tromaktiko: Αυτός είναι ο χειρότερος "εφιάλτης" του Τραμπ! Δείτε γιατί...

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Αυτός είναι ο χειρότερος "εφιάλτης" του Τραμπ! Δείτε γιατί...Όσοι γνωρίζουν τον 69χρονο Τζέιμς Ρόμπαρτ, τον «αποκαλούμενο δικαστή», όπως τον χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ...
για την «γελοία απόφασή του» να εμποδίσει προσωρινά από την Παρασκευή την εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος, τονίζουν ότι η διαμάχη που διαφαίνεται με τον Αμερικανό πρόεδρο απέχει παρασάγγας από το ήθος του δικαστή.

"Άκυρο" στην προσφυγή!
Ο δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ κατέχει την έδρα του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ για περισσότερο από μια δεκαετία, διορισμένος από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζορτζ Ουώκερ Μπους.

Click4more: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Τραμπ κατά του "παγώματος" του διατάγματος για τους μετανάστες
«Δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την πολιτική», τόνισε ο Ντάγκλας Άντκινς, επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων και πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας που γνωρίζει τον Ρόμπαρτ από παιδική ηλικία. «Δεν είναι συντηρητικός, ούτε φιλελεύθερος. Είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τον νόμο και την απόδοση δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ρόμπαρτ εξέδωσε προσωρινή δικαστική εντολή με ισχύ σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, εμποδίζοντας προσωρινά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου που απαγόρευε την είσοδο στην χώρα σε υπηκόους επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Αντιδρώντας ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter: «Η άποψη αυτού του αποκαλούμενου δικαστή, η οποία ουσιαστικά αφαιρεί την επιβολή του νόμου από τη χώρα μας, είναι γελοία και θα ανατραπεί».

 Ακολουθήστε
 Donald J. Trump ✔ @realDonaldTrump
The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!
3:12 μ.μ. - 4 Φεβ 2017
  30.840 30.840 Retweet   141.209 141.209 "μου αρέσει"
Η εντολή του Ρόμπαρτ αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης που εμποδίζει την εφαρμογή του διατάγματος, καθώς ο Λευκός Οίκος προσέφυγε ενάντια στην εντολή, ωστόσο όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του υπουργείου Δικαιοσύνης για αναστολή της απόφασης του δικαστή του Σιάτλ, που σημαίνει πως η υπόθεση έχει ακόμη... δρόμο.

Το... παρελθόν του Τραμπ με τους Δικαστές
Ως υποψήφιος πρόεδρος ο Τραμπ είχε επικρίνει τον ομοσπονδιακό δικαστή Γκονζάλο Κουριέλ που εξέταζε την δικαστική υπόθεση για το πανεπιστήμιο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ο Κουριέλ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος εξαιτίας της μεξικανικής του καταγωγής και της δέσμευσης του τότε Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου να λάβει μέτρα εναντίον των μεξικανών μεταναστών.

Αλλά τώρα, η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ρόμπαρτ από το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η στάση του Τραμπ ενάντια στο δικαστικό σώμα αποκτά νέα σημασία. Στρέφεται ενάντια στον πυρήνα του συστήματος ελέγχου και ισορροπιών που προορίζεται να προστατεύει την χώρα από την κατάχρηση της εξουσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Συμπτωματικά, στην ανακοίνωση της απόφασης του ο Ρόμπαρτ τόνισε πως τα τρία στοιχεία που συνθέτουν τη διάκριση των εξουσιών –η εκτελεστική εξουσία, το Κογκρέσο και η Δικαιοσύνη– θα πρέπει να λειτουργούν με ισότιμους όρους.

«Το έργο της δικαστικής εξουσίας και αυτού του δικαστηρίου περιορίζεται στο να διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα άλλα σώματα εξουσιών συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας και ιδίως με το Σύνταγμα μας», υπογράμμισε ο Ρόμπαρτ.
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!