tromaktiko: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο φάκελος ήταν ελλιπής αλλά αν χρησιμοποίησαν την έκφραση «προσδόκιμο ζωής» δεν είναι δόκιμο…

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο φάκελος ήταν ελλιπής αλλά αν χρησιμοποίησαν την έκφραση «προσδόκιμο ζωής» δεν είναι δόκιμο…



Αναστάτωση επικρατεί από χθες το πρωί στον ΕΟΠΥΥ, στην ιατρική κοινότητα αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας εγγράφου...
που έφερε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος, Γιώργος Αυτιάς και σύμφωνα με το οποίο η Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους απέρριψε φάκελο καρκινοπαθούς επειδή μεταξύ άλλων ελλείψεων, δεν αναφερόταν το προσδόκιμο ζωής του από τον θεράποντα ιατρό του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων- Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννη- Ισίδωρο Βαρθαλίτη, στους φακέλους πρέπει να περιέχονται όλα τα τυπικά δεδομένα έγκρισης του συγκεκριμένου φαρμάκου. Το προσδόκιμο ζωής δεν αναφέρεται ποτέ τυπικά και γραπτώς σε μία τέτοια έγκριση.

Ο ασθενής με καρκίνο του προστάτη είχε γνωμάτευση από γιατρό στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ότι πρέπει να πάρει το ενέσιμο Φάρμακο Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), αξίας 3989 ευρώ νοσοκομειακή τιμή ανά δόση, το οποίο δρα ως ορμονικός αποκλεισμός σε ασθενείς με ανθεκτικό καρκίνο προστάτη.

Παρόλα αυτά, όταν ο φάκελος του συγκεκριμένου ασθενούς εξετάστηκε από τα μέλη της Επιτροπής Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν δύο βασικά έγγραφα, δηλαδή αποτελέσματα εξέτασης για τα επίπεδα τεστοστερόνης, και έγγραφο του θεράποντος ιατρού στο οποίο θα αναφερόταν το performance status, δηλαδή η φυσική κατάσταση του ασθενούς και το προσδόκιμο επιβίωσής του (όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή καθώς δεν έχουμε στην διάθεσή μας το έγγραφο για να πιστοποιήσουμε το γεγονός).

Η επιτροπή ως εκ τούτου απέρριψε προσωρινώς το αίτημα χορήγησης του φαρμάκου και ζήτησε από τον ασθενή να επανέλθει με πλήρη φάκελο.

Όπως εξηγεί στο iatropedia ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος, η Επιτροπή λειτούργησε σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες έγκρισης κάθε θεραπείας και τους κανόνες ιατρικής πρακτικής. "Αν ο γιατρός δεν έχει στην διάθεσή του όλες τις εξετάσεις του ασθενούς, δεν μπορεί να κρίνει αν ένα φάρμακο θα του κάνει καλό ή θα τον βλάψει. Από την στιγμή, λοιπόν, που δεν είχαν στην διάθεσή τους την εξέταση τεστοστερόνης και την αναλυτική κατάσταση της υγείας του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό του, ορθά έπραξαν και του ζήτησαν να συμπληρώσει τον φάκελο. Αντί να καθυστερεί ο ασθενής, θα έπρεπε να κάνει γρήγορα την εξέταση και να ζητήσει το αντίστοιχο έγγραφο από τον γιατρό του ώστε να καταθέσει το συντομότερο και πάλι τον φάκελό του".

Το iatropedia επικοινώνησε για να ενημερωθεί περί της θεραπείας, με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας, κ. Βαρυθαλίτη ο οποίος είναι διευθυντής της Α' Ογκολογικής κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν ο οποίος μας είπε τα εξής: "Ο φάκελο του ασθενούς που πάει στην Επιτροπή πρέπει να είναι πλήρης. Χρειάζεται όλα τα στοιχεία έγκρισης του φαρμάκου, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση αν είναι ορμονοάντοχος καρκίνος προστάτη, με οστικές μεταστάσεις και όχι σπλαχνικές.

Το xofigo είναι ένα φάρμακο που έχει ραδιενέργεια η οποία στοχεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα αλλά ενδείκνυται μόνο για ασθενείς που δεν έχουν ηπατικές και άλλες σοβαρές μεταστάσεις στα σπλάχνα. Του το δίνουμε για να μην πονάει (λόγω των οστικών μεταστάσεων) και για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν υπάρχει όντως διατύπωση για το προσδόκιμο ζωής είναι ασυνήθιστο και εκτός του πλαισίου που περιμένει κάποιος από επίσημο όργανο της Πολιτείας".
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!