tromaktiko: Αυτό το ήξερες; Τα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας μπάτλερ και όσα απαγορεύονται!

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Αυτό το ήξερες; Τα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας μπάτλερ και όσα απαγορεύονται!



Τους έχουμε δει πολλές φορές σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχουμε διαβάσει γι’ αυτούς σε βιβλία. Γνωρίζουμε τι κάνουν σε γενικές γραμμές, καθώς δεν είναι και πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το να γνωρίζεις έναν μπάτλερ...

Κι όμως τα τελευταία χρόνια, στις τάξεις των εξαιρετικά πλουσίων έχει αναδυθεί μία νέα τάση, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως «το σύνδρομο Downton Abbey»: κάθε πάμπλουτος που… σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να έχει το δικό του μπάτλερ!

Εκτός όμως από το να είναι ευγενής μπροστά στον «κύριό» του και να σερβίρει το πρωινό, ή να μεταφέρει την αλληλογραφία επάνω σε ασημένιους δίσκους, τι πραγματικά κάνει ένας μπάτλερ υπό την υπηρεσία των μεγιστάνων του πλούτου;

Ο David Katz ανακάλυψε για το GQ, ότι οι μπάτλερ είναι άντρες και γυναίκες με απεριόριστη χάρη, έμφυτη ευπρέπεια και εξαιρετική ικανότητα να κρατούν καλά φυλαγμένα πολλά μυστικά.

Άλλωστε, έχουν εκπαιδευτεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό!

Στο Λονδίνο υπάρχει μια σχολή μπάτλερ, όπου οι «μαθητές» εκπαιδεύονται πώς να υπηρετούν σωστά έναν πλούσιο.

Τα πάντα ξεκινούν, φυσικά, από την εμφάνιση: φροντισμένα μαλλιά, κομμένα νύχια, όχι τατουάζ (τουλάχιστον σε εμφανή σημεία), όχι κοσμήματα πέρα από βέρες (ακόμη και για τις γυναίκες), καθαρά και καλογυαλισμένα παπούτσια «τόσο όσο να μπορείς να ξυριστείς κοιτώντας μέσα από αυτά, αλλά όχι περισσότερο γυαλιστερά από του αφεντικού σου».

Σειρά έχει η στολή: μαύρη γραβάτα, λευκό πουκάμισο και μαύρο παντελόνι. Βεβαίως, κάθε σωστός μπάτλερ γνωρίζει πώς να πετύχει το ιδανικό κολλάρισμα στα ρούχα.

Η ζήτηση για καλά εκπαιδευμένους μπάτλερ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 2012 σημειώθηκε αύξηση 10% στους εκατομμυριούχους του κόσμου: ρώσοι ολιγάρχες, βαρόνοι του πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, μεγιστάνες Ασιάτες που αγοράζουν πανάκριβα ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα, ευρωπαίοι αριστοκράτες και πάμπλουτοι καλλιτέχνες και εκπρόσωποι της λεγόμενης «showbiz».

Ένας νέος μπάτλερ που διατίθεται να ταξιδέψει μέχρι τη μακρινή Σαγκάη ή το Ντουμπάι, ξεκινά με μισθό περίπου 60.000 δολάρια το χρόνο. Στη Δύση, όπου τα στάνταρτ είναι πιο υψηλά και ο ανταγωνισμός πιο σκληρός, ο μισθός των μαθητευόμενων ξεκινά περίπου 20.000 δολάρια πιο κάτω.

Ωστόσο, μέσα σε πέντε με έξι χρόνια οι αποδοχές ενός μπάτλερ μπορούν να φτάσουν εξαψήφια νούμερα. Αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα, ανάλογα με το πότε θα αρχίσει να μαθαίνει μερικά… «κρυφά μυστικά» του αφεντικού του ή κάποιου από τους δισεκατομμυριούχους φίλους του.

Τι περιλαμβάνεται ακόμη στα καθήκοντα ενός μπάτλερ

Ο μπάτλερ επιβλέπει το υπόλοιπο υπηρετικό προσωπικό του σπιτιού, ελέγχει κι επιτηρεί τα γεύματα που σερβίρονται, ενώ φροντίζει και για τη διασκέδαση του «κυρίου» του σύμφωνα με κάθε ιδιοτροπία κι επιθυμία του.

Γνωρίζει πώς να αφαιρεί λεκέδες από κρασί, πού πρέπει να τοποθετηθεί το πιρούνι για τη σαλάτα και τα υπόλοιπα μαχαιροπίρουνα και φυσικά με ποιο τρώμε τι!

Τα καθήκοντα ενός μπάτλερ, ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν μόνο πράγματα που πρέπει να γνωρίζει και να κάνει… αλλά και όσα δεν πρέπει να κάνει.

Και η λίστα αυτή είναι μεγάλη…

Ένας μπάτλερ δεν προσφέρει ποτέ το χέρι του για χειραψία. Δεν κάθεται ποτέ παρουσία του αφεντικού του και δε λέει ποτέ «παρακαλώ» σε κάποιον καλεσμένο. Αν πρέπει να απαντήσει, αυτό θα είναι κάτι του στιλ «ευχαρίστηση μου».

Οι μπάτλερ βλέπουν και ακούν πολλά, όμως δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτουν όσα γνωρίζουν.

Επίσης, πρέπει να «δαγκώνουν τη γλώσσα τους» και να συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ακόμη κι όταν το αφεντικό τους έχει λάθος.

Μοναδικός κι απόλυτος σκοπός τους είναι να ικανοποιούν κάθε επιθυμία του εργοδότη τους… χωρίς να ρωτάνε πολλά και χωρίς να περιμένουν τίποτε παραπάνω.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!