tromaktiko: Πώς οι ισορροπίες μέσα στον Λευκό Οίκο εξηγούν την αλλαγή πολιτικής του Τραμπ

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Πώς οι ισορροπίες μέσα στον Λευκό Οίκο εξηγούν την αλλαγή πολιτικής του Τραμπ



Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε στάση σε πολλά σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το...
πλαίσιο σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι σχέσεις με την Κίνα, αλλά και το ΝΑΤΟ. Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε εξαπολύσει φραστικές επιθέσεις κατά της Κίνας, ενώ είχε χαρακτηρίσει «ξεπερασμένο» το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για οικοδόμηση πιο στενών σχέσεων με τη Ρωσία.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του όμως, τόσο σε συνέντευξη Τύπου όσο και σε συνέντευξη σε εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθετήθηκε πολύ διαφορετικά από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Παρατήρησε πως οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας επιδεινώνονται, ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου βελτιώνονται. Παράλληλα, άλλαξε και τη στάση του έναντι του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προσαρμόζεται στις εξελισσόμενες απειλές παγκόσμιου χαρακτήρα. «Είχα πει ότι είναι ξεπερασμένο. Δεν είναι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η αλλαγή στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο έναντι του ΝΑΤΟ, όσο κι έναντι των σχέσεων με τη Ρωσία, λειτουργεί καθησυχαστικά για τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ που είχαν ανησυχήσει για ενδεχόμενη αλλαγή της αμερικανικής στάσης από την επιθετική προεκλογική ρητορική του, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Από την άλλη μεριά, το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και η πληροφορίες για έναν προσωπικό δεσμό συνεργασίας μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, μπορούν να καλλιεργήσουν κλίμα σύγχυσης μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία, καθώς φοβούνται επέκταση της κινεζικής επιρροής σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο στην ευρύτερη ασιατική περιοχή.

Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, αναδημοσιεύοντας πληροφορίες και του Reuters, η αλλαγή στάσης του Τραμπ αποδίδεται στην αλλαγή των συσχετισμών επιρροής μέσα στην ίδια την κυβέρνησή του, με τη σταδιακή υποβάθμιση πρωτοκλασάτων συμβούλων του, όπως ο υπεύθυνος στρατηγικής Στιβ Μπάνον.

Η πολιτική μετάλλαξη του Τραμπ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, δείχνει ν' απηχεί λιγότερο τις θέσεις στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας και περισσότερο τις απόψεις των υπουργών Άμυνας κι Εξωτερικών Τζέιμς Μάτις και Ρεξ Τίλερσον, αλλά και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

Ο νέος τόνος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αποδίδεται επίσης, στην προσπάθεια εξομάλυνσης των ισορροπιών που κάνει ο Τραμπ στο στενό επιτελείο των συμβούλων και συνεργατών του, στο Λευκό Οίκο και κυρίως μεταξύ του σκληροπυρηνικού Μπάνον και του υψηλόβαθμου συμβούλου Τζάρεντ Κούσνερ, που είναι ταυτόχρονα και γαμπρός του. Στη διάρκεια συνέντευξης του στην εφημερίδα «The New York Times» την Τρίτη, ο Τραμπ υποστήριξε αλλά όχι και πολύ σθεναρά τον Μπάνον. «Μου αρέσει ο Στιβ, αλλά όπως θυμάστε είχε ρόλο μόλις στα τελευταία στάδια της προεκλογικής μου εκστρατείας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!