tromaktiko: «Όχι» στη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

«Όχι» στη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ



Οι Δημοκρατικοί στο...
Κογκρέσο προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τους Ρεπουμπλικάνους να απαιτήσουν τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο με τον σύμβουλό του, τον Μάικλ Φλιν, καθιστά επιτακτικό να διαπιστωθεί αν ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Μία ημέρα αφότου ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Μέσων και Πόρων –που είναι αρμόδια για φορολογικά θέματα– απέρριψε την πρόταση, οι Δημοκρατικοί επανήλθαν προτείνοντας μια τροπολογία με την οποία καλείται η Επιτροπή να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ μέχρι την 1η Μαρτίου.

«Αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή δεν θα δούμε ποτέ τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου» είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής του Μίσιγκαν Σάντερ Λεβίν απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κέβιν Μπρέιντι. «Πριν το αρνηθείτε, σας ζητώ να το ξανασκεφθείτε», πρόσθεσε.

Ο Μπρέιντι απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα λέγοντας ότι πρόκειται για κατάχρηση της εξουσίας της Επιτροπής. Λίγα λεπτά αργότερα η τροπολογία απορρίφθηκε: κατά ψήφισαν και οι 23 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, μέλη της Επιτροπής και υπέρ οι 15 Δημοκρατικοί.

Η ψηφοφορία αυτή ήταν άλλη μια σύγκρουση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για το αν οι βουλευτές θα έπρεπε να εξετάσουν τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι η πολιτική μάχη που δίνουν θα συνεχιστεί. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων λόγω της εκτεταμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο βουλευτής Μπιλ Πάσκρελ από το Νιου Τζέρσι είχε ζητήσει πρώτος να κατατεθούν στην Επιτροπή οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ αλλά ο Μπρέιντι απέρριψε το αίτημα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στην Επιτροπή Μέσων και Πόρων, την Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας και την Κοινή Επιτροπή Φορολόγησης να εξετάσουν τις φορολογικές δηλώσεις. Στις δύο άλλες Επιτροπές προεδρεύει ο Ρεπουμπλικανός Όριν Χατς που την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε επίσης να ζητήσει τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του προέδρου Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η «αυτοκρατορία» του Τραμπ εκτείνεται σε κρατικές εταιρείες στην Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ έχει επίσης επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!