tromaktiko: Αμετακίνητοι κυβέρνηση και δανειστές -Αυξάνεται το τίμημα των καθυστερήσεων

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Αμετακίνητοι κυβέρνηση και δανειστές -Αυξάνεται το τίμημα των καθυστερήσεων



Στην Αθήνα βρίσκεται ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων... Πιερ Μοσκοβισί προκειμέν ου να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μπορεί από τις Βρυξέλλες να μην συνδυάζουν την επίσκεψή του με πιθανή συμφωνία για την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που του αποδίδουν το χαρακτηρισμό του γεφυροποιού ανάμεσα στις δύο πλευρές,

Η διαπραγμάτευση πάντως όχι απλώς παρουσιάζει εικόνα στασιμότητας, αλλά οριακού αδιεξόδου, καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους, χωρίς –προς το παρόν– ορατό και σημαντικό αντιστάθμισμα, οι δε δανειστές εξακολουθούν να μην έχουν βρει κοινό τόπο μεταξύ τους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της και ξεκαθαρίζει πως δεν σκοπεύει να λάβει ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας και από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου, αφήνοντας τα πάντα στον αέρα.

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Στις 8:45 ο κ.Μοσκοβισί πέρασε την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών για την συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 40 λεπτά. Ο κ. Μοσκοβισί εξερχόμενος του ΥΠΟΙΚ είπε πως «συναντήθηκα τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ για να κάνουμε την προετοιμασία για το Eurogroup. Αναζητούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Θέλουμε μία δυνατή Ελλάδα», ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει ακόμα δρόμος στις διαπραγματεύσεις.

κατά την άφιξή του είπε ότι «είμαστε κοντά αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να κάνουμε» ενώ ειδικά για την 20η Φεβρουαρίου τη χαρακτήρισε «σημαντική στιγμή για την Ελλάδα». Υπενθυμίζεται πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές παραμένει στον αέρα. Μπορεί η ελληνική πλευρά να έκανε πίσω την περασμένη Παρασκευή, επανήλθε στη γραμμή να κλείσουν όλα μαζί τα ανοιχτά ζητήματα και να μην ψηφίσει νέα επώδυνα μέτρα, πόσο μάλλον χωρίς να έχει λάβει σαφή ανταλλάγματα.

Μετά το ΥΠΟΙΚ και συγκεκριμένα στις 11:00 ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κος Μοσκοβισί, πρόκειται να ανακηρυχθεί το μεσημέρι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Τα ανοικτά μέτωπα κυβέρνησης-δανειστών

Λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας οι δανειστές εξακολουθούν να απαιτούν από την Αθήνα να ψηφίσει μέτρα για το 2018, στον κόφτη, τόσο με μείωση όσο στο αφορολόγητο, όσο και σε άλλα, ενώ στο κάδρο βρίσκεται και το εργασιακό.

Από πλευράς ΔΝΤ ζητείται να αλλάξει τις προβλέψεις του μετά και τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για το ΑΕΠ του 2016 αλλά και για την υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου και τον Ιανουάριο του 2017.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Απρίλιο ή τον Μάιο

Οπως φαίνεται πάντως το σενάριο που και οι δύο πλευρές ήθελαν να αποφύγουν, αυτό μιας παρατεταμένης περιόδου διαπραγματεύσεων και αβεβαιότητας, που θα πλήξει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας, είναι πλέον πραγματικότητα. Οπως γράφει και η Καθημερινή με τις διαπραγματεύσεις σε στασιμότητα, αν όχι σε αδιέξοδο, ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν πλέον πιο πιθανό σενάριο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Το τίμημα των καθυστερήσεων

Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας στην οικονομία είναι ήδη ορατές και προκαλούν ανησυχία. Οσο δεν κλείνει η αξιολόγηση η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν αναμένεται να συμβεί. Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώνονται και πάλι, ενώ τα επενδυτικά σχέδια αναστέλλονται.

Ισως τον Απρίλιο η αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω στις απαιτήσεις του. Ενδεικτικό είναι πως υψηλόβαθμη πηγή του Ταμείου μιλώντας στο mignatiou.com σημείωσε ακόμη ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε που αφορά την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Οταν ρωτήθηκε εάν μετά τη δημοσίευση των χειμερινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία θα προχωρήσει το ΔΝΤ σε αναθεώρηση των δικών του εκτιμήσεων ανέφερε:

«Το Ταμείο αναθεωρεί τις προβλέψεις του για κάθε χώρα στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) κάθε άνοιξη και στις ετήσιες συναντήσεις του το φθινόπωρο. Ενδιάμεσα κάνει και άλλες αναθεωρήσεις. Έτσι για ορισμένες χώρες μπορεί αν υπάρξουν 4 αναθεωρήσεις σε ένα χρόνο, αλλά για τις περισσότερες χώρες 2. Βεβαίως κάθε φορά που υπάρχει έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ οι προβλέψεις αναθεωρούνται και εκεί. Αυτή είναι η πρακτική σε γενικές γραμμές, δεν κάνουμε ειδικές αναθεωρήσεις για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση».

Ακόμη, παρέπεμψε εμμέσως στην έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και στην οποία αποτυπώνονται οι τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου για την Ελλάδα. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες αναπροσαρμογές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον Απρίλιο, όταν και θα δημοσιευθεί η επομένη έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!