tromaktiko: Σόιμπλε: Δεν τα πάω καλά με τα σενάρια για το τέλος του κόσμου

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Σόιμπλε: Δεν τα πάω καλά με τα σενάρια για το τέλος του κόσμου



Την άποψή του...
για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ ανέπτυξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξής του χθες Τετάρτη το βράδυ στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Στην περίπτωση που η υποψήφια της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο, ο Σόιμπλε εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτό ίσως σημάνει το τέλος της ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν θα συμβεί και τόνισε τη δυναμική που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε καιρούς κρίσης.

Η ΕΕ, όπως την γνωρίζουμε, και η νομισματική ένωση «θα αντιμετωπίσουν μια υπαρξιακή κρίση», αν κερδίσει η Λεπέν, εκτίμησε ο Σόιμπλε. Όμως αυτό σημαίνει απλώς ότι «θα σταματήσει» να υπάρχει στην τρέχουσα μορφή της και όχι ότι «θα είναι νεκρή».

«Δεν τα πάω καλά με τα σενάρια για το τέλος του κόσμου», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε ότι αποφασιστικής σημασίας εκλογές στην Αυστρία και τη Γαλλία τελικά έδειξαν ότι «η δύναμη της διόρθωσης» εξακολουθεί να λειτουργεί, με την ακροδεξιά τελικά να ηττάται.

Ο Σόιμπλε φάνηκε να ανησυχεί για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. «Πολλά στοιχεία της νέας κυβέρνησης (των ΗΠΑ) δεν μου αρέσουν καθόλου και με ανησυχούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση «συνετά», έχοντας ξεκάθαρες απόψεις, βασιζόμενοι στους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και στο θέμα της ασφάλειας, αν χρειαστεί, να εγγυηθούν μόνοι τους την προστασία των χωρών της Βαλτικής.

«Ο Τραμπ λειτούργησε σαν καμπανάκι για την Ευρώπη, αυτό το λένε πολλοί», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Γερμανός υπουργός επέκρινε επίσης τα σχέδια του νέου προέδρου των ΗΠΑ να χαλαρώσει το τραπεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο, χαρακτηρίζοντάς τα «λανθασμένα», όμως πρόσθεσε: «Αν θέλουν να το κάνουν οι Αμερικανοί, δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε».

«Η ευρωπαϊκή ενότητα ενισχύθηκε πάντα σε καιρούς κρίσης», κατέληξε ο Σόιμπλε.

Στην ίδια συνέντευξη έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα καθώς διεμήνυσε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις». Έτσι επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια περί Grexit.

«Δεν έχουν περάσει τον κάβο, επομένως πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να είναι ανταγωνιστική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός. Αν οι Έλληνες είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, τότε «πρέπει να πάμε στον άλλο δρόμο», και αυτός αφορά «μία απόφαση που θα λάβει η Ελλάδα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα «κούρεμα» χρέους για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, και διεμήνυσε πως αν η Ελλάδα θέλει «κούρεμα», τότε θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Όπως επεσήμανε, αν δεν εφαρμόσει η Ελλάδα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υπάρχει και το «εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος», όμως αυτό «είναι θέμα της Ελλάδας», σχολίασε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!