tromaktiko: Τι της αρέσει και τι την ξενερώνει στα SMS σου

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Τι της αρέσει και τι την ξενερώνει στα SMS σου



Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Binghamton των ΗΠΑ, όσοι βάζουν τελεία στο τέλος των μηνυμάτων ή των προτάσεών τους όταν κάνουν chat είναι λιγότερο ειλικρινείς...

Κάποτε μετρούσαν πολλά: αν έγραφες καλλιγραφικά με το φτερό πάνω σε αρωματισμένο χαρτί, αν ήξερες σωστή ορθογραφία κι αν είχες ένα ενημερωμένο λυρικό «οπλοστάσιο», άρτια εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ερωτικής ανθολογίας. Σήμερα μπορεί τα πράγματα -τουλάχιστον στο τεχνικό κομμάτι- να είναι εντελώς διαφορετικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και πιο απλά. Το ίντερνετ, η παντοκρατορία των γραπτών μηνυμάτων, αρχικά με τα sms και κατόπιν με τις ορδές των chat rooms και τα διάφορα applications, τα greeklish, τα social media, τα emojis και όλοι αυτοί οι νεωτερισμοί με τις συντομογραφίες που αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη σε κάνουν να σαστίζεις. Πόσο μάλλον όταν το μήνυμα που ετοιμάζεσαι να στείλεις είναι σε μια γυναίκα που έχεις φτύσει αίμα μόνο και μόνο για να σου δώσει το νούμερο του τηλεφώνου της. Σήμερα λοιπόν, που oι ερωτικές σχέσεις στήνονται πάνω σε online μηνύματα, πώς κουμαντάρει ένας άντρας λέξεις, emoticons, σημεία στίξης κι όλα αυτά τα «ψιψιψόνια» που απαρτίζουν το πληκτρολόγιό του; Εδώ σε θέλω...

Μην γράφεις πρόχειρα
Τι είναι η πρόχειρη γραφή; Είναι λέξεις από τις οποίες «τρως» γράμματα- κυρίως τα φωνήεντα, είναι φράσεις από τις οποίες λείπουν λέξεις γι' αυτό και η παραλήπτρια πρέπει να καταλάβει από τα συμφραζόμενα τι ακριβώς εννοείς γιατί σιγά μη μπεις στη διαδικασία να διορθώσεις αυτό που 'χεις γράψει, «χαζή είναι να μην καταλάβει»; Ο τρόπος που γράφει ένας άνθρωπος αντανακλά τον ειρμό της σκέψης του. Λίγα μηνύματα- μερικές φόρες μόνο ένα- αρκεί ώστε να καταλάβει μια γυναίκα που ενδιαφέρεται το αν είσαι συγκροτημένος ή όχι. Προτού πατήσεις την αποστολή λοιπόν, διάβασε πρώτα αυτό που έχεις πληκτρολογήσει κι αν δε βγάζει νόημα, φτιάχ' το, σε πρκλ πλ.

Κάνε κάτι με τα ορθογραφικά σου
Εδώ εξετάζουμε την πιθανή περίπτωση που δεν το 'χεις με την ορθογραφία και σου φεύγουν λαθάκια: Μην επιμένεις να γράφεις στα ελληνικά, εκτός κι αν χειρίζεσαι το auto-correct που είναι πραγματικά σωτήριο ή έχεις τη διάθεση να τσεκάρεις κάθε φορά τις λέξεις που δεν είσαι σίγουρος γκουγκλάροντας ή κάνοντας γκάλοπ στους κολλητούς σου. Τα greeklish είναι μια κάποια λύση για να περνούν κάποια ορθογραφικά «στα ψιλά» αλλά και πάλι προσπάθησε να μη γράφεις όπως να 'ναι. Καλό θα ήταν να υπάρχει μια αντιστοιχία με την πραγματικότητα (π.χ «sygxarithria» αντί για «sinxaritiria»). Μπορεί να χάσεις μέχρι και ευκαιρία για ένα ραντεβού μαζί της αν είσαι καραμπινάτος ανορθόγραφος- δεν τα λέμε μόνο εμείς, τα επιβεβαιώνει και έρευνα.

Περιόρισε τα σημεία στίξης
Βασικά το τελευταίο (πνευματώδες) update στον κανόνα των μηνυμάτων είναι να μη βάζουμε καθόλου σημεία στίξης- εξαιρείται το ερωτηματικό και ίσως το κόμμα-. Άρα κατανοείς γιατί τα πολλά θαυμαστικά και οι ακατάσχετες τελείες/αποσιωπητικά είναι κάπως γραφικά και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα πέρα από μια ενόχληση σ' όποιον τ' αντικρίζει. Ένα θαυμαστικό και τρεις τελείες αρκούν για να καταλάβει η άλλη τον ενθουσιασμό και τις υπόλοιπες διαθέσεις σου. Όσον αφορά στην τελεία που μπαίνει στο τέλος ενός μηνύματος, μάθε ότι σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Binghamton των ΗΠΑ, πάνω στη χρήση σημείων στίξης κατά τη σύνταξη σύντομων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, όσοι βάζουν τελεία στο τέλος των μηνυμάτων ή των προτάσεών τους όταν κάνουν chat είναι λιγότερο ειλικρινείς.

Χαλάρωσε με τα emojis
Από τη στιγμή που μέχρι και το Λεξικό της Οξφόρδης ανέδειξε ως Λέξη της Χρονιάς για το 2015 τη φατσούλα που χαμογελάει μέχρι δακρύων, όλοι συνειδητοποιούμε πόσο mainstream είναι πλέον η χρήση των emojis στη ψηφιακή επικοινωνία. Μια πρόσφατη διεθνής έρευνα θέλει 8 στους 10 χρήστες smartphone να κάνουν χρήση των emojis. Σύμφωνα με μια άλλη, οι γυναίκες βλέπουν θετικά τους άνδρες που διανθίζουν τα μηνύματά τους με κίτρινες φατσούλες και λοιπά χαριτωμένα σύμβολα, «αρκεί να μην το παρακάνουν». Πάνω απ' όλα με μέτρο. Γιατί τα χαμογελάκια και οι καρδούλες δημιουργήθηκαν ώστε να χρησιμοποιούνται κυρίως για έμφαση και για «χρωματισμό» ενός μηνύματος, αλλά όχι για να ξεχάσουμε να εκφραζόμαστε με λέξεις, ειδικά από μια ηλικία και μετά, όπου θες να περνιέσαι για σοβαρός ενήλικας.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!