tromaktiko: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ευφορία σε Wall και αγορές

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ευφορία σε Wall και αγορές



Της Ελευθερίας Κούρταλη
Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν σημειώσει εξαιρετική πορεία τα τελευταία χρόνια και, σύμφωνα με τη UBS, υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου! Αν και οι αποτιμήσεις των...
μετοχών δεν είναι φθηνές σε απόλυτους όρους, είναι ελκυστικά αποτιμημένες σε σχέση με τα ομόλογα, τονίζοντας ότι, καθώς μπαίνουμε στο 2017, προτιμά τις αμερικανικές μετοχές καθώς και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Παρά το τεράστιο ράλι από τα χαμηλά του 2009, οι αμερικανικές μετοχές παραμένουν σε καλή θέση για να συνεχίσουν στην οδό της bull market το 2017. Οι δείκτες της μεταποίησης και των υπηρεσιών δείχνουν πως αναμένεται να έχουν αυξημένη δραστηριότητα στο μέλλον, γεγονός που σημαίνει αύξηση των εσόδων και των κερδών για τις εταιρείες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα καθώς τα εμπόδια από την τιμή του πετρελαίου και το ισχυρότερο δολάριο μειώνονται.

Η UBS αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ θα σημειώσουν αύξηση 8% το 2017, ενώ τα φορολογικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Τραμπ θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω το οικονομικό σκηνικό.

Πού δίνει τη σκυτάλη

Τα καλύτερα trades από την "αναθέρμανση" του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2017 δεν βρίσκονται στις... ΗΠΑ, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Όπως σημειώνει, η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη σχετικά με την ικανότητα της δημοσιονομικής πολιτικής να τονώσει τις αμερικάνικες μετοχές και να τις οδηγήσει σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, με δεδομένες τις αντιξοότητες από ένα ισχυρότερο δολάριο και τις σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Η Ευρώπη, όπως επισημαίνει, θα έχει πολύ καλύτερες αποδόσεις και για αυτόν τον λόγο η M.S. μειώνει το βάρος της στις αμερικάνικες μετοχές, αυξάνοντας παράλληλα το βάρος της στις ευρωπαϊκές. "Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα δει επιτέλους ανάπτυξη στα κέρδη ανά μετοχή το 2017, ενώ στις ΗΠΑ οι μετοχές βρίσκονται σε κίνδυνο υπεραισιοδοξίας γύρω από τις φορολογικές προτάσεις.

Έχοντας υποαποδώσει επίμονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το επενδυτικό σκηνικό για την Ευρώπη φαίνεται να σταθεροποιείται. Το χαρακτηριστικό της "κυκλικής αξίας" που έχει η περιοχή σημαίνει ότι η απόδοση της ευρωπαϊκής αγοράς έχει θετική συσχέτιση με τον υψηλότερο πληθωρισμό και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, τονίζει η M.S. Ο κύριος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι πολιτικός, αλλά, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας, κανένα από τα πολιτικά γεγονότα δεν θα γίνει συστημικό πρόβλημα.

Παρ 'όλα αυτά, μπορεί να περιορίσει τα περιθώρια ανόδου και γι' αυτόν τον λόγο αναβαθμίζει την Ευρώπη σε "Νeutral" και όχι σε "Οverweight", ενώ προτιμά τους κλάδους των τραπεζών, των ασφαλειών, της ενέργειας και της υγείας. Αντίθετα, "Underweight" στάση συστήνει για τα καταναλωτικά αγαθά, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Υψηλές αποτιμήσεις
Οι επενδυτές στα assets των ανεπτυγμένων αγορών θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύο αντικρουόμενους παράγοντες καθώς μπαίνουμε στο 2017, όπως σημειώνει η Barclays. Από τη μία πλευρά, οι φορολογικές περικοπές και τα δημοσιονομικά κίνητρα της προεδρίας Τραμπ θα είναι θετικά για τη risk-on στρατηγική, καθώς και για τα εταιρικά κέρδη. Από την άλλη, οι ίδιες αυτές πολιτικές είναι πιθανό (και το έχουν κάνει ήδη) να ωθήσουν τις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων, αφαιρώντας μια βασική υποστήριξη στις αποτιμήσεις πολλών risk-assets.

Στις περισσότερες αγορές, οι αποτιμήσεις είναι αρκετά υψηλές ώστε οι απόλυτες αποδόσεις να εξαρτώνται πλέον από την αύξηση της κερδοφορίας. Η Barclays εκτιμά πως η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία θα είναι παρόμοια με αυτήν των τελευταίων δύο ετών, γεγονός που υποδηλώνει μια μέτρια ανάκαμψη των εταιρικών κερδών.

Όπως προσθέτει, το πιο πιθανό είναι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα κατά τη διάρκεια του 2017 και οι απόλυτες αποδόσεις των μετοχών θα παραμείνουν μέτριες στο άμεσο μέλλον, αλλά το risk premium των μετοχών εξακολουθεί να είναι ελκυστικό. Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές ενδέχεται να επηρεαστούν από την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς και την πορεία της νομισματικής πολιτικής, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο σοκ, καθώς τον πόνο θα τον αισθανθούν κυρίως τα ομόλογα. Έτσι, η Barclays συστήνει οverweight θέσεις στις μετοχές για το 2017 και ιδιαίτερα στις αμερικανικές μετοχές.
"Κλειδί" η φορολογία
Όπως σημειώνει, τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ατζέντας του Τραμπ είναι υποστηρικτικά για τις μετοχές των ΗΠΑ, με τους στρατηγικούς αναλυτές της βρετανικής τράπεζας να εκτιμούν ότι η πρόταση της εκστρατείας Τραμπ να μειώσει το ποσοστό του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων στο 15% θα αυξήσει την κερδοφορία των εταιρειών του S&P 500 κατά 10%.

Ένας λόγος για τον οποίο οι αμερικανικές μετοχές έχουν σημειώσει τόσο καλή πορεία το τελευταίο διάστημα, με τους αμερικανικούς δείκτες να κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ είναι η ισχυρή υπεραπόδοση κλάδων όπως οι τράπεζες, η υγειονομική περίθαλψη και η ενέργεια, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά από τη χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος υπό τον Τραμπ το 2017. Ακόμα και αν η τελική φορολογική περικοπή είναι λιγότερο φιλόδοξη από την πρόταση του 15%, το περιθώριο ανόδου για τις μετοχές συνεχίζει να είναι μεγάλο, όπως τονίζει η Barclays.

Η Barclays προτιμά την Ευρώπη έναντι της Ιαπωνίας, παρά τους πολιτικούς κινδύνους, χάρη στην πιο ελκυστικές αποτιμήσεις, την προοπτική της βελτίωσης του ονομαστικού ΑΕΠ και τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις. Παράλληλα, δηλώνει επιφυλακτική στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, παρά το πρόσφατο sell-off.

Οι επενδυτές των αμερικανικών μετοχών έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην ελπίδα από ό,τι στον φόβο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs στην έκθεση για τις προοπτικές του 2017.
Προσδοκία
Ο Τραμπ αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου και η G.S. εκτιμά ότι τις πρώτες 100 μέρες θα υπάρξουν πολλές νομοθετικές προτάσεις. Η προοπτική των χαμηλότερων εταιρικών φόρων, ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων, η χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας έχουν ήδη οδηγήσει τους επενδυτές να αναμένουν θετικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή. Ωστόσο, η Goldman Sachs δεν αναμένει να ανακοινωθεί κάποια λεπτομέρεια σχετικά με τις πολιτικές του νέου προέδρου πριν από τον Μάρτιο του 2017 το νωρίτερο.

Έτσι, ο "φόβος" πιθανώς να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια του β' εξαμήνου και ο S&P 500 θα κλείσει το 2017 στις 2.300 μονάδες. Ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο της Fed του 2%, το κόστος εργασίας θα επιταχυνθεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς και τα επιτόκια θα είναι 100 μ.β υψηλότερα από ό,τι σήμερα. Η άνοδος του πληθωρισμού και οι αποδόσεις των ομολόγων συνήθως οδηγούν σε πτώση των δεικτών P/E. Τα "γεράκια" του Κογκρέσου μπορεί να περιορίσουν τα σχέδια φορολογικής μεταρρύθμισης του Τραμπ και η ώθηση στα κέρδη ανά μετοχή που περιμένουν οι επενδυτές μπορεί να μην υλοποιηθεί. Οι πιθανοί δασμοί και η αβεβαιότητα γύρω από άλλες θέσεις πολιτικής μπορεί να αυξήσουν το risk premium των μετοχών και να οδηγήσουν σε χαμηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών στο δεύτερο εξάμηνο, όπως τονίζει η G.S.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!