tromaktiko: Το μικρό πτηνό με τη μοναδική φωνή! [video]

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Το μικρό πτηνό με τη μοναδική φωνή! [video]



Μέχρι σήμερα οι ορνιθολόγοι πίστευαν ότι δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο με αυτό το μικρό, καφετί πτηνό. Μέχρι που κάποιος παρατήρησε ότι το τραγούδι του δεν μοιάζει με κανενός άλλου πτηνού στην Ασία...


Πρόκειται τελικά για ένα είδος ζωντανού απολιθώματος, τον μοναδικό ζωντανό εκπρόσωπο μιας αρχαίας οικογένειας. Το μικρό πτηνό που μέχρι σήμερα ονομαζόταν Spelaeornis formosus ζει από τα ανατολικά Ιμαλάια έως τη νοτιοανατολική Κίνα. Σπάνια το βλέπει κανείς, αφού κρύβεται στην χαμηλή βλάστηση, όμως το υψίσυχνο, μονοσύλλαβο τραγούδι του τράβηξε την προσοχή των ερευνητών.

Οι εξετάσεις DNA αποκάλυψαν ότι το πουλί διαφέρει σημαντικά από άλλες ομάδες πτηνών και πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα νέο εξελικτικό παρακλάδι των «πασσερίδων», μιας μεγάλης ομάδας που περιλαμβάνει ωδικά κυρίως πτηνά. «Το μοναδικό αυτό είδος είναι ο μόνος ζωντανός εκπρόσωπος ενός από τα πρώτα παρακλάδια της ευρύτερης ομάδας [των πασσερίδων] η οποία αντιστοιχεί γύρω στο 36% των 10.500 ειδών πτηνών σε όλο τον κόσμο» εξηγεί ο καθηγητής Περ Άλστρομ του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών στην Ουψάλα. Παρουσιάζοντας το νέο είδος στην επιθεώρηση Biology Letters, οι ερευνητές προτείνουν τη μετονομασία του πτηνού σε Elachura formosa και την ταξινόμησή του στη νέα οικογένεια Elachuridae.


Το τραγούδι του E.formosa...

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!