tromaktiko: Στα 333 εκατ. δολάρια το κόστος των δασικών πυρκαγιών στη Χιλή

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Στα 333 εκατ. δολάρια το κόστος των δασικών πυρκαγιών στη Χιλή



Οι δασικές πυρκαγιές...
γιγαντιαίων διαστάσεων στην Χιλή που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 11 ανθρώπων και την καταστροφή περίπου 1.500 κατοίκων, μετατρέποντας σε στάχτες περιοχές έκτασης τουλάχιστον 1.433.000 στρεμμάτων, με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουν επιφέρει ζημιές ύψους περίπου 333 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ροντρίγκο Βαλντέζ.

Η κυβέρνηση θα ανακατανείμει 100 εκατομμύρια δολάρια από τον τρέχοντα προϋπολογισμό για την άμβλυνση των συνεπειών της καταστροφής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ ακόμη 233 εκατομμύρια δολάρια θα αντληθούν από το ταμείο εκτάκτων αναγκών, που διατηρεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, τόνισε ο υπουργός.

«Αυτές είναι οι δαπάνες που θα αναλάβει το κράτος με βάση την αρχική εκτίμηση των ζημιών», τόνισε ο Βαλντέζ. «Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει όταν έχουμε περισσότερες πληροφορίες και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των πυρκαγιών».

Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ έχει κάνει λόγο για τη «χειρότερη καταστροφή» του είδους που έχει συμβεί στην ιστορία της χώρας.

Πυροσβέστες από ξένες χώρες και ειδικοί από την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Κολομβία, την Γαλλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τον Παναμά, το Περού, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ και την Βενεζουέλα συνδράμουν στις επιχειρήσεις των τοπικών δυνάμεων για την κατάσβεση των 41 πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται.

Ο Βαλντέζ επισήμανε πως στις εκτιμήσεις δεν συνυπολογίζονται οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, ούτε τα κονδύλια που συγκεντρώθηκαν από δωρεές ιδιωτών.

Το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί στον ιδιωτικό τομέα είναι σημαντικό σε κάποιες περιπτώσεις. Η δασική βιομηχανία της Χιλής, ένας από τους κύριους τομείς εξαγωγών της χώρας, έχει αναφέρει ζημιές ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνο μέχρι την Δευτέρα.

Ο Χιλιανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων για να ενισχύσει την οικονομική της προσπάθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφών και πρόσθεσε πως εξακολουθεί να εκτιμά την πιθανή επιρροή αυτών στην οικονομική ανάπτυξη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!