tromaktiko: Οι εκλογές στην Ολλανδία και το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Οι εκλογές στην Ολλανδία και το μέλλον του Γερούν ΝτάισελμπλουμΜετά τη συντριβή του κόμματος του στις εκλογές που έγιναν την Τετάρτη στην Ολλανδία, και οδήγησαν στην επανεκλογή...
του πρωθυπουργού της χώρας Μαρκ Ρούτε, φαίνεται να απασχολεί τις Βρυξέλλες το ποιο θα είναι το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.

«Δεν είναι προγραμματισμένη κάποια συζήτηση, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να θέσει κάποιος το ζήτημα στο τραπέζι», σημειώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή της ευρωζώνης. Οι πρώτες ανταλλαγές απόψεων επί του ζητήματος είναι σίγουρο ότι έγιναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στη συνάντηση των G20 στο Μπάντεν Μπάντεν, όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και άλλοι ομόλογοί του.

Εάν όντως γίνει μια τέτοια συζήτηση, εκτιμάται πως είναι πιθανό να τοποθετηθεί ο ίδιος ο Ολλανδός πολιτικός για το πώς περιμένει να προχωρεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στη χώρα του. Άλλωστε η θητεία του στην προεδρία του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο του 2018, ενώ κατά μέσο όρο στην Ολλανδία ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί τρεις μήνες. Φέτος, μάλιστα, οι δυσκολίες θα είναι σαφώς περισσότερες αφού θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ιδιαιτέρως λακωνική ως προς τη διαδικασία, προβλέποντας μόνο ότι οι υπουργοί επιλέγουν με σχετική πλειοψηφία έναν πρόεδρο, χωρίς καν να ορίζεται ότι πρέπει να είναι ένας απ' αυτούς. «Θα μπορούσε να είναι μέχρι και ο μπακάλης της γειτονιάς», είχε τονίσει ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ τον περασμένο Οκτώβριο. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης υπογράμμιζε επίσης την περασμένη εβδομάδα με νόημα ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Eurogroup, μόνο τη στιγμή της εκλογής του είναι αναγκαίο ο υποψήφιος πρόεδρος να είναι ένας από του υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών.

Πηγή της ευρωζώνης εκτιμούσε ωστόσο πως αν το κόμμα του Ντάισελμπλουμ δεν μπει στη κυβέρνηση, οι πιθανότητες να παραμείνει στη θέση του προέδρου είναι πολύ λίγες. «Θα ήταν δύσκολο γι' αυτόν να το διαχειριστεί με μια άλλη κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας του, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κάποια μέλη του Eurogroup έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί κάποιες υποθέσεις», λέει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολλοί παρατηρητές υπενθυμίζουν πως η στάση του προέδρου του Eurogroup  προς την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες προκάλεσε τριβές με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλλά και πως το καλοκαίρι του 2015 είχε γίνει προσπάθεια εκθρόνισής του με την υποψηφιότητα του Ισπανού ομολόγου του Λουίς Ντε Γκίντος, αν και τελικά οι Ευρωπαίοι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας Ντάισελμπλουμ.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν πάντως πως και οι πιθανότητες του είναι επίσης λίγες, γιατί ανήκει και αυτός στην πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως πλέον, όλοι αυτοί που κατέχουν τα κορυφαία πόστα στις Βρυξέλλες, μετά και την εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο. Ως εκ τούτου, το όνομα του Πήτερ Κάζιμιρ ακούγεται όλο και περισσότερο στους διαδρόμους, αν και για πολλούς, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών δεν «έπεισε» τους ομολόγους του κατά τη θητεία του ως προέδρου του ECOFIN.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι το ζήτημα της διαδοχής του Ντάισελμπλουμ θα είναι ένα ακόμα ζήτημα που θα κριθεί με πολιτικά και όχι θεσμικά κριτήρια. «Εναπόκειται στο Eurogroup να αποφασίσει» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ μετά τις εκλογές στην Ολλανδία, πετώντας το μπαλάκι στους ομολόγους του.
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!