tromaktiko: Σφακιανάκης: "Το διαδίκτυο είναι το φως" - Εικόνες από τη διημερίδα στο Συνεδριακό της ΙΜΔ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Σφακιανάκης: "Το διαδίκτυο είναι το φως" - Εικόνες από τη διημερίδα στο Συνεδριακό της ΙΜΔ



Ολοκληρώθηκε το επιτυχημένο Διήμερο εργαστηρίων, παρουσίασεων και εισηγήσεων για το Δημιουργικό και Ασφαλές Διαδίκτυο...


Το πρόγραμμα τησ δεύτερη ημέρας (Παρασκευή) περιελάμβανε αρχικά την εισήγηση με τίτλο «Διαδίκτυο, ασφαλώς ναι ! Μύθοι και πραγματικότητα … τι μέλλει γενέσθαι …» με τον Μανώλη Σφακιανάκη, τ. Διοικητής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η εισήγηση με τίτλο «Η προστασία της ιδιωτικότητας και της προσωπικότητας των ανηλίκων στο διαδίκτυο» από την Δρ Λίλιαν Μήτρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην συνέχεια ο Δρ Χαράλαμπος Τσέκερης, Εντεταλμένος διδασκαλίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Ακαδημία Αθηνών μίλησε για την «Ψηφιακή ευημερία και αριστεία στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» ενώ έπειτα ο Δρ Βασίλειος Κωτούλας, Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Καρδίτσας ανέπτυξε το θέμα «Πρόταση για την κατάρτιση προγράμματος Ενημέρωσης / Επιμόρφωσης γονέων στην ασφαλή & δημιουργική χρήση του διαδικτύου».

Ο ιδρυτής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 1995, απόστρατος πλέον, ανακοίνωσε πως το υπό σύσταση ελληνικό ψηφιακό CSI, το ινστιτούτο που θα  δραστηροποιείται στο χώρο του διαδικτύου και θα ενημερώνει πολίτες, γονείς και παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ενώ θα παρέχει και δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης, θα έχει μεταξύ των ιδρυτικών μελών τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο είχε συνάντηση στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα πριν την έναρξη της ομιλίας του.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, απόλυτα ταυτισμένος με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τόνισε πως το διαδίκτυο είναι το φως, μονόδρομος για την πρόοδο και κάνει τον κόσμο καλύτερο γιατί το 98% του διαδικτύου είναι θετικό.
Ανέφερε πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο και τόνισε πως τελευταία είναι της μόδας και το χτίσιμο φήμης στο διαδίκτυο όπως και η σπίλωσή της , κυρίως από αντιπάλους πολιτικών ή επιχειρήσεων και εξ αυτού έχει αναπτυχθεί το reputation management.

Η διαχείριση της ψηφιακής φήμης – εικόνας γίνεται εντονότερη στον πολιτικό χώρο όσο πλησιάζουν εκλογές και πολιτικοί για τους οποίους γράφονται αρνητικά σχόλια, θέλουν να τα εξαφανίσουν. Στην αρχή γίνεται καταγραφή με τη βοήθεια υπηρεσιών όπως το trackur, το google alerts ή ιστοσελίδων όπως ReviewPro.com και Revinate.com), μετά αξιολόγηση και στη συνέχεια καθάρισμα από ειδικές εταιρίες «καθαρίστριες» που χρησιμοποιούν μεθόδους ακόμη και του «πνιγμού» (η εταιρεία στέλνει τις ενοχλητικές αναρτήσεις πολύ χαμηλά στη μηχανή αναζήτησης, δημιουργώντας πλήθος ιστοσελίδων με το όνομά της, στις οποίες διοχετεύει θετικά νέα, όπου συνήθως εμπεριέχονται λέξεις-κλειδιά).

Με αναφορές και σε περιπτώσεις που διαχειρίστηκε ως επικεφαλής της Δίωξης, ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο καθώς το ηλεκτρονικό ίχνος κάθε σύνδεσης, όπως ο αριθμός κινητού, εντοπίζεται. Επίσης τόνισε ότι οι μηχανές που κρατάνε δεδομένα καταγράφουν τα πάντα και ας νομίζουμε  εμείς ότι σβήσαμε ή καταστρέψαμε δεδομένα. «Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία. Ακόμη και μέσω email που στέλνουμε, μπορούν οι επιτήδιοι να μας παγιδέψουν και να αποκτήσουν τον έλεγχο του υπολογιστή μας. Ασφαλής υπολογιστής είναι ο κλειστός υπολογιστής και εκτός πρίζας.

Τέλος, χαρακτήρισε υπερβολικό τον θόρυβο για το Διαδικτυακό εκφοβισμό (Cyberbullying. «Τα τελευταία δέκα χρόνια είχαμε στην ΕΛΑΣ περίπου 16-17 περιστατικά Cyberbullying. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα υπάρχει μεγάλη υπερβολή όταν γίνεται λόγος για Cyberbullying. Η καζούρα που λέγαμε στα χρόνια μας και με την οποία μεγαλώσαμε, είναι αυτό που σήμερα αποκαλείται από πολλούς Διαδικτυακός εκφοβισμός. Υπάρχει μεγάλη υπεροβολή» ανέφερε.

ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ









Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!