tromaktiko: Αυτή είναι η μονάδα που απενεργοποίησε τη βόμβα στο Κορδελιό

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Αυτή είναι η μονάδα που απενεργοποίησε τη βόμβα στο Κορδελιό



Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εξουδετέρωσης βόμβας 230 κιλών η οποία βρέθηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης θαμμένη σε βάθος5μ η οποία χρονολογείται από την εποχή του Β’ΠΠ...
Ενημερώθηκαν και απομακρύνθηκαν από την περιοχή συνολικά 72.000 πολίτες στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση καθόσον η ισχύς της βόμβας αποτελούσε παράγοντα κινδύνου. Γι αυτό δημιουργήθηκε ένα ανάχωμα με σακιά γύρω από το σημείο προκειμένου να ανακόψουν την πορεία θραυσμάτων σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Μολονότι μετά την λήξη του Β΄Π.Π. μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες ανάλογες επιχειρήσεις με απόλυτη επιτυχία, ακόμα και εντός αστικού ιστού,  είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται εκκένωση περιοχής στην Ελλάδα.

Οι ναρκαλιευτές του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς  (ΤΕΝΞ) που ανέλαβαν την εξουδετέρωση της βόμβας θα την ανασυρουν με ιδιαίτερη προσοχή και θα την απομακρύνουν στη συνέχεια με ειδικό όχημα του Στρατού μέχρι το Πεδίο Βολής Ασκού Προφήτη όπου και καταστραφεί.

Την κρίσιμη φάση της εξουδετέρωσης ανέλαβε έμπειρο στέλεχος του ΤΕΝΞ, που κατέβηκε στο σκάμμα βάθους 5μ, με ειδική στολή προστασίας θραυσμάτων και προχώρησε με επιτυχια στην αφαίρεση του πυροκροτητή. Επιπλέον άλλοι 3 συνάδελφοί του βοηθσαν στην όλη διαδικασία.

Όπως έχει γίνει γνωστό το ολικό βάρος της βόμβας είναι 500 λίβρες,  δηλαδή 260 κιλά με καθαρό βάρος εκρηκτικής ύλης 130 κιλά, και δύο πυροσωλήνες ή ενδεχομένως και έναν.

Η περιοχή γύρω από την βόμβα εκκενώθηκε σε απόσταση 2.000 μέτρων. Το όριο αυτό είναι  το μέγιστο θεωρητικά, σύμφωνα με το συμβουλευτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο, το οποίο  παρέχει και την δυνατότητα στον υπεύθυνο να αυξομειώνει τα όρια ασφαλείας

Ποιό είναι το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς;

Το ΤΕΝΞ, ως η μοναδική Μονάδα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) που εκτελεί το έργο της εκκαθάρισης, υπάγεται διοικητικά στο ΓΕΣ/ΔΜΧ και επιχειρησιακά στο ΓΕΣ/3º Επιτελικό Γραφείο (ΕΓ). Η αποστολή της, κοινή στο πόλεμο και στην ειρήνη, οδηγεί στη συγκρότηση της που ανέρχεται σε 749 άνδρες στον πόλεμο και 250 περίπου στην ειρήνη, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει τους εμπρός μάχιμους Σχηματισμούς.

Η Υπηρεσία Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΥΠ.Ε.Ν.Ξ.), συγκροτήθηκε το 1954 αποτελούμενη από Αξιωματικούς, οπλίτες και πολιτικούς υπαλλήλους, με σκοπό την εκκαθάριση των τοποθετημένων ναρκοπεδίων (Ν/Π) και ύποπτων χώρων (Υ/Χ). Η υπηρεσία αυτή αργότερα μετονομάστηκε σε Διοίκηση Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΔΕΝΞ) και τέλος Νοεμβρίου του 1971 με το Ν.Δ. 1033 συγκροτήθηκε το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) με τη σημερινή μορφή του.

Αποστολή

Κύρια αποστολή της Μονάδας είναι η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, η επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο καθόσον εκτός από τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση του Σχεδίου Κωλυμάτων, εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.

Οι απώλειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο αριθμός ευρημάτων και η έκταση της γης που έχει αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία στη διάρκεια των 6 δεκαετιών προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία της Μονάδας. Συγκεκριμένα από το 1954 μέχρι σήμερα έχουν:

- Φονευθεί 31 ναρκαλιευτές (19 στρατιωτικοί, 12 υπάλληλοι).
- Τραυματιστεί 17 ναρκαλιευτές (16 στρατιωτικοί, 1 υπάλληλος).
- Εκκαθαριστεί 153.610 στρέμματα.
- Αρθεί 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.

Ενδεικτικά μόνο για το 2015, το Tάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Στρατού (ΤΕΝΞ) πραγματοποίησε εργασίες έρευνας και εκκαθάρισης Υπόπτων Χώρων και Ναρκοπεδίων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, συνδράμοντας στην Αμυντική Οργάνωση της Χώρας και αποδίδοντας σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία μεγάλο αριθμό Υπόπτων Χώρων και παλαιών Ναρκοπεδίων.

Συγκεντρωτικά ερευνήθηκαν 2.963.291 τετραγωνικά μέτρα, ενώ εντοπίστηκαν, εξουδετερώθηκαν και καταστράφηκαν 17.104 πυρομαχικά διαφόρων τύπων.

Από την προαναφερόμενη έκταση, 440.418 τετραγωνικά μέτρα, ερευνήθηκαν στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Στρατού Ξηράς, εκκαθαρίζοντας εκτάσεις οι οποίες ήταν βεβαρημένες από εκρηκτικά κατάλοιπα πολέμου. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν κατόπιν συνεργασίας με τους κατά τόπους Φορείς και Αρχές, έτσι ώστε να αποδοθούν σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται δράσεις από τον τοπικό πληθυσμό.

Συνέχεια απέναντι στον κίνδυνο..

Η εκπαίδευση της Μονάδας αποσκοπεί να δώσει στο ναρκαλιευτή όλες τις διαστάσεις της αποστολής του: ψυχική δύναμη, σωματική ικανότητα, γνώση μέσων και υλικών και κυρίως τρόπους χειρισμού των ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών που θα συναντήσει στο έδαφος, σε συνδυασμό με τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρεί.

Όμως η δράση της Μονάδας δεν περιορίζεται μόνο στην Ελληνική Επικράτεια. Τμήματα του ΤΕΝΞ, με κατάλληλο εξοπλισμό έχουν συμμετάσχει σε όλες τις αποστολές του ΕΣ για Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης σε χώρες όπως η Αλβανία, το Κοσσοβο, η Σερβία, η Βοσνία και το Αφγανιστάν. Αποστολή πάντα η αυτοπροστασία των Ελληνικών τμημάτων αλλά και η προστασία των τοπικών πληθυσμών σ’ενα περιβάλλον ιδιαίτερα επικίνδυνο, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων που διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Η πίστη του κάθε άνδρα  της Μονάδος στα ανθρωπιστικά ιδεώδη της φυλής και της παράδοσης μας τον οδηγούν καθημερινά στο δύσκολο έργο του. Η προσήλωση στο καθήκον και η μνήμη των νεκρών και τραυματισθέντων συναδέλφων οπλίζουν με θέληση και ατσαλώνουν τη ψυχή του κάθε ναρκαλιευτή για την επίτευξη της αποστολής.

Τα ονοματεπώνυμα των πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος μέχρι σήμερα, είναι τα παρακάτω:

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΧΙΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ

ΕΜΘ ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ (ΜΧ) ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ
ΕΠΥ ΛΟΧΙΑΣ (ΜΧ) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΙΤΙΚΑΚΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΒΙΔΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
50 ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΣΟΥΦΡΙΛΑΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΧVΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ

ΕΠΥ ΛΟΧΙΑΣ (ΜΧ) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΟΙΝΟΥΔΗΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΟΥΚΟΣ

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΚΑΝΕΑΣ (ΜΧ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΚΑΚΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΓΙΑΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΟΥΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΜΧ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΡΟΥΚΗΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΠΠΑΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΜΠΟΥΛΗΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΛΕΓΚΑΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΝΟΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!