tromaktiko: Πεντανόστιμα εκλεράκια

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Πεντανόστιμα εκλεράκια



Υλικά για 24 εκλεράκια...


για τη σοκολάτα

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γραμμάρια ζάχαρη
500 ml γάλα
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
100 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 βανίλια σκόνη
30 γραμμάρια βούτυρο
4 κρόκοι αυγών
για το γλάσο σοκολάτας

120 γραμμάρια κουβερτούρα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη ή ζάχαρη καστανή
60 γραμμάρια βούτυρο
για τη ζύμη των εκλέρ

200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κακάο
125 ml γάλα
125 ml νερό
6 μέτρια αυγά
125 γραμμάρια βούτυρο
αλάτι
Εκτέλεση

Θα ξεκινήσετε με τη ζύμη. Βάζετε σε ένα μπολ 200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό και 3 κουταλιές της σούπας κακάο.
Ανακατεύετε το αλεύρι με το κακάο.
Σε ένα μπολ βάζετε 125 ml γάλα, 125 ml νερό, 125 γραμμάρια βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε και αυτά τα υλικά.
Στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα αυτό με το γάλα, το βούτυρο,  το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, ρυθμίζετε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και τα αφήνετε να βράσουν.
Όταν βράσουν, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε αυτό το σημείο ρίχνετε μέσα το πρώτο μείγμα που φτιάξατε με το αλεύρι και το κακάο.
Ανακατεύετε τα δύο μείγματα ώστε να γίνουν ένα.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Μόλις γίνει αρκετά σφιχτή, τη μεταφέρετε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσει λίγο.
Ενώ χτυπάτε προσθέτετε σταδιακά, δηλαδή ένα-ένα τα 6 αυγά.
Προσέχετε πρώτα να απορροφάται κάθε αυγό και να ενσωματώνεται στη ζύμη και μετά να ρίχνετε το επόμενο. Όταν πλέον η ζύμη είναι έτοιμη την τοποθετείτε σε κορνέ και σχηματίζετε μικρά εκλέρ.
Με αυτά τα υλικά θα φτιάξετε 24 εκλεράκια. Προθερμαίνετε το φούρνο. Βάζετε τα εκλεράκια να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά.
Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος ψησίματος και τα βγάλετε από το φούρνο, πρώτα θα τα αφήσετε να τα κρυώσουν και μετά θα τα γεμίσετε με τη σοκολάτα.
Για να φτιάξετε τη σοκολάτα, βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα 500 ml γάλα και τη μισή ζάχαρη (συνολικά θα χρησιμοποιήσετε 125 γραμμάρια ζάχαρη άρα περίπου 62 γραμμάρια) και περιμένετε να ζεσταθούν.
Σε ένα μπολ ή σε άλλο σκεύος ρίχνετε 4 κρόκους αυγών, 2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε.
Στο μείγμα αυτό ρίχνετε σταδιακά και λίγο-λίγο το γάλα με τη ζάχαρη που εντωμεταξύ έχουν ζεσταθεί.
Ενώ ρίχνετε το γάλα παράλληλα ανακατεύετε. Ξαναβάζετε το μείγμα στη φωτιά και αφήνετε να πάρει βράση ανακατεύοντας. Περιμένετε να πήξει και μόλις πήξει, αποσύρετε από τη φωτιά.
Στο σημείο αυτό ρίχνετε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα (100 γραμμάρια), 1 βανίλια σκόνη, 30 γραμμάρια βούτυρο και τα ανακατεύτε για να ενσωματωθούν στα υπόλοιπα υλικά.
Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και την κρέμα σοκολάτας που έχει σχηματιστεί την βάζετε σε ένα κορνέ. Τώρα μπορείτε να γεμίσετε τα εκλεράκια.
Για το γλάσο που έχουν από πάνω τα εκλέρ η προετοιμασία είναι πολύ απλή.
Βάζετε 120 γραμμάρια τριμμένη κουβερτούρα, 60 γραμμάρια βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη ή ζάχαρη καστανή σε μπεν μαρί και περιμένετε να λιώσουν.
Όταν λιώσουν, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Περιχύνετε τα εκλεράκια με το γλάσο σοκολάτας και είναι έτοιμα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!