tromaktiko: Από τον πάτο βρέθηκε να είναι...πρότυπο καλή πρακτικής στην Ευρώπη!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Από τον πάτο βρέθηκε να είναι...πρότυπο καλή πρακτικής στην Ευρώπη!



Εντυπωσιακή διάκριση για το Μηχανολογικό Ηρακλείου που πριν μερικά χρόνια έζησε την απόλυτη απαξίωση...


του Κώστα Μπογδανίδη


Από το ναδίρ στο ζενίθ βρέθηκε το Μηχανολογικό Ηρακλείου! Και πρέπει τα καλά νέα να τα λέμε και να τα επικοινωνούμε! Μια υπηρεσία απαξιωμένη ,γενικά, με οργάνωση στο…μηδέν , άθλιο κτίριο και πολλές «αμαρτίες» αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της! Χάρις σε ένα απλό σχεδιασμό, χρήση της τεχνολογίας , αλλά και την αυταπάρνηση των στελεχών που δουλεύουν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες το Μηχανολογικό Ηρακλείου είναι πλέον υπηρεσία- πρότυπο για την Ελλάδα και θα διαφημιστεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ναι, ακούγεται απίστευτο, αλλά η Διεύθυνση συγκοινωνιών Ηρακλείου αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση και επελέγη από το ελληνικό κράτος να είναι μία από τις δύο υπηρεσίες που θα προταθεί ως περίπτωση καλής πρακτικής στην προεδρία της Μάλτας τον ερχόμενο Μάιο!

Το υπουργείο στην πρόσκληση που απηύθυνε ενόψει της παρουσίασης που θα κάνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην προεδρία της Μάλτας- στη Σύνοδο του Μαίου- έλαβε πολλές προτάσεις, αλλά ξεχώρισε δύο: το δήμο Τρικκαίων και την περιφέρεια Κρήτης για το Μηχανολογικό. Στα μεν Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια κάνουν σπουδαία δουλειά με τα έξυπνα συστήματα επικοινωνίας, ακόμη και λεωφορεία χωρίς οδηγούς(!), ενώ το πείραμα στην περιφέρεια και τη διεύθυνση συγκοινωνιών πριν 1,5 περίπου χρόνο απέδωσε!

Αρχικά επισκευάστηκε το κτίριο, έγινε ένα εντυπωσιακό λίφτινγκ και σιγά σιγά άλλαξε ο τρόπος που προσέγγιζε ο πολίτης, αλλά και ο επαγγελματίας την υπηρεσία. Με ραντεβού προκαθορισμένα, εκ των προτέρων εξασφάλιση της ημερομηνίας που θα διεκπαιρεωνόταν το αίτημα- ακόμη και κάποιες αρυθμίες που αρχικά είχαν παρουσιαστεί δεν ήταν ικανές να σταματήσουν το νέο εγχείρημα που φυσικά βασίστηκε πρωτίστως και στην επιθυμία των υπαλλήλων να το «τρέξουν».

«Εμείς βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα για την υπηρεσία αυτή και όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας και θα το πετύχουμε. Κι αυτή η προεπιλογή δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και σε συνεργασία με τους καλούς υπαλλήλους και το υλικό που έχουμε θα πετύχουμε περισσότερα» λέει ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης που επιβεβαιώνει την προεπιλογή που έχει γίνει από το υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αυτή την εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν οι επιλογές και οι λεπτομέρειες για να παρουσιαστεί η περίπτωση του Μηχανολογικού ως «καλή πρακτική» στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

«Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά, τα στελέχη που είναι εκεί πλέον έχουν δρομολογήσει την υλοποίηση του σχεδιασμού και τον στόχο που βάλαμε εξαρχής. Δεν έχει σημασία να πάρεις ένα βραβείο να πετύχεις μια διάκριση για τη διάκριση. Πρέπει να ξέρεις τον λόγο. Κι εμείς ξέρουμε ότι η υπηρεσία δίνει τη μάχη για την καθημερινότητα, να βελτιώσει την εξυπηρέτηση και τις παροχές στον πολίτη. Να φεύγει από την υπηρεσία ο πολίτης και να είναι ευχαριστημένος» αναφέρει ο γραμματέας της περιφέρειας κ.Νίκος Ραπτάκης που είχε εξαρχής σηκώσει το βάρος των προσπαθειών αυτής της «αναμόρφωσης».

«Οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που σηκώνουν το βάρος. Στους υπαλλήλους μας ανήκουν τα εύσημα. Εμείς σχεδιάσαμε, είπαμε τι θέλουμε κι εκείνοι υλοποιούν και αυτό είναι το πιο σημαντικό» λέει ο κ.Ραπτάκης και υπόσχεται ότι έρχονται ακόμη καλύτερες υπηρεσίες από το μηχανολογικό:

«Θα προσθέσουμε και επιπλέον ραντεβού, να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη τη δουλειά των πολιτών. Έρχονται επίσης σκάνερ, μπαρκοντς και ταμπλέτες, θα μπαίνουν ψηφιακές υπογραφές, θα γίνει πλήρης εκσυγχρονισμός. Σε λίγο θα έχουμε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών από αυτό που βλέπετε τώρα» καταλήγει ο γραμματέας της περιφέρειας.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!