tromaktiko: Προελαύνουν οι τουρκικές δυνάμεις στην Αλ Μπαμ της Συρίας

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Προελαύνουν οι τουρκικές δυνάμεις στην Αλ Μπαμ της Συρίας



Οι Τούρκοι στρατιώτες...
και οι Σύροι αντάρτες έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης Αλ Μπαμπ, στη βόρεια Συρία, και επίκεται η ανακατάληψη αυτού του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Αλ Μπαμπ πολιορκείται από όλες τις πλευρές (...) οι δυνάμεις μας μπήκαν στο κέντρο» σε συνεργασία με τους Σύρους αντάρτες και η κατάληψη της πόλης «δεν είναι παρά μόνο θέμα χρόνου», είπε ο Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Τουρκίας διαμήνυσε ότι ο τελικός στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία δεν είναι απλώς η ανακατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ από το Ισλαμικό Κράτος αλλά η εκκαθάριση της περιοχής των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Ράκα, από τους τζιχαντιστές.

«Ο στόχος είναι να εκκαθαρίσουμε μια περιοχή 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για περιοδεία στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η Άγκυρα έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας «ασφαλούς ζώνης» για τους αμάχους στη βόρεια Συρία, σε μια περιοχή που θα έχει εκκαθαριστεί από τους τζιχαντιστές του ΙΚ και από τους Κούρδους μαχητές των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG). Υποστηρίζει όμως ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθεί και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην ίδια περιοχή.

Ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι συζήτησε ξανά το θέμα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει τα έργα υποδομών στη ζώνη αυτή, ώστε να σταματήσει η ροή προσφύγων από τη Συρία και να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι Σύροι που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!