tromaktiko: Ιερώνυμος: Επιχειρούνται επιπόλαιες μεταβολές στη θρησκευτική διδαχή

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ιερώνυμος: Επιχειρούνται επιπόλαιες μεταβολές στη θρησκευτική διδαχή



Την πρόταση δημιουργίας...
επιτροπών με την ευθύνη της Ιεράς Συνόδου και τη συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών, που θα αντιμετωπίζουν καίρια εκκλησιαστικά ζητήματα, κατέθεσε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, η ευκαιρία δόθηκε κατά τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου παρέστησαν συνοδικοί ιεράρχες και άλλοι αρχιερείς, αλλά και καθηγητές των Θεολογικών Σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του Αγίου Φωτίου τιμήθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης και ξεκίνησε με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ακολούθησε η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στο Μεγάλο Φώτιο, για τον οποίο τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η δράση του υπήρξε καθοριστική για το μέλλον της Ορθοδοξίας και της παγκόσμιας ιστορίας». Επισήμανε, μάλιστα, πως «στον παρόντα καιρό του πολυτάραχου διεθνούς και εθνικού μας βίου έχουμε ανάγκη από σοφούς δασκάλους, από τη σοφία των Μεγάλων Πατέρων. Σε εποχή που επιχειρούνται πολλές επιπόλαιες μεταβολές επί του θέματος της θρησκευτικής διδαχής, οι εκπαιδευτικές ρυθμίσεις πρέπει να συνδέονται με την πηγή, δηλαδή το όλον της πνευματικής μας παραδόσεως πρέπει να συνδέεται πάντοτε με το ύδωρ το ζων.

Το δεσπόζον πνευματικό ανάστημα του Ιερού Φωτίου μας διδάσκει πώς επιτελείται η υπέρβαση και σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο Εκκλησίας και κοινωνίας. Υπενθυμίζει προς όλους ότι Ορθοδοξία είναι ζωή», πρόσθεσε. Επιπλέον, σημείωσε ότι «ο σημερινός εορτασμός λειτουργεί και ως σύνδεσμος της Ιεράς Συνόδου και των Θεολογικών Σχολών και παρέχει τη δυνατότητα συζητήσεως περί ενός νέου θέματος ζωτικού για την Εκκλησία».

Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Γιάγκου ανέπτυξε το θέμα «Το κανονικόν συνειδός από τον Μέγαν Φώτιον εις τον 'Αγιον Νικόδημον τον Αγιορείτην» και, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η συγκεκριμένη δυάδα των πατέρων είχε βαθύτατη γνώση της κανονικής παραδόσεως, όχι μόνο γιατί μαθήτευσε άνευ όρων στις πηγές, αλλά και γιατί διέθετε ευρυμάθεια και κυρίως ευρύτητα πνεύματος που προσλαμβάνεται από την εκκλησιαστική εμπειρία. Εξ ου και δεν αντιμετώπιζαν τους κανόνες ως ανεξάρτητα κείμενα από τη θεολογία, τη λατρεία και την εν γένει εκκλησιαστική πραγματικότητα».

Εν συνεχεία, ο αρχιεπίσκοπος σχολίασε πως «η εποχή μας έχει αρκετές δυσκολίες» τη χαρακτήρισε «εποχή παρακμής» που θα διαρκέσει αρκετό καιρό και συνέστησε να μην είμαστε βιαστικοί σε σοβαρά ζητήματα. Επίσης, έκανε λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εκκλησιαστική εκπαίδευση και για την αξία του θεσμού της Εκκλησίας, αλλά και των Θεολογικών Σχολών, με ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του σημερινού εορτασμού και της κοινής σύσκεψης.

Τέλος, ολοκλήρωσε την ομιλία του με την επισήμανση ότι «η πατρίδα μας σήμερα χρειάζεται όραμα και πρότυπα».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!