tromaktiko: Στο 9,22% οι εισφορές στα μπλοκάκια προσωρινά, αλλά το μπάχαλο παραμένει

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Στο 9,22% οι εισφορές στα μπλοκάκια προσωρινά, αλλά το μπάχαλο παραμένειΓια διάστημα 1 εως 2 μηνών - έως ότου αρθεί τυχόν διαφωνία του εργοδότη για τη συμμετοχή του στο κόστος της ασφάλισης - θα καταβάλλει ο εργαζόμενος σε 1 εως 2 εργοδότες και αμειβόμενος με... "μπλοκάκι" την εργατική εισφορά που του αναλογεί, δηλαδή 9,22% (6,67% για σύνταξη και 2.55% για ασθένεια) και όχι το σύνολο των εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου οπως προέβλεπε προηγούμενη απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου.

Οι εισφορές στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, είναι αντίστοιχες με εκείνες των μισθωτών δηλ. 27,10% (9,22% για τον ασφαλισμένο + 17,88% για τον εργοδότη σύμφωνα με το άρθρο 38) και "δεν αλλάζουν", δήλωσε χθες ο Τ. Πετρόπουλος.

" Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» είπε ο κ. Πετρόπουλος και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα. Η "παραχώρηση" αυτή, πάντως, δεν φαίνεται ούτε να "καθαρίζει" το τοπίο των εισφορών για τα μπλοκάκια ούτε και να ικανοποιεί κομματικοκυβερνητικά στελέχη τα οποία πιέζουν να ισχύσει ενα ευνοϊκότερο καθεστώς για τους εργαζόμενους - αμειβόμενους με μπλοκάκι σε 1 εως 2 εργοδότες.

Χάος και ερωτήματα
Το «μπάχαλο» με το νέο σύστημα παραμένει καθώς π.χ. δεν επιλύονται θέματα όπως τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη κόψει μπλοκάκι και στο οποίο αναφέρεται ότι θα πληρωθούν εισφορές περίπου 27%.

Τι θα γίνει επίσης με τις εντολές πληρωμής που είναι διαφορετικές με το 10% που πρέπει να πληρώσουν, σύμφωνα με την εγκύκλιο; Αλλάζουν οι εντολές μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα και θα είναι διαφορετικό το ποσό που θα αναγράφεται στις χειρόγραφες εντολές πληρωμής;

Ομως, δημιουργούνται και άλλα θέματα που επίσης δεν επιλύονται. Ο εργαζόμενος που έχει πάρει εντολή πληρωμής για το σύνολο των εισφορών αλλά του έχει παρακρατηθεί το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο εργοδότης τι θα κάνει; Τι ποσό θα πληρώσει;

Ακόμη και η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο εργοδότης και θα καταθέτει την ΑΠΔ δεν είναι έτοιμη!

Είναι φανερό ότι έχει προκληθει μια τεράστια αναστάτωση και δείχνει την ανετοιμότητα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα που «μπάζει» από παντού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στην εγκύκλιο προβλέπεται:

1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.

Ο Τ. Πετρόπουλος
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος προανήγγειλε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9Fm», ότι στο 10% θα υπολογίζονται οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι, κατά τη μεταβατική περίοδο ενός ή δύο μηνών, σύμφωνα με όσα

«Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» είπε ο κ. Πετρόπουλος και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εωσότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς. «Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή, από τον ΟΑΕΕ, και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5000 έως 50.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει την μαύρη εργασία καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γάτος - Ημερησία
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!