tromaktiko: 14 Φεβρουαρίου - Του αγ. Βαλεντίνου ( ιστορικολαογραφική αναδρομή )

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

14 Φεβρουαρίου - Του αγ. Βαλεντίνου ( ιστορικολαογραφική αναδρομή )



του Δρ Δημήτρη Σταθακόπουλου
Να πω την αλήθεια, η γενιά μου αγνοούσε τη γιορτή και τα έθιμα... Πρωτοακούσαμε γι'αυτήν στο μάθημα αγγλικών κάπου στα 1977 ( ; ) : " Roses are red Violets are blue and I love you, my Valentine". Καθιερώθηκε αμιγώς εμπορικά και σχεδόν ενοχικά, γιατί άν δεν δωρίζαμε λουλούδια ή σοκολατάκια στην "Βαλεντίνα " μας, είχαμε μούτρα και στεναχώριες/νάζια κ.λ.π . Παρομοίως, ήδη καθιερώνονται / επιβάλλονται και άλλοι αμερικανοδυτικοί εμπορικοί εορτασμοί παγκοσμίως ( Thanksgiving Day, Hallowe'en κ.λ.π ).

Τ' όνομα Valentino προέρχεται από το λατινικό Valentinus και αυτό από το valentia που σημαίνει: δύναμη/ σθένος αλλά και ικανότητα.

Μάλλον η συσχέτιση της ημέρας με τον έρωτα έχει να κάνει με τα πτηνά ( πιτσουνάκια ) που επιλέγουν αυτή την περίοδο συντρόφους ~ βλ αγγλική γλώσσα του 14ου αι.:

For this was on seynt Volantynys day

Whan euery bryd cometh there to chese his make.

[Chaucer, "Parlement of Foules," έτος 1381]

Παρότι πολλά sites κάθε χρόνο σαν σήμερα, "ανεβάζουν " ένα άρθρο πως τάχα η γιορτή συνδέεται με τα Ρωμαϊκά Lupercalia ( γονιμικά δρώμενα ) και τον άγιο ( μάλλον 2-3 άγιους ) Βαλεντίνο , εν τούτοις δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να το επαληθεύουν.

Το έθιμο της αποστολής καρτών και γραμμάτων άκμασε στην Αγγλία μεταξύ 1840-1870, μειώθηκε στο γύρισμα του 20ου αιώνα, και αναβίωσε από το 1920 και μετά με βάση τις Η.Π.Α.

Καθόλου τυχαίο τ' όνομα του ΙταλοΑμερικανού: Rodolfo Alfonso Raffaello Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d'Antonguolla, γνωστού ως Rudolph Valentino.

Σε κάθε περίπτωση: Όσοι γιορτάζουν ειδικά σήμερα, όσοι γιορτάζουν όλο το χρόνο, όσοι παντού και πάντα, όσοι λίγο, ή καθόλου και φυσικά "οι χωρισμένοι που δεν γιορτάζουνε ποτέ", οι πιστεύοντες ή μη, στον έρωτα , καθώς και πολλά άλλα, να περάσετε μιά όμορφη μέρα !!!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!