tromaktiko: Πλήρης αναστροφή της χρηματιστηριακής τάσης - Λήξη συναγερμού ενόψει αξιολόγησης

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Πλήρης αναστροφή της χρηματιστηριακής τάσης - Λήξη συναγερμού ενόψει αξιολόγησης



Πλήρης αναστροφή της χρηματιστηριακής τάσης δημιούργησαν οι χθεσινές εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 623,79 μονάδες με άνοδο 2,46% και αυξημένη αξία συναλλαγών στα 61,73 εκατ. ευρώ.

Την άνοδο καθοδήγησε ο τραπεζικός κλάδος που αυξήθηκε κατά 6,61%. Οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική αξιολόγηση (δηλώσεις Μέρκελ, συγκλιση ΔΝΤ- Ε.Ε.) οδήγησαν στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τα μέτρα που θα χρειαστούν για την ελληνική οικονομία και οδήγησαν σε μία χρηματιστηριακή προεξόφληση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο. Το πρώτο θετικό μήνυμα ήταν η σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων γεγονός που φανέρωσε και τις προθέσεις για την συνέχιση της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, καταγράφηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές οι οποίες καθοδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα πέριξ των 630 μονάδων. Όχι υψηλά μεν τεχνικά, αλλά το κυριότερο είναι ότι σταμάτησαν την παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, και ενώ ο Γενικός Δείκτης ξεπερνούσε σε άνοδο το 3%, εμφανίστηκαν πωλητές που θέλησαν να επωφεληθούν από το ανοδικό momentum με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 623,79 μονάδες ενώ είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 627,71 μονάδες.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο -πλην τραπεζών- κατέγραψαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (3,35%) και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (2,48%). Αξιοσημείωτο ότι όλοι οι δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Η χρηματιστηριακή αγορά πλέον έχοντας προεξοφλήσει εξελίξεις στην αξιολόγηση θα περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις και κινήσεις που θα επιβεβαιώνουν την αλλάγη σκηνικού. Από εκεί και πέρα, ο βραχυπροθεσμος ανοδικός στόχος είναι οι 650 μονάδες και ο μεσοπρόθεσμος (μέχρι τον Απρίλιο) οι 680 μονάδες.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον για την ελληνική οικονομία θα είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αν δεν προλάβουμε μέχρι τον Μάρτιο να εντάξουμε τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE, τότε οι χρηματιστηριακοί στόχοι θα αναθεωρηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!