tromaktiko: Τι να φαω για πρωινό οταν νηστεύω...;

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Τι να φαω για πρωινό οταν νηστεύω...;



Την περίοδο της νηστείας οι διατροφικές μας επιλογές νοιώθουμε πως είναι περιορισμένες...


Στην πραγματικότητα ένας νέος διατροφικός ορίζοντας ανοίγεται, αρκεί να έχουμε διάθεση για καινούριες γευστικές προκλήσεις

Μερικές ιδέες για θρεπτικά πρωινά σας δίνουμε παρακάτω

1) Φτιάξτε νόστιμες σφολιάτες με λαχανικά!

Θα χρειαστείτε 1 φύλλο σφολιάτας, κρεμμύδι, μανιτάρια, ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, μουστάρδα, ροδελίτσες ελιάς, καλαμπόκι, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Κόψτε παραλληλόγραμμα φύλλα σφολιάτας, περίπου 5x15cm. Ανοίξτε τα λίγο με τον πλάστη.

Λαδώστε ελαφρά με ένα πινέλο και αλείψτε λίγο μουστάρδα. Στο μισό μέρος του φύλλου προσθέστε τα υλικά σας: μανιτάρια και κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες (εάν θέλετε μπορείτε να τα μαράνετε για λίγο σε αντικολλητικό τηγανάκι με λίγο νερό), ντομάτα, πιπεριά, 1κ.σ ελιές, 1κ.σ καλαμπόκι και ρίξτε μια πρέζα ρίγανη για περισσότερο άρωμα.

Σκεπάστε διπλώνοντας τη ζύμη και κλείστε γύρω γύρω προσεκτικά με ένα πιρούνι, λαδώστε ελαφρά την εξωτερική επιφάνεια και πασπαλίστε εάν έχετε με λίγο σουσάμι ή άλλο σπόρο. Το ψήνετε για 15 λεπτά στους 200ο C στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο.

Μπορείτε αυτές τις πιτούλες να τις φτιάξετε από το βράδυ και αν κάνετε πολλές να τις φυλάξετε στο ψυγείο

Φυσικά τα ίδια υλικά είναι θαυμάσια να τα χρησιμοποιήσετε για πιο γρήγορα και σε σαντουιτσάκια με ψωμάκι πολύσπορο. Και αν θέλετε προσθέστε ή αφαιρέστε λαχανικά ανάλογα με τις γεύσεις σας.

2) Για τα δροσερά ανοιξιάτικα πρωινά προτιμείστε ζεστή κρέμα βρώμης

Θα χρειαστείτε 3κ.σ βρώμη 1κ.σ κορν φλέικς ολικής άλεσης, 1κ.σ σταφίδες 2κ.σ ξηρούς καρπούς κοπανισμένους, 1κ.γλ μέλι, ½ μπανάνα και 1κγλ κακάο σκόνη προαιρετικά

Βράστε σε ένα μπρίκι τη βρώμη, τα κορν φλέικς και τις σταφίδες με ένα ποτήρι νερό σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια. Με τις πρώτες μπουρμπουλήθρες τραβήξτε το από τη φωτιά, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και αν θέλετε και το κακάο. Σκεπάστε για 5 λεπτά με αλουμινόχαρτο.

Στο μπολ σας ψιλοκόψτε τη μπανάνα και ρίξτε την κρέμα από πάνω. Ρίξτε τελευταίο το μέλι και η κρέμα σας είναι πανέτοιμη! Και κυρίως πολύ θρεπτική!

Εναλλακτικά αντί για νερό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό ρόφημα σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού. Θα γίνει πιο εύγευστη και ακόμα πιο ισορροπημένη για τη νηστεία.

3) Για τις… πρωινές σας «υπογλυκαιμίες» φτιάξτε γλυκό τοστ

τα υλικά σας είναι απλά και σίγουρα τα έχετε στο σπίτι σας.

2 φετούλες ψωμί πολύσπορο 1κ.σ μέλι ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας, 1κ.γλ μαργαρίνη ή ακόμα καλύτερα ταχίνι ολικής άλεσης, λεπτές φετούλες μήλο , 1κσ καρυδόψιχα και κανέλα.

Αλείψτε τις φέτες με το ταχίνι ή τη μαργαρίνη, προσθέστε το μέλι ή τη μαρμελάδα, πασπαλίστε με την καρυδόψιχα και απλώστε πολύ λεπτές φετούλες μήλο. Η κανέλα στο τέλος θα απογειώσει τη γεύση! Ψήστε στην τοστιέρα και απολαύστε το!!

Οι παραπάνω προτάσεις δεν αφορούν μόνο τη νηστεία! Δοκιμάστε τις για να βγείτε από τη μονοτονία του κλασσικού…. γάλα με κορν φλέικς!

Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου
Διατροφολόγος
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!