tromaktiko: Τσίπρας νωρίτερα: "Τελείωσε σε αυτόν τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι" - Νομίζω πως το έχουμε ξανακούσει...

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Τσίπρας νωρίτερα: "Τελείωσε σε αυτόν τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι" - Νομίζω πως το έχουμε ξανακούσει...Τον θεσμό της «ώρας του πρωθυπουργού» ενεργοποίησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά...

«Η διαφθορά στη χώρα δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο και συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Η γιγάντωση της διαφθοράς είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει».

«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε: «Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».

Αναφερόμενος στην κατάταξη της χώρας σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια, ο κ. Τσίπρας είπε πως «περιγράφει την υποκειμενική αντίληψη για την διαφθορά και όχι την πραγματικότητα». Και τόνισε: «Η κυβέρνηση σε λιγότερο από δυο χρόνια έχει κάνει περισσότερα για την πάταξη της διαφθοράς από όσα έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για σαράντα χρόνια».

Αναφερόμενος στις λίστες φοροφυγάδων ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και η είσπραξη των ποσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Εχουν σχηματιστεί 1.000 δικογραφίες που αφορούν την λίστα Μπόργιανς ενω παράλληλα ολοκληρώθηκε μια κοπιώδης προσπάθεια με την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα με πάνω από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ».

Επίσης, έχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων. Στα καπνικά έχουμε καταφέρει να υπερδιπλασιαστούν οι έλεγχοι στα τελωνεία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε: «Στον χώρο της Υγείας στήθηκε πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Επί των ημερών μας, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία. Το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός είπε ότι αφορά αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014.

Πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.

«Η πάταξη της διαφθοράς είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και απαιτεί πολιτική βούληση. Η δέσμευσή μας απέναντι στο κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό είναι να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε παραπέρα στη θεσμική θωράκιση απέναντι στην διαφθορά και τη διαπλοκή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρωτολογία του επισημαίνοντας τη μεταρρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση στον θεσμό του "πόθεν έσχες", σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ενισχύθηκε η ανεξαρτησία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, καθώς μόλις τα 3 από τα 9 μέλη της προέρχονται πλέον από το Κοινοβούλιο. «Δεν κατανοώ την αντίδραση ορισμένων σε αυτές τις πρωτοβουλίες», σχολίασε.

Η δευτερολογία Θεοδωράκη
Στη δευτερολογία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης είπε:
«Κύριε Τσίπρα αποδεικνύετε ότι έχετε τη δική σας πραγματικότητα, που διαφέρει από εκείνη που ζουν οι Ελληνες. Η Διεθνής Διαφάνεια μας επιβεβαίωσε ότι οι δείκτες διαφθοράς στην Ελλάδα προέρχονται από στοιχεία που έδωσαν επτά διεθνείς οργανισμοί, που συμβουλεύουν και επενδυτές.
Είχατε πει ότι θα παίρνατε έως το καλοκαίρι του '15 δυόμισι δισ. από την καταπολέμηση της διαφθοράς.Το ίδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πού είναι τα λεφτά; Γιατί τόση ανικανότητα; Αν δεν είναι προτεραιότητα η πάταξη της διαφθοράς τότε τί είναι; Για την υπόθεση SIEMENS ακόμη να μεταφραστεί το πόρισμα από το υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί τόσο καθυστέρηση και από την δική σας πλευρά;»

Δευτερολογία Τσίπρα

Αν έχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τη ζώνη του πυρός, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε στη φάκα, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη. Ενώ όλοι περίμεναν ύφεση και ενώ μας έβαζαν διαρκώς εμπόδια και πέρυσι το εμπόδιο του κόφτη, θεωρώντας -και μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση- ότι σίγουρα θα ενεργοποιηθεί, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης και δώσαμε και τις συντάξεις, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, στην επίκαιρη ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη για τη διαφθορά.

Ο στόχος για πλεόνασμα ήταν 0,5% και ξεπεράσαμε το 2% και σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη αυτά τα οποία μας ζητούν είναι θέατρο του παραλόγου και τα λένε αυτοί όχι εμείς, διαβάστε τον γερμανικό Τύπο, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας του γεγονότος ότι τελείωσε σε αυτόν τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι, ότι καταφέραμε και βεβαιώσαμε χρήματα από την φοροδιαφυγή, από το λαθρεμπόριο, ό,τι καταφέραμε και είχαμε εισπράξεις.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "ένα αόρατο χέρι που παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί μια δίκη που την περιμένουμε χρόνια όπως και ο ελληνικός λαός".

Χάρη στις προσπάθειές μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, «η δίκη θα ξεκινήσει στις 24 Φλεβάρη, στο εδώλιο θα καθίσουν 67 στελέχη, όχι, όμως, ο κ. Χριστοφοράκος γιατί κάποιοι φίλοι του είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξέδωσε νέο ένταλμα εναντίον του και ο ίδιος έχει θέσει και το ζήτημα αυτό στην κ. Μέρκελ.

«Ο κ. Μητσοτάκης που θα βρεθεί στην Καγκελαρία σε λίγες μέρες, θα ζητήσει να εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα; Αυτό θα πει κοινό μέτωπο κατά της διαφθοράς», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!