tromaktiko: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χωρίς υλικά τα νοσοκομεία – Δεν έχουν πιστώσεις για το 2017

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χωρίς υλικά τα νοσοκομεία – Δεν έχουν πιστώσεις για το 2017



Χωρίς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς ακόμα δεν έχει ανοίξει ο προϋπολογισμός του 2017...
και οι διοικητές δεν μπορούν να κάνουν ούτε τις εντελώς απαραίτητες αγορές αλλά ούτε και να πληρώσουν τις εφημερίες Δεκεμβρίου 2016…

Το Δεκέμβριο το πρόβλημα "μπαλώθηκε" από τους προϋπολογισμούς των Υγειονομικών Περιφερειών. Αλλά καθόλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που διανύουμε, τα νοσοκομεία δεν έχουν προϋπολογισμούς για να κάνουν παραγγελίες.

Και μην βιαστεί κάποιος να πει ότι μπορούν να κάνουν παραγγελίες στηριζόμενοι στο νόμο που προβλέπει ότι μπορούν να ξοδέψουν το 40% του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους... Τα 2-3 τελευταία χρόνια -πολύ σωστά κατά την γνώμη όσων γνωρίζουν στοιχειώδη οικονομικά και εμπόριο- πρέπει να υπάρχει το ποσό που δεσμεύεται στον ανάλογο κωδικό. Αλλιώς παραγγελία δεν είναι εφικτό να γίνει ούτε με πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω Διαύγειας. Και έτσι, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν στερέψει από υλικά παρά την καλή θέληση των προμηθευτών να τους παραδώσουν κάποιες ποσότητες...

Όσο για τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών για τον περασμένο Δεκέμβριο, "φήμες" λένε ότι θα πληρωθούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αλλά αν δεν ξεμπλοκάρουν εν τω μεταξύ οι πιστώσεις, πολύ αμφιβάλουμε. Άλλωστε, στην 2η ΥΠΕ υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν πληρώσει εφημερίες ούτε για τον μήνα Νοέμβριο που υπάγεται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους... Άβυσσος!

Το Iatropedia επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, Παύλο Αρναούτη και ζήτησε την θέση του για το πρόβλημα...

 "Οι επιχειρήσεις μας είναι έτοιμες και πρόθυμες να δίνουν υλικά στα νοσοκομεία και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αλλά δεν υπάρχουν προϋπολογισμοί για να μας κάνουν παραγγελίες τα νοσοκομεία. Και έτσι τα χέρια μας είναι δεμένα", μας εξηγεί ο κ. Αρναούτης.

Σε ό,τι αφορά δε τις συμβάσεις και το ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ ξεκαθαρίζει ότι είναι όλοι υπέρ του μέτρου αλλά έχουν πρόβλημα με το στοιχείο του αιφνιδιασμού εκ μέρους του Οργανισμού που μέσα στα Χριστούγεννα εγκαινίασε την νέα πραγματικότητα χωρίς καμία προειδοποίηση... "Το αποτέλεσμα είναι", λέει ο κ. Αρναούτης, "να υπάρχουν παραπάνω από 2000 κωδικοί που κυκλοφορούν στην χώρα και μέχρι στιγμής να έχουν πιστοποιηθεί μερικές εκατοντάδες. Μόνη ελπίδα μας είναι η παράταση που μάλλον θα μας ανακοινώσουν την Δευτέρα".  Πάντως με την προμήθεια υλικών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς όσοι δεν έχουν γραφτεί ακόμα στο μητρώο ή και δεν έχουν συμβάσεις, δίνουν κανονικά προϊόντα και έχουν κανονίσει να τα πληρωθούν με το παλαιό σύστημα.

Στην επικοινωνία που είχε το iatropedia με τον αντιπρόεδρο της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμός", Ηλία Σιώρα, μας επιβεβαίωσε το πρόβλημα και τις αιτίες των ελλείψεων σε υλικά:

"Υπάρχει πρόβλημα με τις πιστώσεις των νοσοκομείων. Στον "Ευαγγελισμό" είχαμε πρόβλημα με τα αντιδραστήρια και μας έστειλαν τον Δεκέμβριο. Αλλά τελειώνουν πάλι και χωρίς να έχει έρθει στο ΔΣ προϋπολογισμός για έγκριση, δεν ξέρω πως θα αγοραστούν άλλα και πότε... Επίσης μας έχουν πει για πληρωμή των εφημεριών Δεκεμβρίου στις 27 Φεβρουαρίου αλλά δεν ξέρω αν θα γίνει".
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!