Μια κοινή έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) είχε προηγουμένως αναφερθεί μόνο σε χρήση χημικών από συριακές στρατιωτικές μονάδες και δεν κατονόμαζε διοικητές ή αξιωματούχους.

Τώρα, το Reuters παρουσιάζει μια λίστα ατόμων τους οποίους οι ερευνητές έχουν συνδέσει με σειρά βομβιστικών επιθέσεων με αέριο χλωρίνης το 2014 και 2015 - συμπεριλαμβανομένων του Άσαντ, του νεότερου αδελφού του Μαχέρ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων – κάτι που καταδεικνύει ότι η απόφαση για χρήση τοξικών όπλων προήλθε από την κορυφή της συριακής ηγεσίας, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την έρευνα.

Το πρακτορείο δεν κατέφερε να επικοινωνήσει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά σύρος αξιωματούχος δήλωσε πως κατηγορίες ότι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα «δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα». Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση τέτοιων όπλων κατά τη διάρκεια του εξαετούς εμφυλίου πολέμου, λέγοντας ότι όλες οι επιθέσεις που αναφέρονται στην έρευνα είναι «δουλειά των επαναστατών ή του Ισλαμικού Κράτους».

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!