tromaktiko: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ρωσία επεξεργάζεται νόμο αποποινικοποίησης της ενδοοικογενειακής βίας

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ρωσία επεξεργάζεται νόμο αποποινικοποίησης της ενδοοικογενειακής βίας



Ύπάρχει μια...
ρωσική παροιμία, σχετική με την ενδοοικογενειακή βία, που λέει ότι ο άντρας που χτυπάει τη γυναίκα του, δείχνει την αγάπη του με αυτό τον τρόπο. Φαίνεται, πως η ρωσική κυβέρνηση ασπάζεται τόσο αυτή τη λαϊκή ρήση, που αποφάσισε να δει την ενδοοικογενειακή βία με άλλο μάτι και συγκεκριμένα εκείνο της αποποινικοποίησης.
Τις τελευταίες μέρες, το ρωσικό κοινοβούλιο εξετάζει ένα νομοσχέδιο κατά το οποίο η άσκηση βίας σε βάρος της συζύγου ή του παιδιού δεν θα αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα, εκτός και αν από αυτή την άσκηση βίας προκληθούν βλάβες, όπως σπασμένα χέρια, πόδια κλπ., αλλά και πάλι υπό προϋποθέσεις.

Αν, τελικά, ψηφιστεί ο νόμος, τότε ο θύτης θα αντιμετωπίζει απλά ένα υποτυπώδες πρόστιμο, έως 15 μέρες φυλάκισης το πολύ και κοινοτική εργασία. Οι ιθύνοντες αναφέρουν ότι το προσχέδιο χρειάζεται ακόμα πολλή επεξεργασία μέχρι να κατατεθεί προς ψήφιση, ωστόσο η αρχική του εκδοχή εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο με 385 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά. Ανατριχιαστικό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στις υπερθεματικές ψήφους ανήκουν κι εκείνες γυναικών βουλευτών.

Γυναικείες οργανώσεις διαδηλώνουν και δικαίως ενάντια στο αισχρό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η υπερψήφισή του από το ρωσικό κοινοβούλιο σημαίνει αυτόματα στοχοποίηση του θύματος της ενδοοικογενειακής βίας και ηθική όσο και πρακτική κάλυψη του θύτη αλλά και της νοοτροπίας εκείνης που ωθεί και δικαιολογεί τη βία σε όλες της τις εκφάνσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!