tromaktiko: Θα παραγγείλεις πίτσα; Διάλεξε την μεγαλύτερη!

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Θα παραγγείλεις πίτσα; Διάλεξε την μεγαλύτερη!



Έχοντας πάρει την απόφαση πως σήμερα είναι η ημέρα για πίτσα, άμεσα βάζετε τον εαυτό σας σε ένα μικρό κύκλο διλημμάτων. Η επιλογή της πιτσαρίας, η κατάλληλη πίτσα για τη περίσταση αλλά και το μέγεθός της...
Μπορεί οι πρώτες δύο επιλογές να γίνονται μετά από καθαρά προσωπικά κριτήρια, αφού κάθε άνθρωπος έχει και τις δικές του προτιμήσεις, όμως η έρευνα που ακολουθεί έρχεται να... βγάλει από τη μέση το ζήτημα του μεγέθους.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 3.678 πιτσαρίες των Η.Π.Α, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τη μεγαλύτερη δυνατή πίτσα. Ο λόγος είναι απλός και παρουσιάζεται άμεσα και κατανοητά από το διάγραμμα της έρευνας. Όσο η διάμετρος της πίτσας αυξάνεται, οι αναλογίες κόστους και μεγέθους αρχίζουν και αλλάζουν σημαντικά. Το κυκλικό σχήμα της πίτσας είναι το «καυτό» σημείο της έρευνας, καθώς είναι αυτό που επηρεάζει τις ισορροπίες.

Συγκεκριμένα, όταν η διάμετρος της πίτσας μεγαλώνει, τότε η επιφάνεια της αυξάνεται κατά πολύ περισσότερο. Η δυσανάλογη αύξηση μεγέθους που επιτυγχάνεται λόγω του κυκλικού σχήματος, προφανώς δεν μπορεί να ακολουθηθεί από τη τιμή. Γι αυτό το λόγο οι μεγάλες πίτσες καταλήγουν να κοστίζουν πολύ λιγότερο, αναλογικά με τις μικρές. Τόσο λιγότερο ώστε να μην αφήνουν... περιθώριο επιλογής μεγέθους.

Εξηγώντας το μαθηματικό κομμάτι λίγο παραπάνω, μια πίτσα έχοντας διπλάσια διάμετρο αποκτά τετραπλάσιο μέγεθος. Από την άλλη, η πίτσα αυτή αποκλείεται να έχει τετραπλάσια τιμή από τη μικρότερή της. Αν δε, λάβουμε υπ όψιν και τις προσφορές που συμπεριλαμβάνονται στις μεγάλες παραγγελίες, τότε είναι πραγματικό... έγκλημα να μην επιλέξετε τη μεγαλύτερη πίτσα.

Ακόμα και στη περίπτωση που δεν μπορείτε να φάτε όλη τη πίτσα, οι δυσανάλογες τιμές αφήνουν τα περιθώρια να την αγοράσετε. Εξάλλου μπορείτε να τη μοιραστείτε με κάποιο άλλο άτομο, ή ακόμα και να τη κρατήσετε για την επόμενη μέρα. Όποια και να είναι τα δεδομένα, πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το μέγεθος.

Για να δείτε ολοκληρωμένη την έρευνα αλλά και το διαδραστικό διάγραμμα πατήστε εδώ.

Δείτε το διάγραμμα που θα σας βγάλει από το δίλημμα του μεγέθους:


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!