tromaktiko: Δημοψήφισμα Τουρκίας: Νίκη του "σουλτάνου" με 54,80% δίνει το Anadolu

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Δημοψήφισμα Τουρκίας: Νίκη του "σουλτάνου" με 54,80% δίνει το Anadolu



Σαφές προβάδισμα έχει το "Ναι" στο δημοψήφισμα του τουρκικού λαού που δίνει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με το...
(επίσημο) πρακτορείο Anadolu με καταμετρημένο το 70% των ψήφων, το "Ναι" προηγείται με ποσοστό 54,80% έναντι του "Όχι" που λαμβάνει 45,20%.


Όμως, η τάση για το τελικό ποσοστό του "Ναι" είναι πτωτική όσο περνάει η ώρα, καθώς η πρώτη εκτίμηση των τουρκικών ΜΜΕ έκανε λόγο για πάνω από 60%. Στην Κωνσταντινούπολη μάλιστα το "Ναι" προηγείται ισχνά έναντι του "Όχι", ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα οι ψήφοι σε μερικά μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η πλειοψηφία του κόσμου τίθεται κατά της συνταγματικής αναθεώρησης.

Το CNN Turk συγκεκριμένα δίνει 55% στο "Ναι" έναντι του "Όχι".


Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα είναι πολύ υψηλό και αγγίζει το 86%.

Ένσταση της αντιπολίτευσης
Μετά την επίσημη ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής ότι θα γίνουν δεκτά και τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

Στις 17:00 έκλεισαν οι κάλπες

Η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία ολοκληρώθηκε στις 81 επαρχίες της χώρας, καθώς στις 17:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες και στις δυτικές επαρχίες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Μια ώρα νωρίτερα (16:00) είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία σε άλλες 32 ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες.

Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.


Το κρίσιμο δημοψήφισμα
Οι Τούρκοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες προκειμένου να αποδεχθούν ή να απορρίψουν εκείνες τις συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα οδηγήσουν την Τουρκική Δημοκρατία σε ένα μυώδες και αυταρχικότερο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης με κατάργηση του θεσμού του πρωθυπουργού.

Η παγκόσμια κοινότητα διερωτάται αν την επομένη του δημοψηφίσματος η Τουρκία θα είναι μία ακόμη «ανατολική» Δημοκρατία με προεδρικές εξουσίες τύπου Πούτιν και χωρίς σύστημα εξισορρόπησης και ελέγχου της ισχύος του προέδρου.

Οι παρατηρητές ωστόσο επιμένουν πως το κυρίαρχο ερώτημα είναι το εάν από τη Δευτέρα 17 Απριλίου, η Τουρκία θα έχει διολισθήσει για τα καλά σε ένα καθεστώς «Σουνιτικού Ιράν».

Αν δηλαδή στην Άγκυρα θα νομιμοποιηθεί, με την ψήφο της κοινωνίας, το πλαίσιο διακυβέρνησης που θα θυμίζει έντονα την σουνιτική εκδοχή ενός θεοκεντρικού καθεστώτος που θα καθοδηγείται από ένα κέντρο, το Προεδρικό Μέγαρο και από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!