tromaktiko: Στόλτενμπεργκ: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις για την ασφάλεια

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Στόλτενμπεργκ: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις για την ασφάλεια



Κρίσιμη χαρακτήρισε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου πριν την συνάντηση Υπουργών Άμυνας...
“Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις για την ασφάλεια. Αλλά η δύναμη και η ενότητα της Συμμαχίας μας είναι μεγαλύτερη”, δήλωσε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ.

Υπογράμμισε το γεγονός οτι το ΝΑΤΟ βασίζεται στο δεσμό μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης και τόνισε οτι ''είμαι βέβαιος ότι οι Υπουργοί Άμυνας κατά την αυριανή συνάντησή μας για άλλη μια φορά θα διαβεβαιώσουν για άλλη μια φορά τη διαρκή σημασία του διατλαντικού δεσμού”.

 Το ΝΑΤΟ έχει απαντήσει στις προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω της προσαρμογής για την επίτευξή τους, δήλωσε, προσθέτοντας ότι, τώρα η συμμαχία είναι στο σημείο παράδοσης των αποφάσεων που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας τον Ιούλιο.

“Είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης τεσσάρων πολυεθνικών μονάδων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας για την ενίσχυση της αποτροπής και την άμυνα μας”, δήλωσε επίσης ο Στόλτενμπεργκ όσο αφορά την κινητικότητα της Συμμαχίας στην ανατολική πτέρυγα.

Όσον αφορά  τις κρίσεις τον Νότο ο Γ.Γ δήλωσε οτι : “Ενισχύουμε επίσης την ικανότητα μας να προβλέπουμε και να απαντάμε σε κρίσεις στο Νότο προκειμένου να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή μας”.

Σε ερώτηση του OnAlert σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Sea Guardian αλλά και της SNMG2 στο Αιγαίο, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ δήλωσε οτι η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπήρξε πολύ επιτυχής.

Συγκεκριμένα ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε:

“Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπήρξε πολύ επιτυχής, διότι συνέβαλε στην μείωση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο και υποστηρίζοντας τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωση. Τα πλοία του ΝΑΤΟ είναι συχνά τα πρώτα πλοία που εντοπίζουν σκάφη που προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα. Μοιραζόμαστε τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με την τουρκική ακτοφυλακή, την ελληνική ακτοφυλακή και με την FRONTEX, ώστε η παρουσία μας εκεί συνέβαλε στη σημαντική μείωση του αριθμού των διελεύσεων που νομίζω ότι αποδεικνύει τη σημασία της παρουσίας του ΝΑΤΟ. Η Sea Guardian είναι κάτι που ξεκίνησε πριν δύο μήνες περίπου, δεν είναι μια παλιά αποστολή, αλλά αρχίσαμε να υποστηρίζουμε την επιχείρηση SOPHIA μεταξύ άλλων και με κάποιες πληροφορίες γι 'αυτό νομίζω ότι αυτο βοηθά στη λειτουργία της αποστολής όταν πρόκειται για τη διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης”.

Παρόλα αυτά, ο Γ.Γ τόνισε το γεγονός οτι σε αυτή την συνάντηση Υπουργών Άμυνας θα δοθεί έμφαση στις αμυντικές δαπάνες των χωρών της συμμαχίας καθώς όπως είπε “η προσαρμογή του ΝΑΤΟ απαιτεί ευθύνες που πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια μεταξύ των Συμμάχων. Η δίκαιη κατανομή των βαρών και η αύξηση των δαπανών άμυνας ενισχύει τη διατλαντική συμμαχία”. Oπως δήλωσε οι αμυντικες δαπάνες συνολικά αυξήθηκαν κατά 3.8% μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά, δηλαδή 10 δισεκατομμύρια περισσότερα για την άμυνα.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η Ελλάδα ειναι απο τις λίγες χώρες που τηρεί το απαιτούμενο 2% του ΑΕΠ.

Οι Υπουργοί Άμυνας τις επόμενες δυο μέρες θα επικεντρωθούν επίσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των απειλών που προέρχονται απο τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Θα ξεκινήσει επίσης μια αναθεώρηση της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, “για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε” δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Επιπλέον κατα την διάρκεια της συνάντησης θα συμφωνηθούν “περαιτέρω βήματα ενάντια στον υβριδικό πόλεμο, τις υβριδικές απειλές, αλλα και μια ενισχυμένη άμυνα στον κυβερνοχώρο”.

Η Υπουργική θα ολοκληρωθεί με την συνάντηση της Επιτροπής Γεωργίας - ΝΑΤΟ.
Της Ελένης Παναγιώτου, Βρυξέλλες
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!