tromaktiko: Το όνομα των Ροκφέλερ, οι θεωρίες συνωμοσίας και το μίσος του κόσμου

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Το όνομα των Ροκφέλερ, οι θεωρίες συνωμοσίας και το μίσος του κόσμου



Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ο τελευταίος εγγονός του Τζον Ροκφέλερ, του ιδρυτή μιας από τις πλέον ισχυρές δυναστείες των ΗΠΑ, πέθανε προχθες σε ηλικία 101 ετών...


Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του εκπροσώπου του, Φρέιζερ Σέιτελ, ο Ροκφέλερ απεβίωσε το πρωί «ήρεμος ενώ κοιμόταν», αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή, στην κατοικία του στο Ποκαντίκο Χιλς, στη βόρεια Νέα Υόρκη.

Δίπλα στο σπίτι του αδελφού του Νέλσον, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Τζέραλντ Φορντ, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ άφησε την τελευταία του πνοή.

Η περιουσία του εκτιμάται στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια στον κατάλογο που δημοσίευσε σήμερα το περιοδικό Forbes.

Γεννηθείς την 12η Ιουνίου 1915 ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ διηύθυνε για 35 χρόνια, έως το 1980, την Chase Manhattan Bank, που εξελίχθηκε στην JP Morgan Chase.

Δύο Αμερικανοί πρόεδροι, ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ και ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Νίξον, του πρότειναν την θέση του υπουργού Οικονομικών, όπως υπενθυμίζουν οι New York Times. Εκείνος απέρριψε τις προτάσεις τους.

Ακολουθώντας τα βήματα του παππού του Τζον, ιδρυτή του πετρελαϊκού ομίλου Standard Oil, κατόπιν του πατέρα του, που επίσης τον έλεγαν Τζον, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ υπήρξε επίσης ένας μεγάλος φιλάνθρωπος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ, δώρισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο το 1994.

Με τη σύζυγό του Μάργκαρετ, που απεβίωσε το 1996, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ απέκτησε 6 παιδιά, 10 εγγόνια και δισέγγονα. Ωστόσο κανένας από τους απογόνους του «δεν κατάφερε να φθάσει ούτε ενδεχομένως να επιθυμούσε να αποκτήσει το κύρος του» υπογραμμίζουν οι New York Times.

Οι Ροκφέλερ και οι θεωρίες συνωμοσίας

Το όνομα των Ροκφέλερ έχει συνδεθεί με θεωρίες συνωμοσίας. Η  ζωή του καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου με πολλά να γράφονται για την επιρροή που ασκούσε από το παρασκήνιο στην διεθνή γεωπολιτική και οικονομική παγκόσμια σκηνή.

Οι Ροκφέλερ ζούσαν πάντα σε επαύλεις φρούρια, κινούνταν με δεκάδες σωματοφύλακες και αντιμετώπιζαν το μίσος του κόσμου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βοηθός λογιστή Τζον Ντέιβισον Ροκφέλερ ασχολήθηκε με τα πετρέλαια το 1870.

Όσο η βενζίνη και η κηροζίνη διαδραμάτιζαν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην πορεία της ανθρωπότητας, ο Ροκφέλερ πλούτιζε συνεχώς φτάνοντας να γίνει ο πλουσιότερος Αμερικανός του 19ου αιώνα και ένας από τους πιο ισχυρούς διαχρονικά ανθρώπους που πάτησαν ποτέ στη Γη.

Η παντοκρατορία της Standard Oil ήταν αναμφισβήτητη και έφτασε να ελέγχει το 90% της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Οι Ροκφέλερ δεν πλούτισαν με καλές επιχειρηματικές πρακτικές. Κάθε άλλο. Όποτε έβρισκαν την ευκαιρία να δαγκώσουν, δάγκωναν και μάλιστα πολύ. Έτσι απέκτησαν εξάλλου μια σειρά από σιδηροδρομικές εταιρίες που προσυπέγραψαν την περαιτέρω γιγάντωσή τους, διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως τις μονοπωλιακές τακτικές τους.

Ομολογουμένως οποιος έχει στα χέρια του την τέταρτη εξουσία, έχει και την κοινή γνώμη. Αυτό συνήθιζε να λέει ο γενάρχης των Ροκφέλερ αφήνοντας βαριά παρακαταθήκη στον οίκο του. Αμέσως μετά την περιβόητη Σφαγή του Λάντλοου, οι Ροκφέλερ χρειάζονταν όλη την καλή δημοσιότητα που μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν τα αμύθητα πλούτη τους.

Έτσι έπαιρναν δημοσιοσχεσίτες και διαφημιστές, έστηναν αφιερώματα και ημερίδες στο φιλανθρωπικό ίδρυμά τους συνέχιζαν μέχρι και σήμερα στην ίδια γραμμή.

Η εκτόξευση της τράπεζας σε τραπεζικό όμιλο-«μαμούθ

Ο Ντέιβιντ, υπήρξε ο μεγάλος συνεχιστής της ελίτ των αμερικανών πετρελαιάδων και μεταμόρφωσε το οικονομικό τοπίο των Ροκφέλερ, στρέφοντας πλέον τις δραστηριότητες στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Εγγονός του Τζον Ντ. Ροκφέλερ, του πατριάρχη της φαμίλιας, ο Ντέιβιντ προσχώρησε στην Chase National Bank το 1946, μεγαλομέτοχος της οποίας ήταν ο πατέρας του, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία.

Στον ίδιο πιστώνεται η εκτόξευση της τράπεζας σε τραπεζικό όμιλο-«μαμούθ», καθώς ήταν το κλειδί πίσω από τη συγχώνευση της Chase National και της Bank of the Manhattan Company, που κατέληξε στη γέννηση της Chase Manhattan Bank, της μεγαλύτερης τότε τράπεζας των ΗΠΑ και του κόσμου ολόκληρου.

Ο τομέας που εξειδικεύτηκε ο γνωστός τραπεζίτης, το international banking, θα τον έφερνε στο κατώφλι παγκόσμιων ηγετών, μένοντας στην ιστορία πλέον για τον τρόπο που κινούσε άλλοτε τα νήματα στις διεθνείς εξελίξεις.

Σήμερα είναι τρεις οι κορυφαίες λέσχες στις οποίες συναντώνται οι μεγάλοι της πολιτικής και της οικονομίας, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και η Τριμερής Επιτροπή, την τρίτη την έχει ιδρύσει ο ίδιος ο Ροκφέλερ.

Η Τριμερής Επιτροπή κατηγορήθηκε ότι ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις, όπως τον Τζίμι Κάρτερ στον Λευκό Οίκο το 1976, αν και σήμερα η συγκεκριμένη επιτροπή θεωρείται ότι βρίσκεται σε σχετική παρακμή, συγκριτικά με τις άλλες δύο.

Η εμπλοκή του την περίοδο εκείνη σε οριακές καταστάσεις της διεθνούς γεωπολιτικής σκακιέρας είναι γνωστή, καθώς ο ίδιος λειτούργησε ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης (Χρουστσόφ και Γκορμπατσόφ), ενώ κατ’ ιδίαν συναντήσεις είχε και με τον κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!