tromaktiko: Μήπως έχεις δυσανεξία στη γλουτένη και δεν το ξέρεις;

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Μήπως έχεις δυσανεξία στη γλουτένη και δεν το ξέρεις;



Δε  θέλω να σε ξανακούσω να παραπονιέσαι και να νιώθεις πως η απόλαυση έχει για εσένα τελειώσει...
Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι πλέον ένα συνηθισμένο διατροφικό φαινόμενο και τα συμπτώματα αρκούντως διαδεδομένα ώστε να ξέρεις τι συμβαίνει στον οργανισμό σου. Μπορείς να τρως τα πάντα γιατί υπάρχουν πια προϊόντα χωρίς γλουτένη εξίσου γευστικά.
Κάθε Σάββατο πρωί μπαίνω στο αυτοκίνητο και πηγαίνω στα Lidl για τα ψώνια όλης της εβδομάδας. Λίγο το φορτωμένο ωράριο, λίγο το περπάτημα που έχω αποφασίσει να κάνω δύο φορές (το λιγότερο) δε μένει χρόνος από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή. Το πρωινό του Σαββάτου είναι αφιερωμένα στο σουπερμάρκετ. Ο αγαπημένος διάδρομος είναι αυτός με τα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Πριν μερικά χρόνια πίστευα πως όποιος έχει δυσανεξία πρέπει να βγάλει από το διατροφολόγιό του πολλές τροφές και να θυσιάσει την απόλαυση που προσφέρουν. Για να το πω απλά και κατανοητά. Αποχαιρέτα τα μακαρόνια που φεύγουν. Λάθος. Προς μεγάλη μου έκπληξη η ένδειξη gluten free πάνω στις συσκευασίες των ζυμαρικών με έκαναν να χαμογελάσω. Μόνη μου στο σουπερμάρκετ να αφιερώνω ένα πλατύ χαμόγελο σε μία πλαστική συσκευασία pasta. Όποιος με είδε εκείνο το πρωινό σίγουρα θα πίστεψε πως θα έπρεπε να κρατάω βίδες κι όχι σπαγγέτι.

Με τα γλυκά όμως τι γίνεται; Κι όμως οι επιλογές είναι κι εδώ πολλές. Φυσικά και δε θα στερηθείς τα μπισκότα και τη σοκολάτα. Δοκίμασε μπισκότα με κακάο Sodney, κέικ μαδέρα και πραλίνα φουντουκιού Choco Nussa από τα Lidl και μετά τα λέμε ξανά. Φοβερή νοστιμιά.

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που συναντάται στο μαλακό σιτάρι, το κριθάρι, την σίκαλη, αλλά και την βρώμη. Η κοιλιοκάκη όπως ονομάζεται επίσημα η δυσανεξία στη γλουτένη, είναι η αδυναμία του εντέρου να την διασπάσει και να την απορροφήσει. Eμφανίζεται σύμφωνα με έρευνες περίπου στο 1% του πληθυσμού. Κάθε άτομο επηρεάζεται διαφορετικά  καθώς υπάρχουν έως και 300 διαφορετικά (περισσότερο ή λιγότερο έντονα) συμπτώματα τα οποία είναι πιθανό να εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο καθώς κάποιοι εμφανίζουν κοιλιακούς πόνους, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν μεταξύ άλλων αναιμία. Ένα 50% - 60% των νοσούντων δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα.

Διαφορές παρατηρούνται επίσης και στην ηλικία κατά την οποία η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της. Τα γονίδια της νόσου υπάρχουν εκ γενετής ωστόσο τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του ατόμου, με την πλειονότητα να έχει επίσημη διάγνωση κάποια στιγμή κατά την μέση ηλικία.

Τα συμπτώματα

*Το πιο βασικό από όλα είναι πως για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα συμπτώματα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό γιατρό ο οποίος θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Κάποια από τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται μεταξύ άλλων είναι:

-Συνεχές πρήξιμο και κοιλιακοί πόνοι

-Εμετοί

-Χρόνια δυσκοιλιότητα

-Απώλεια βάρους

-Κούραση

-Πόνοι στις αρθρώσεις

-Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια

-Ωχρές πληγές στο στόμα

-Απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών

-Σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία με σίδηρο

Η διατροφή χωρίς γλουτένη, η οποία ξεκίνησε ως ανάγκη, πλέον έχει γίνει τάση στην υγιεινή ζωή σε όλο τον κόσμο έχοντας πολλούς διάσημους υποστηρικτές όπως ο Novak Djokovic, η Gwyneth Paltrow (ευρέως γνωστή για την προσεγμένη διατροφή της) και ο αγαπημένος όλων μας Ryan Gosling! Είτε λοιπόν ανήκεις στο 1% των νοσούντων, είτε θέλεις να αναζωογονήσεις τον οργανισμό σου (και ταυτόχρονα να τσεκάρεις την αντίδρασή του στην gluten free διατροφή) οι επιλογές σου είναι πολλές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!