tromaktiko: Νέα πρωτοβουλία για σφράγισμα της «Διαδρομής των Βαλκανίων»

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Νέα πρωτοβουλία για σφράγισμα της «Διαδρομής των Βαλκανίων»



Οι προκλήσεις στον τομέα...
της μετανάστευσης θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, που πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στη Βιέννη και στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, στόχος της Διάσκεψης είναι να διατηρηθεί περαιτέρω κλειστή η αποκαλούμενη Διαδρομή των Βαλκανίων - η οποία είχε κλείσει, σαν σήμερα πριν από ακριβώς έναν χρόνο στις 7 Φεβρουαρίου 2016 - και να συμφωνηθούν μέτρα για την περίπτωση μίας εκ νέου αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Στη Διάσκεψη, την οποία συγκαλούν ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που συγκυβερνά με τους σοσιαλδημοκράτες, και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, αναμένονται εκτός του Γιάννη Μουζάλα, οι ομόλογοι ή εκπρόσωποί τους από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Σλοβακία, την Τσεχία, την Κροατία, την Σλοβενία, τη Σερβία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων πριν από έναν χρόνο, είχε συμφωνηθεί στην «Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια» με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, στην οποία είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς.

Εκείνη η εξωθεσμική πρωτοβουλία των δύο Αυστριακών υπουργών, που επανειλημμένα στο παρελθόν είχαν εκτοξεύσει ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με το προσφυγικό, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, που προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας, σε έντονη κριτική από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

Σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Die Welt", ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, αναφέροντας πως θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία της Αυστρίας με τις χώρες κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, επισημαίνει ότι «η δυτική Διαδρομή των Βαλκανίων εξακολουθεί να μην είναι τόσο στεγανά κλειστή όσο θα έπρεπε, και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη σοβαρές δραστηριότητες εγκληματιών διακινητών όπως επίσης σημαντικός αριθμός μεταναστών».

Κατά την άποψή του, δεν μπορεί να δίνεται εμπιστοσύνη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, και θα πρέπει να γίνει προετοιμασία για την περίπτωση που η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι τις πύλες για έξοδο των προσφύγων. Αυτός, όπως σημειώνει, είναι ο λόγος που η Αυστρία σχεδιάζει μαζί με 15 άλλες χώρες (χώρες κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων» και χώρες του Βίζεγκραντ), μία στενή συνεργασία στο πλαίσιο μίας νέας βαλκανικής πρωτοβουλίας για την προστασία των συνόρων.

Όπως αναφέρει ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, αυτή τη στιγμή προωθούνται τροπολογίες νόμων που θα επιτρέπουν στην αυστριακή κυβέρνηση να μπορεί να διαθέτει μελλοντικά σε διμερές επίπεδο, σε χώρες εντός και εκτός της ΕΕ, στρατιώτες στο εξωτερικό, όχι μόνον για ανθρωπιστικούς λόγους όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά και για την προστασία των συνόρων τους, σε περίπτωση που αυτές οι χώρες το ζητήσουν από την Αυστρία και η ίδια έχει τις δυνατότητες.

Σύμφωνα με τον Χανς Πέτερ Ντόσκοσιλ, ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται «παράνομα» στην ΕΕ είναι «πολύ υψηλός», και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται με μεγαλύτερη συνέπεια απελάσεις, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει τη σύγκληση μίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για επαναπροωθήσεις, στην οποία θα αποφασιστούν συντονισμένα μέτρα σε πανευρωπαικό επίπεδο.

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας θεωρεί πως το καλύτερο προς τούτο θα ήταν ο διορισμός μίας αναγνωρισμένης προσωπικότητας, ως εντεταλμένου για τις επαναπροωθήσεις, ο οποίος θα ασχολούνταν με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, είχε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου συνομιλίες στη Βιέννη με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με τον οποίο είχαν συζητήσει μεταξύ άλλων, την πρόταση δημιουργίας κέντρων στην Τουρκία με την εγγύηση της ΕΕ, ως λύση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και των ίδιων των μεταναστών, αλλά και για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της ΕΕ.

Είχαν επίσης συμφωνήσει, ότι λύση στο προσφυγικό θα είναι η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία σε ασφαλείς περιοχές, ιδιαίτερα στο Νότο της Συρίας, με την εγγύηση διεθνών οργανισμών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!