tromaktiko: Νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στη δεύτερη πόλη της Αυστρίας

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στη δεύτερη πόλη της Αυστρίας



Από μία αύξηση των...
ποσοστών τόσο του πρώτου κόμματος, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, όσο και του τρίτου κόμματος, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά και από την παγίωση πλέον του «φαινομένου Γκρατς», δηλαδή της ανάδειξης του Κομμουνιστικού Κόμματος σε δεύτερη πολιτική δύναμη, με ελαφρά βελτίωση του ποσοστού του σε πάνω από 20%, χαρακτηρίστηκαν οι χθεσινές δημοτικές εκλογές στο Γκρατς, τη δεύτερη σε πληθυσμό (μετά την πρωτεύουσα Βιέννη) πόλη της Αυστρίας.

Νικητής των εκλογών είναι αδιαμφισβήτητα ο από το 2003 δήμαρχος της πόλης, ο Ζίγκφριντ Ναγκλ, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου αύξησε κατά τέσσερις μονάδες το ποσοστό του στο 38%. Ο Ναγκλ, έχοντας αποκλείσει ήδη προεκλογικά μία συνεργασία με το ΚΚ, καλείται τώρα να επιλέξει ποιος θα είναι ο εταίρος του, το Κόμμα των Ελευθέρων, από τη μια, ή, από την άλλη, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι σ' έναν τριμερή συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα του.

Στις χθεσινές δημοτικές εκλογές -- στις οποίες το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 57% των συνολικά 223.000 ψηφοφόρων - το Κόμμα των Ελευθέρων βελτίωσε κατά δύο μονάδες το ποσοστό του, στο 15,8%, ωστόσο περιορίζεται και πάλι στην τρίτη θέση, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα διατηρείται στη δεύτερη θέση (όπως και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012), αυξάνοντας μάλιστα ελάχιστα το ποσοστό του στο 20,3%.

Το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών, που μέχρι το 2003 παρέμεναν για πάνω από δύο δεκαετίες πρώτη πολιτική δύναμη στο Γκρατς, μειώθηκε κατά 5 μονάδες και περιορίζεται πλέον μόλις στο 10,1%, ενώ μείωση κατά 2 μονάδες υπέστη και το ποσοστό των Πράσινων στο 10,5%. Έτσι οι Σοσιαλδημοκράτες περνούν τώρα από την τέταρτη στην πέμπτη θέση.

Το «φαινόμενο Γκρατς» συνδέεται με το γεγονός πως στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας - μίας χώρας στην οποία φέρεται να επικρατεί πάντα έντονος αντικομμουνισμός -- εδώ και πολλά χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγράφει εκλογικές επιτυχίες αρκετά δυσανάλογες με την εκλογική του δύναμη σε παναυστριακό επίπεδο και σε εθνικές εκλογές, όπου περιορίζεται σε ποσοστό γύρω στο 1%.

Η πρώτη εντυπωσιακή επιτυχία του αυστριακού ΚΚ είχε σημειωθεί στις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς το 2003, όταν είχε συγκεντρώσει το πρωτοφανές ποσοστό 20,9% με υποψήφιό του τον Έρνεστ Κάλτενεγκερ, ο οποίος κατόπιν αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα στέγασης και επονομάζεται μέχρι σήμερα από τους κατοίκους της πόλης «ο άγγελος των φτωχών».

Η δεύτερη έκπληξη για το αυστριακό ΚΚ ήρθε τον Οκτώβριο του 2005, στις περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας, του οποίου πρωτεύουσα είναι το Γκρατς, στις οποίες είχε ποσοστό 6,3% (υπερπενταπλάσιο από εκείνο το 2000), ενώ ακολούθησε η τρίτη επιτυχία στις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς το Νοέμβριο του 2012, με την υποψήφια (όπως και στις χθεσινές εκλογές) Έλκε Καρ, τη διάδοχο του Έρνεστ Κάλτενεγκερ, να έχει συγκεντρώσει τότε (όπως και τώρα) το 20% των ψήφων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!