tromaktiko: Οι καλύτεροι τρόποι να «ανέβεις» ψυχολογικά

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Οι καλύτεροι τρόποι να «ανέβεις» ψυχολογικά



Άλλαξε...
μουσική. Κλείσε την Indila, τον Μακρόπουλο, το δακρύβρεχτο soundtrack του Τιτανικού, που όχι, δεν έχει πραγματικές ομοιότητες με τη ζωή σου. Βάλε μια λίστα 90s, κάτι ντίσκο, κάτι μπιτάτο και ελαφρώς ντροπιαστικό που άκουγες στο σχολείο. Και δωσ’ του 30 δευτερόλεπτα να κάνει τη δουλειά του.

Βγες έξω. Κλισέ, αλλά βοηθάει πάντα. Πάρε το μετρό και πήγαινε μια βόλτα στο κέντρο, περπάτα στην Πλάκα ή στη γειτονιά σου. Κατά προτίμηση, με τη μουσική που λέγαμε προηγουμένως στα ακουστικά.

Κάνε ένα μπάνιο. Αν ήταν καλοκαίρι, θα λέγαμε «πήγαινε για μπάνιο». Για λίγους μήνες ακόμα, θα πρέπει να συμβιβαστείς με την μπανιέρα του σπιτιού σου –το νερό, πάντως, βοηθά σε κάθε μορφή και περίπτωση.

Μίλα. Ή μην μιλάς. Αναλόγως ποιο δουλεύει καλύτερα στην περίπτωσή σου. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα όταν τα «βγάζουν από μέσα τους» και άλλοι που όσο περισσότερο τα συζητάνε και τα σκέφτονται, τόσο περισσότερο αγχώνονται, πήζουν, πελαγώνουν και στεναχωριούνται. Ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκεις, πάρε τηλέφωνο τους κολλητούς που δεν κουράζονται ποτέ να σε ακούν να μιζεριάσεις, ή τους λιγότερο κολλητούς φίλους με τους οποίους περνάς μεν καλά, δε λες όμως και τα εσώψυχά σου, και βγείτε μια βόλτα.

Δες μια ταινία. Ό,τι ταινία σου αρέσει. Δεν πειράζει αν θα είναι δακρύβρεχτο κοινωνικό (έχουν καθαρτικές ιδιότητες οι ταινίες που σε κάνουν και κλαις) ή σαχλή αισθηματική –το θέμα είναι να σε κάνει να ξεχαστείς. Αν (χαμο)γελάσεις και λίγο, ακόμα καλύτερα.

Κουνήσου. Πήγαινε γυμναστήριο. Βάλε δυνατά μουσική και χόρεψε/ χοροπήδα/ κάνε ασκήσεις γυμναστικής στο σαλόνι. Βγες για περπάτημα. Σφουγγάρισε το σπίτι. Το θέμα είναι να μη μένεις στάσιμος/η.

Φτιάξου. Ακόμα και αν δεν έχεις να πας πουθενά. Όσο ματαιόδοξο και αν ακούγεται, τα ρούχα που φοράμε, όπως και η γενικότερη εικόνα μας, επηρεάζουν την ψυχολογία μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Με παλιές πιτζάμες, μισοσκισμένες φόρμες, άλουστα μαλλιά και άπλυτα μούτρα δεν πρόκειται να πας πουθενά –μεταφορικά μιλώντας, το καταλάβαμε ότι δεν θες να πας πουθενά κυριολεκτικά.

Φάε. Αλλά μην το ρίξεις στο junk food. Το ξέρουμε ότι ο οργανισμός σου αυτή τη στιγμή ζητά απεγνωσμένα τέσσερα cheeseburger, οκτώ μερίδες τηγανιτές πατάτες και μια τούρτα-παγωτό, αλλά το μόνο που θα καταφέρεις αν ενδώσεις στον πειρασμό και του τα δώσεις είναι ένα εικοσάλεπτο, άντε μισάωρο ευτυχίας (αναλόγως πόσο γρήγορα τρως) και μετά θα νιώθεις ακόμα χειρότερα από πριν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!