tromaktiko: Κατσίνσκι προς Κίεβο: Επιλέξτε είτε την Ευρώπη είτε τον εθνικισμό

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Κατσίνσκι προς Κίεβο: Επιλέξτε είτε την Ευρώπη είτε τον εθνικισμό



Ο πρώην πρωθυπουργός...
της Πολωνίας και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και δικαιοσύνη» Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, κάλεσε την Ουκρανία, να επιλέξει είτε να ενταχθεί στην Δύση, είτε να υιοθετήσει την παράδοση των Ουκρανικού Πατριωτικού Στρατού (UPA) του οποίου ηγείτο ο ουκρανός εθνικιστής Στεπάν Μπαντέρα.

Σε συνέντευξη του στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Polska, την οποία αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Κατσίνσκι αναφέρεται στην συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, στον οποίο είπε, όπως λέει, ότι αν συνεχίσει να υιοθετεί την προσωπολατρεία προς το πρόσωπο του ηγέτη των ουκρανών εθνικιστών κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Στεπάν Μπαντέρα, η χώρα του δεν θα μπει την Ευρώπη.

«Πρέπει να επιλέξετε είτε την ενσωμάτωση με την Δύση και να απορρίψετε τις παραδόσεις του UPA, είτε την Ανατολή και κάθε τι που έχει σχέση με αυτήν. Γνωρίζω ότι μια παρόμοια άποψη ακούστηκε και από τον Αντρέι Ντούντα» δηλώνει ο Κατσίνσκι και προσθέτει : «Η ουκρανική κοινωνία, οι Ουκρανοί πολιτικοί βρίσκονται ενώπιον μια τέτοια επιλογής. Δεν πρέπει κανείς να ασκεί πολιτική ξεκομμένος από την πραγματικότητα, και έτσι φαίνεται η πολιτική, όπως είπα στον κύριο Ποροσένκο».

Ο κ. Κατσίνσκι στην συνέντευξη του, θίγει και το θέμα της γενοκτονίας του Βολίν, από τις μονάδες του UPA, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών. «Πρέπει ανοιχτά να πούμε, ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του Κιέβου αγνοεί την γενοκτονία, που διαπράχθηκε κατά των συμπολιτών μας στο Βολίν και στην Ανατολική Γαλικία, αλλά και τα ψέματα που λέγονται συχνά για το τι συνέβη εκεί, όπως και η δοξασία των υπαιτίων της, έχουν υπερβεί κάθε αποδεκτό όριο», λέει ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, επισημαίνοντας, ότι η Πολωνία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. «Είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, της ανάπτυξης της δημοκρατίας σ αυτή την χώρα, αλλά δεν θα απαρνηθούμε την αλήθεια», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο «οι Ουκρανοί εθνικιστές «ξεπέρασαν τους Γερμανούς στην κτηνωδία τους εναντίον των Πολωνών».

Υπολογίζεται ότι μεταξύ 76.000 και 106.000 Πολωνοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εξοντώθηκαν στο Βολίν της Ανατολικής Γαλικίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εθνοκάθαρσης που πραγματοποιούσε ο UPA του Στεπάν Μπαντέρα στο διάστημα 1943-1944.

Αναφερόμενος στην στάση της Μόσχας, όσον αφορά την ένταση που υπάρχει στο ζήτημα αυτό μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, ο κ. Κατσίνσκι υπέθεσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να υπάρχουν «κακές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών και «κάνει πολλά για να γίνουν ακόμη χειρότερες».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!