tromaktiko: Πόσες ώρες ύπνου προστατεύουν από το κρυολόγημα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Πόσες ώρες ύπνου προστατεύουν από το κρυολόγημα



Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό ενώ η έλλειψη αυτού αποδυναμώνει τον οργανισμό, καθιστώντας τον ευάλωτο στους ιούς του κρυολογήματος...


Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κοιμάται κάποιος αρκετά ώστε να προστατεύεται περισσότερο από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Σύμφωνα με μελέτες και με πρόσφατο πείραμα κατά το οποίο 153 υγιείς εθελοντές μολύνθηκαν επίτηδες με ιούς κρυολογήματος, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές, μετά το πείραμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εθελοντές κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κρυολογήματος σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν για 8 ή περισσότερες ώρες. Η ποιότητα του ύπνου επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Όσοι εθελοντές αργούσαν να αποκοιμηθούν, ξυπνούσαν στη διάρκεια της νύχτας ή έκαναν «ταραγμένο» ύπνο, είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και όσοι έχαναν το 2% έως 8% του οκτάωρου ύπνου, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος ενώ οι ίδιοι  εκτιμούν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσει τη ρύθμιση ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!