tromaktiko: Βυζαντινός Περίπατος στην Αθήνα [video]

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Βυζαντινός Περίπατος στην Αθήνα [video]



Καθημερινά εμείς οι νεοέλληνες διασχίζουμε τις γραφικές πλευρές της πόλεώς μας, τα Αναφιώτικα, την Πλάκα, το...
Μοναστηράκι, την Αρχαία Αγορά κ.λπ. είτε για δουλειές, είτε για αναψυχή, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Σίγουρα τα βήματά μας θα μας φέρανε κάποτε πάνω σε κάποιο από τα στολίδια μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς της Αθήνας, σε κάποιο βυζαντινό «μπιζουδάκι».

Ατενίζοντας την ομορφιά αυτών των ναών, η σκέψη μας αυτόματα ανατρέχει στην εποχή, που κτίσθηκαν. Την εποχή που η Αθήνα υπήρξε μια απλή επαρχία της αχανούς και ένδοξης Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Πόσοι πρόγονοί μας ζήσανε στον ίδιο χώρο με εμάς! Πόσες προσευχές, πόσες λειτουργίες, πόσα μυστήρια, πόσα δάκρυα μετανοίας κύλησαν μέσα σε αυτά τα εκκλησάκια από Αθηναίους των περασμένων αιώνων! Αυτά τα εκκλησάκια είναι η κληρονομιά μας από μια εποχή που πέρασε, για να μας θυμίζουν ότι και εμείς συναποτελούμε έναν μικρό κρίκο ενός μεγάλου και ένδοξου πολιτισμού.

Έτσι,  ο στόχος της σελίδας αυτής, είναι να γνωρίσουμε καλύτερα την Βυζαντινή πλευρά της πόλεώς μας. Να πάρουμε δύναμη από την ιστορία μας και εν συνεχεία να σταθούμε αντάξιοι του έθνους μας και των προπατόρων μας.

Αρχίζουμε λοιπόν με τα Βυζαντινά Εκκλησάκια του ιστορικού κέντρου των Αθηνών. Περιμένουμε με χαρά σχόλια, παρατηρήσεις, δικές σας αναρτήσεις και υλικό να εμπλουτίσουμε την σελίδα αυτή.

Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, ενσωματώνοντας τα λοιπά Βυζαντινά μνημεία της ευρύτερης πόλεως. Και αυτά, δόξα τω Θεώ είναι τόσα πολλά (εκκλησάκια εκτός ιστορικού κέντρου, μοναστήρια Υμηττού, Μονή Δαφνίου, βυζαντινά εκκλησάκια Αττικής,η Παναγιά η Αθηνιώτισσα, βυζαντινό μουσείο Αθηνών κ.λπ.), που και μόνο η θύμησή τους μας αναζωογονεί, τονώνει και μας δίνει ελπίδα για το μέλλον...

Γιατί άλλωστε όπως κάποιος διακεκριμένος ιστορικός μας θύμισε πρόσφατα, «είμαστε όλοι Βυζαντινοί»…

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν μαζί στην ιστορία, με βοηθό ένα μικρό οπτικοακουστικό κομμάτι, αφιερωμένο μετ' ευχαριστιών στους γονείς μου και στην γυναίκα μου, για την στήριξη που μου παρέχουν σε όλη μου τη ζωή.



Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!