tromaktiko: Αυτή είναι η λίστα των αντιμέτρων που προτείνει ο Τσίπρας

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Αυτή είναι η λίστα των αντιμέτρων που προτείνει ο Τσίπρας



Το κυβερνητικό επιτελείο έχει «κωδικοποιήσει» για τα καλά τα «μηνύματα» των δανειστών... Οι απαιτήσεις τους σε μειώσεις και περικοπές είναι συγκεκριμένες, ο «χρονικός κλοιός» στενός, και το μόνο που επιτυγχάνεται με την παράταση της αβεβαιότητας είναι να οδηγείται η κυβέρνηση σε μία μακροπρόθεσμη τελική συμφωνία που κυριολεκτικά θα «διαμελίζει» κεκτημένα και παροχές συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

«Κλειδί» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτελούν Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Ενεργειακά και αντίμετρα. Γιατί, από την μία η κυβέρνηση έχει -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- δεχτεί τόσο τις μειώσεις στις συντάξεις μέσω της προσωπικής διαφοράς, όσο και το αφορολόγητο όριο των 5.900 ευρώ, από την άλλη διατυμπανίζει ότι διαπραγματεύεται ένα σωρό αντίμετρα που θα ανακουφίσουν τις τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Τα προτεινόμενα αντίμετρα είναι περιορισμένα και αφορούν σε πολύ συγεκριμένα πράγματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν «καλύπτουν» όσα θα κοπούν! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται με λίγα λόγια να «δώσει» 3,6 δις ευρώ για αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακό, και τι επιδιώκει να «πάρει»; Θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και γεύματα στα σχολεία! Με λίγα λόγια; Ο Αλέξης Τσίπρας «ρίχνει στον Καιάδα» μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ λέει πως θα «εξασφαλίσει» αύξηση των σχολικών γευμάτων που παρέχονται!

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, η απαίτηση του 1% του ΑΕΠ για μείωση των δαπανών για τις συντάξεις, δεν γίνεται για 1% μικτά, αλλά για 1% του ΑΕΠ καθαρά! Αυτό σημαίνει 2,2 δις ευρώ περικοπές για να καταλήξει η μείωση στο περίπου 1,7 δις ευρώ καθαρά. Αυτό οδηγεί μαθηματικά σε περικοπές συντάξεων ύψους 7% από το πρώτο ευρώ!

«Πετούν» ψίχουλα στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής!

Ουσιαστικά τα περισσότερα θέματα έχουν «κλείσει», ή τουλάχιστον έχουν ξεκαθαριστεί τα μέτρα από την πλευρά των δανειστών. Το «κόλλημα» φαίνεται πως είναι το πακέτο των μέτρων που περιλαμβάνονται στα αντίμετρα, τα οποία επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση «για τα μάτια του κόσμου»... Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι οι πιστωτές παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Περνούν και απαιτούν όσα θέλουν, τάζοντας στην ελληνική κυβέρνηση τη μία τα μεν και την άλλη τα δε...

Ο κατάλογος των αντιμέτρων

Αυτή η λίστα αποτελείται από όσα διαρρέει η ελληνική πλευρά ότι απαιτεί από τους δανειστές.

- αύξηση των δαπανών πρόνοιας, όπως Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

- επίδομα απασχόλησης

- επίδομα σε παιδιά κάτω από τα όρια της φτώχειας

- επίδομα ενοικίου σε όσους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας

- αύξηση παροχής σχολικών γευμάτων

- αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς

- μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ από το 2019 και έπειτα

- ελάχιστη μείωση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων

- ελάχιστη μείωση φόρου επιχειρήσεων

- επιδότηση επιχειρήσεων ώστε να προσλάβουν Έλληνες που μετανάστευσαν λόγω κρίσης

- μειωμένη εισφορά στα φάρμακα για όλους τους συνταξιούχους

- ελάχιστη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ: η κυβέρνηση ζητά μείωση εισφορών έως 6% - οι δανειστές δεν δίνουν ούτε 2,5%



Τα «μόνιμα» προβλήματα της διαπραγμάτευσης...

Εργασιακά:

Οι δανειστές είναι κάθετοι στα παρκάτω ζητήματα:

1. αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%

2. μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών

3. καθιέρωση του lock out

4. αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου κυρίως ως προς τον τρόπο κήρυξης απεργιών

Ασφαλιστικό:

- νέες μειώσεις κύριων συντάξεων από το 2018 μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων

Οι δανειστές απαιτούν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να «ενεργοποιηθεί» από το 2018. Η κυβέρνηση αφενός προσπαθεί να «διασώσει» τις χαμηλές συντάξεις, δηλαδή από τα 600-700 ευρώ μέχρι τα τουλάχιστον στα 900 ευρώ- με βάση τουλάχιστον όσα διαρρέει το κυβερνητικό επιτελείο- Ταυτόχρονα, επιδιώκει η ελληνική πλευρά επιδιώκει η κατάργηση να γίνει σε βάθος τριετία.

Φορολογικά:

Σίγουρη θεωρείται η δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.900 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το αφορολόγητο μειώνεται για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ενεργειακά:

Οι δανειστές επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση χωρίς να αρνείται την πώληση, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αφήνοντας το μέτρο και αλλάζοντας «θέμα συζήτησης».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!